18 Haziran 2019 11:24

Finlandiya’da kendisine ırkçı diyen çocuğun ailesinden para isteyen polise ceza

Finlandiya’da mülteci bir genci gözaltına alırken kendisini videoya kaydeden çocuğun ailesinden para sızdırmaya çalışan polise para cezası verildi.

Fotoğraf: Tomisti/Wikimedia Commons (CC-BY-SA 3.0)

Paylaş

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de mahkeme, kendisini ırkçı olmakla suçlayan bir çocuğun ailesinden para talebinde bulunan polise para cezası verdi.

15 yaşındaki bir çocuk, 30 Nisan 2017 tarihinde internette bir video yayımladı. Videoda Helsinki Tren Garı’nda birkaç polisin mülteci bir genci gözaltına aldığı görülüyordu. Yayımladığı filmin altına “Irkçı polisler hiçbir neden olmadan genç bir göçmeni gözaltına alıyorlar” yorumunu yaptı. Film 58 bin kişi tarafından izlendikten sonra silindi.

Görüntülerdeki polislerden biri, “aşağılandığı ve görevini yapması engellediği” suçlamasıyla çocuk hakkında soruşturma açılmasını istedi. Ancak soruşturma çocuğun reşit olmaması nedeniyle takipsizlikle sonuçlandı.

SORUŞTURMA AÇILMAYINCA AİLEYİ TACİZ ETTİ

Mayıs ayında çocuğun annesine telefon eden polis, “çocuk iki hafta erken doğsaydı” hakaret suçundan 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi. Kendisi ve bir meslektaşının çocuğun yaşı küçük olsa bile tazminat talebinde bulunacaklarını iletti.

Kadın, olanlardan dolayı polisten özür diledi ve “ne yapabileceğini” sordu. Mahkemedeki ifadesinde kadın, polisin kendisine ağır aşağılama cezasının bin ila 10 bin avro arasında değiştiğini söylediğini ifade etti.

Polis, aile ile karakolda 2 Haziran akşamı görüşmek istediğini söyledi. Kadının mahkemedeki anlatımına göre, görüşme sırasında polisin yanında bir meslektaşı daha bulunuyordu. Polis, kendisi ve filmde görünen diğer polisler için polis başına bin avro ödenmesini istedi.

YETKİLERİNİ KÖTÜYE KULLANDIĞI İÇİN CEZA VERİLDİ

Çocuğun annesi talebin yazılı olarak iletilmesini ve konuyu bir hukukçuya danışacağını söyleyince polis, tazminat talebinden vazgeçti. Polis, bir gün sonra gönderdiği bir elektronik mektupla ise hesabına 500 avro yatırılmasını istedi.

Duruşmada ise polis, aileden para talebinde bulunmadığını ve 500 avroluk faturayı ailenin isteği üzerine yolladığını öne sürdü. Mahkeme, polisin aileden para isteyerek yetkilerini kötüye kullandığı ve polise güvenin sarsılmasına yol açtığı değerlendirmesini yaptı.

Polisi görevini kötüye kullanmak suçundan 40 gün para cezasının karşılığı 1360 avro ödemeye mahkum etti. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gençlik Parkı seçimden önce devredilmiş!

SONRAKİ HABER

İstanbul Onur Haftası Komitesine "toplumsal tereddütlü grup" gerekçesiyle ret

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...