18 Haziran 2019 07:24

İsveç’te Süryaniler soykırım kurbanlarını andı

İsveç’te yaşayan Asuri/Süryaniler, "seyfo" olarak adlandırdıkları 1914 soykırım sürecinde yaşamını yitirenleri andı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İsveç’in Örebro ilinde yaşayan Süryaniler, soykırımının 104. yıl dönümü dolayısıyla bir etkinlik düzenleyerek hayatını kaybedenleri andı.

Süryani Kilisesi lokali ve Seyfo Soykırım Anıtı önünde pazar günü düzenlenen etkinlikte konuşma yapan kitle örgütlerinin temsilcileri, soykırımının yaralarının sarılması ve uzlaşmanın sağlanması için herkese görev düştüğünü hatırlattı.

"NUHOMO, ERMENİ, SÜRYANİ VE PONTUS RUMLARININ TOPRAKLARINDAN KOPARILMAK İSTENİYOR"

Evrensel’e konuşan Avrupa Süryaniler Birliği Temsilcisi Yakup Nuhomo, her yıl olduğu gibi bu yıl da bir etkinlik gerçekleştirdiklerini belirtti. Nuhomo, Ermeni, Süryani ve Pontus Rumlarının topraklarından koparılmak ve bölgeden silinmek istendiğini söyleyerek, “Bu siyasi bir yaklaşımdı. Hristiyan halka söz ve yaşam hakkı tanımadılar” dedi.

Bethnahrin Ulusal Konseyi de, soykırımının 104. yılı dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada soykırım kurbanlarını andı. Uluslararası kamuoyuna Türkiye devletinin inkarcı politikasına karşı çıkmaları, devletlere de “Seyfo soykırımı”nı tanımaları çağrısı yaptı.

Asuri/Süryaniler 1914’te başlayan süreci “Seyfo” yani “kılıç/kılıçtan geçirme” olarak adlandırıyorlar. (Stockholm/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmirlileri Kültür Park sürecine dahil etti

SONRAKİ HABER

Yıldırım’ın seçmene gönderdiği 10 milyon mektubun parasını kim ödedi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...