18 Haziran 2019 07:34

Yıldırım’ın seçmene gönderdiği 10 milyon mektubun parasını kim ödedi?

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Binali Yıldırım’ın İstanbullu 10 milyon seçmene gönderdiği mektupların masraflarını TBMM gündemine taşıdı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Geçtiğimiz hafta Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım, kendi el yazısı ile hazırladığı ve seçimlerde kendisine destek vermeleri için İstanbul’da ki 10 milyon 560 bin 963 kişiye mektup gönderdi.

Konuyu inceleyen ve TBMM gündemine taşıyan CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “23 Haziran 2019 tarihinde tekrarlanacak İstanbul seçimlerine sayılı günler kala Cumhur İttifakı adayı Binali Yıldırım’ın, 10 milyon 560 bin 963 seçmene mektup göndermesi ne kadar normal ve hukuki ise benim de bu postalama işlemi için harcanan milyonlarca lirayı ‘nereden buldunuz’ diye sormam o kadar normaldir” dedi.

Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünün (PTT) uygulamalarından birisi olan ve en uygun birim fiyatının TBMM’deki milletvekillerine verildiği Birleşik Posta birim fiyatı 1 lira 48 kuruş olduğuna değinen Tığlı, “PTT tarafından TBMM’de görev yapan Milletvekillerine verilen bu en düşük maliyete göre bile bir hesaplama yapsak ortaya 15 milyon 630 bin 225 lira gibi astronomik bir postalama masrafı çıkmaktadır” dedi.

HARCAMALAR KAMU KAYNAKLARINDAN KARŞILANMIŞ OLABİLİR Mİ?

CHP’li Tığlı, soru önergesinde “Cumhur İttifakı adayı tarafından gönderilen milyonlarca mektup için PTT her hangi bir indirim yaptı mı? Yoksa yapılan bu astronomik harcamalar kamu kaynaklarından mı karşılandı?​” gibi çarpıcı soruları akıllara getiren ve Cumhur İttifakı adayına seslenen Tığlı, “Şeffaf seçim ve saydamlık anlayışı gereği postalama maliyetinin gerçekte ne kadar olduğu ve bu maliyetin nasıl karşılandığı, daha önce buna benzer mektupları İzmir’de yaptığı siyasi çalışmalar çerçevesinde de gönderen Binali Yıldırım tarafından cevaplansa daha doğru olur. Hem kendisi zan altında kalmaz hem de kamu kaynaklarının kullanılıp kullanılmadığı aydınlatılmış olur” dedi.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’a yönelttiği sorular şunlar:

  • Cumhur İttifakı adayının İstanbul’daki 10 milyon 560 bin 963 seçmene gönderdiği mektubun, postalama maliyeti yukarıda ki gibi midir? Öyle değilse gerçekte ne kadar olmuştur?
  • PTT, bu kapsamlı mektup gönderme işlemi için Cumhur İttifakı adayına her hangi bir indirim sağlamış mıdır? Sağlamışsa bu indirimin miktarı ve oranı ne kadardır? Mesela aynı indirim Millet İttifakının adayı içinde sağlanabilir miydi?
  • Ortaya çıkan yüksek maliyet Cumhur ittifakı adayını destekleyen Partiler (AKP – MHP) tarafından mı karşılanmıştır? Partiler tarafından karşılandı ise Partilere gider hesaplarında kullanmaları için her hangi bir makbuz ya da fatura verilmiş midir?
  • Milyonlarca liralık postalama bedeli, adayın kendisi ya da herhangi bir partili tarafından karşılanmış olabilir mi?
  • Adayın iktidar partisinden olduğu düşünüldüğünde yapılan harcamalar kamu kaynaklarından karşılanmış olabilir mi?
  • Söz konusu posta giderleri bu seçenekler dışında bilmediğimiz başka kaynaklarca karşılanmış olabilir mi? Seçimlerin Şeffaflığı ve Saydamlığı açısından bu araştırmayı düşünür müsünüz?
  • Seçmenlere gönderilen milyonlarca mektup için PTT’ye herhangi bir ödeme yapılmamış olabilir mi? Eğer öyle ise PTT adına doğan kamu zararının yasal sorumluları hakkında soruşturma mı başlatacaksınız? Yoksa sorumlu Bakan olarak istifamı edeceksiniz?
  • PTT, 10 milyon 560 bin 963 mektubun seçmenlere dağıtılması esnasında diğer dağıtım işlerinin gecikmesinden kaynaklı maddi ve manevi mağduriyete uğrayan özel ve tüzel kişilerin hakkını nasıl koruyacak? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

İsveç’te Süryaniler soykırım kurbanlarını andı

SONRAKİ HABER

UEFA'nın eski Başkanı Michel Platini gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...