Kemal Kılıçdaroğlu: Gömleği yanlış iliklediniz, programlarla ekonomi düzelmiyor

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

18 Haziran 2019 09:40
Son Güncellenme Tarihi: 18 Haziran 2019 10:39
Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

"Adalet Yürüyüşü'nün ikinci yılındayız. O yürüyüşe katılanlarrdan ne yazık ki aramızdan ayrılanlar oldu. Hepsine Allah'tan rahmet diliyoruz. Elbette adalet, insan haklarından yanayız bunlar demokrasinin olmazsa olmazı.

Mursi darbeyle iktidardan indirildiğinde 2 arkadaşımız görevlendirip, Mısır'a gönderdik. Darbeyi kınadık ve siyasi bir kişinin idam edilmesine karşı çıktık. Mursi ile siyasi dünyalarımız çok farklıydı ancak biz siyasi idamlara karşı çıktık. Siyasi idamlar bir toplumda büyük yaralar açıyor. Kendisi mahkeme salonunda hayatını kaybetti. Rahmet diliyorum. Gönül isterdi ki bir Cumhurbaşkanı'na değer şekilde defnedilsin. Gizlice, sadece ailesinin katıldığı bir törenle defnedildi bu hiç kabul edilebilir değildir. Bizim Mısır'ın dostluğuna ihtiyacımız var. Aynı kültürden geliyoruz.

'HAKİM HAKİMİ AŞAĞILIYOR'

Adaleti mahkemede yargıç dağıtır, onlar sıradan insanlar değillerdir. Her yerde oturup kalamazlar, karar verirken de üstlerine gölge düşmesini istemezler. O nedenle yargı, yargıç önemlidir.

Bir grup akademisyen barış bildirisine imza atıyorlar. Bildiriye imza atanlardan bazıları hapiste, bazıları tahliye oldu. Bir akademisyen barış bildirisine imza atmış. Hakim soruyor cevabını veriyor. 30 ay hapis cezası öngörülüyor. Avukatı 'Benzer davalar dolayısıyla beraat verdi' diyor. Hakim, 'O mahkemenin ayıbıdır' diyor.  Bir hakim bir başka hakimi aşağılıyor. Bu hakim denen kişinin böyle bir cümleyi kullanması yargıya gölge düşürüyor.

'KRİZ VAR' DEMEK YASAK

Bu memlekette 'kriz var' demek yasak. En tepedekinden en aşağıdakine kadar herkes biliyor. Bir yabancı haber ajansının muhabiri de olmak üzere 50'den fazla kişi hakkında BDDK suç duyurusunda bulundu. İçlerinde Mustafa Sönmez, Merdan Yanardağ gibi insanlar var. Suç duyurusunda bulunacaksan memleketi bu hale getirenler hakkında suç duyurusunda bulun. Mutfaklarda yangın var.

Türkiye'nin sıkıştığı bir alandan bahsetmek isterim. Dış politikada milli olmamız gerekir. Dış politikada aslolan türkiyemizin çıkarlarıdır. Muhafelet de hükümet de ortak savunmak zorundadır. Önümüze konan bir çizginin sürdürülebilirliğini sağlamaktır. 'Yurtta barış dünyada barış'tır. Kim söylüyor bunu, savaş medyadanlarından gelen Gazi Mustafa Kemal söylüyor. Halbuki 'Yurtta barış dünyada barış' evrensel bir söz haline gelmiştir. Bütün uluslararası kuruluşların ortak sözü haline dönüşmüştür. Gazi M. Kemal bunları söylemiyor. Komşuları ile bütün devletler ile iyi geçinmek Türkiye'nin esasıdır.

'DIŞ POLİTİKANIN 180 DERECE DEĞİŞMESİ GEREKİYOR'

Türkiye'nin dış politikasının 180 derece değişmesi gerekiyor. Kaybediyoruz. Saraydan bir yetkili değerli yalnızlık olarak tanımlamıştı. Dış politikanın ekseninde dünya halklarıyla barış içinde geçinmek ve yaşamak vardır. Mustafa Kemal cumhuriyeti kurduğu zaman ilk yaptığı iş tüm komşularıyla barış anlaşması yapmıştır. 

O nedenle komşularla ilişkiler son derece önemlidir. 1974 Kıbrıs Barış harekatı. Kıbrıs'ta kimsenin burnu kanamadı. Kıbrıs politikasının da artık değişmesi lazım. Yeni bir hamlenin atılması gerekiyor. Bu atılmazsa ileride büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız. Türkiye'nin yeni bir siyaseti ve hamleyi sürdürmesi gerekiyor.

Ege adaları... 16 adayı kaybettik. Göz göre göre kaybettik. 16 ada Yunanistan'ın işgali altında, ses çıkaramıyorlar. Niçin? Süleyman Şah Türbesini kaçırdılar. Devasa bir ordumuz var kardeşim. 3 tane çapulcunun baskısıyla türbeyi kaçırdılar. Bir de kahramanlık edebiyatı yapıyorlar. Üzüldüğüm nokta bu. Her gün çarşaf gibi fotoğraflar yayınlanıyor. Nerede bu ülkenin çıkarları. Her gün bir şeyler kaybediyoruz. Bakmayın havuz medyasına. Bu konuları yazmıyorlar asla.

Uluslararası sözleşmelerin bize verdiği hakları bile kullanamıyoruz. 16 ada işgal edilecek senin sesin bile çıkmayacak. Yunanistan'ın tamamında silahlı birlikler var. Saray lale devrinde. Kızacağına bağıracağına aç oku kardeşim. Senin hakların elinden alınırken neden itiraz etmiyorsun?

Doğu Akdeniz'de büyük petrol ve doğalgaz yatakları var. ABD, İsrail, Mısır, Yunanistan orada Türkiye yok. Akdeniz'in bir bölümünde Türkiye öbür tarafında Mısır var. Akdeniz'de Türkiye ile Mısır arasındaki anlaşma Akdeniz'de pek çok sorunu çözer. Doğalgaz, petrol yatakları var. Söz sahibi olmayan sadece Türkiye var.

'ORADA İNSANLAR ÖLÜYOR, BİZİMKİLER SİLAH GÖNDERİYOR'

AKP'li kardeşim sen önüne gelen milletvekiline sor. Bir gecede ne oldu da Suriye düşman oldu. Bize cevap vermiyorlar sana cevap versinler. 3 milyon 600 bini aşkın Suriyeli var. Her ay çoğalıyorlar. Başımıza bu belayı açtın ve 35 milyar dolar harcadığını söyledin. Benim gencecik fidanlarım şehit olacak, bunlar tatil yapacaklar. Vicdan var kardeşim! 

Ben kimseye düşman değilim. Ben bu ülkeyi kim bu hale getirdi onu sorgulamak istiyorum. İdlib'de de sıkışıyoruz şimdi. Ne ağır silahları çıkarıyorlar ne teröristleri çıkarıyor. Şimdi karadan Esad, havadan Rusya vuruyor. 3,5 milyon Suriyeli daha gelecek. Sarayda oturanlar ne yapıyor? Efendim 'Trump'la Putin'le görüştüm.' Sana Suriye'ye kim gir dedi? Egemen güçlerin maşası olursanız başınıza bunlar gelir. Suriye'ye silahlar nereden geliyordu? Suudi Arabistan'dan gelip Türkiye'den gidiyordu. Şimdi Suudi Arabistan düşmanımız. Dış politika sıradan bir olay değildir. Milli olmak zorundadır. Eğer bize danışsalardı 'Sakın Suriye'ye girmeyin' derdik. Suriye bizim komşumuz. Suriye'de yangın çıkıyor biz su yerine benzinle gidiyoruz. Orada insanlar ölüyor, biz silah yolluyoruz. Batı'nın egemen güçleri silah vermiş. Egemen güçlerin maşası olursanız böyle olur.

'BDDK GAZETECİLERİN HAPİS YATMASINI İSTİYOR'

BDDK, gazetecilerin iki yıl hapis yatmasını istiyor. Ekonomide gerçekten yangın var. İstanbul'u geziyorum 7-8 kişi, 9-10 kişinin daracık yerlerde nasıl yaşadığına tanığım ben. Askerden gelmiş kız işsiz, mimarı mühendisi işsiz. 1 milyonun üzerinde üniversite mezunu var işsiz. Geldiğimiz nokta çok acı. Vatandaş daha fazla alışveriş yapsın diye taksit süresini uzattılar. Kredi kartından ötürü icrada adam. Bunlar ekonominin e'sini bilmiyor. Ekonomi insan içindir. Ekonomi kalkınma demektir, herkesin karnının doyması demektir. Ekonomiyi onlar saray için öngörüyorlar. Çocuğuma sadece ekmek ve salça yediriyorum diyen anneler var. Ben söylüyorum rahatsız oluyorlar. Kibir abidesi bilmek bunları. Program açıklıyorlar ekonomiyi düzeltecekler. Düzelmiyor çünkü yanlış yapıyorsunuz. Program açıklıyorlar, ekonomiyi düzelteceklermiş. 1, 2, 3, 4, 10 program. Düzelmiyor arkadaşım. Gömleği yanlış iliklediniz. Gömleği yanlış iliklediniz. yapamazsınız. Yapısal dönüşüm paketi açıkladılar. Millet daha fazla fakirleşti. İstihdam, sanayi yatırımı üretimi destekleme programı açıkladılar. Ekonomik müjdeler paketi açıkladılar. Bir senden bir benden dediler, ne ondan ne ondan yine işsiz kaldılar. Sarayda enflasyon yok. Sosyete damadın keyfi yerinde. İnsanlara 'Sen bilmezsin' havalarına girerek konuşuyor."

Millet programdan bıktı, millet iş istiyor, ekmek istiyor. Millimiz ne kaldı? Bankaların büyük kısmı yabancıların elinde. Bizim fabrikaların değeri çok ucuzladı, satın alın. Her şeyi sattın. 15 Mayıs 2019'da karar aldılar döviz işlemlerine binde bir oranında vergi getirdik dediler. Bir ay sonra Erdoğan binde bir kambiyo vergisini kaldırdık dedi. 1 ay önce kendisi getirdi. Niye getirdin, niye kaldırdın? Ne müjdesinden bahsediyorsun? Türkiye savruluyor. 

Mutfakta en çok tüketilen mallar geçen mayıstan bu yana; domates yüzde 96, patates yüzde 108, soğan yüzde 97, salatalık yüzde 114 arttı. İşsiz sayısı 8,5 milyona dayandı. Üretim için çiftçinin desteklenmesi lazım. Elektrik zamlı, gübre zamlı. Geçen yılın fiyatından üreteceksin diyorlar, nasıl üretecek. En temel ürün buğday, 679 milyon dolar ilk 4 ayda para ödedik. Yabancı çiftçiyi zengin ediyoruz. İçeride buğday taban fiyatı 1,35 lira, dışarıdan 1,52 liraya getiriyoruz. Faiz aldı başını gidiyor. Dünyada en yüksek faiz 6.5 bizde yüzde 24. Kim veriyor bu faizi? Yeni doğan çocuktan 95 yaşına kadar bütün vatandaşlar. Alıyorlar vergiyi doğrudan faize.

'ELİMİZİ VİCDANIMIZA KOYUP OY KULLANACAĞIZ'

AKPli kardeşlerime seslenmek isterim, Erdoğan ne demişti? 'Bu kardeşinize oy verin ben hepsini düzelteceğim' dedi. Oylarınızı verdiniz işsizlik düzeldi mi, yolsuzluk azaldı mı? Bizden genç bir arkadaş var. Namuslu bir arkadaş. Ekrem İmamoğlu düzgün bir arkadaş. Ben düzelteceğim İstanbul'u diyor. Fakirliği yeneceğim diyor. Yoksulluk nedir bilmiyorlar. İstanbul'da yaşayıp deniz görmeyen binlerce çocuk var diyor. 'Hizmet edemezsin mazbatayı alırım' diyor. Bir daha alıcaz mazbatayı. Elimizi vicdanımıza koyup oyumuzu kullanacağız." (EVRENSEL WEB TV)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Gebze’de “Ekonomik kriz ve sınıf mücadelesi” paneli düzenlendi

SONRAKİ HABER

Efkan Şeşen’den "Best Of" albümü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...