17 Haziran 2019 13:11

Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" planı erteleniyor

ABD'nin "Yüzyılın Anlaşması" denilen İsrail-Filistin "barış" planına ilişkin açıklanması kasım ayına ertelenebilir.

Binyamin Netanyahu | Fotoğraf: Kobi Gideon/GPO/Handout- AA

Paylaş

ABD’nin Ortadoğu Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, "Yüzyılın Anlaşması" olarak nitelenen İsrail-Filistin "barış" planına ilişkin açıklanmasının, İsrail seçimleri nedeniyle kasım ayına ertelenebileceğini belirtti.

New York’ta düzenlenen The Jerusalem Post yıllık konferansında konuşan Greenblatt, planı konusunda detay vermeyerek, “Elimizde çok hassas bir şey var. Üzerini sıkıca kapalı tutarsak, başarı şansını arttırırız” ifadelerini kullandı.

Planın baş mimarlarından biri olan Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, planın ramazan ayından sonra açıklanacağını duyurmuştu.

GÖZLER BAHREYN’DE

Greenblatt, plan sürecinde Bahreyn’de yapılacak konferansa odaklandıklarına dikkati çekerek, “Bahreyn zirvesi, bir barış anlaşması olursa Filistin ekonomisine ne olabileceğini göstermeyi amaçlıyor” dedi.

Bahreyn’de 25-26 Haziran’da Filistin ekonomisine yönelik yatırımların konuşulacağı konferansa, Trump yönetimiyle Mısır, Fas, Ürdün, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar’ın katılması bekleniyor.

Filistin tarafı, Trump yönetimiyle yaşanan gerginlikten dolayı Filistinlilerden bir temsilcinin katılmayacağını açıklanmıştı.

İŞGALE DESTEK VERDİ

Öte yandan Manhattan’daki konuşmasında Greenblatt, ABD Büyükleçisi David Friedman’ın “İsrail’in Batı Şeria’nın bir kısmını ilhak etme hakkı bulunduğu” yönündeki açıklamasına da destek verdi. Greenblatt, “Bu açıklamayı destekliyorum. David’in açıklamalarının savunulmasını ise kendisine bırakıyorum” ifadelerini kullandı.

Geçen hafta New York Times’a verdiği mülakatta Büyükelçi Friedman’ın Ortadoğu barışının başarısız olması konusunda Filistinlileri suçlayarak, Batı Şeria’nın bir bölümünün İsrail tarafından ilhak edilebileceğini söylemesi tepkilere neden olmuştu. (DIŞ HABERLER)


İSRAİL GOLAN'DAKİ YERLEŞKEYE TRUMP'IN ADINI VERDİ

İsrail, 1981’de ilhak ettiği Golan Tepeleri’ndeki bir yerleşkenin adını "Trump Tepeleri" koydu. Düzenlenen törende "tarihi bir gün" ifadesini kullanan Başbakan Benyamin Netanyahu, söz konusu yerleşkeye "Trump Tepeleri" (Ramat Trump) adını vererek "İsrail’in ve şahsının kadim dostu Trump’ı onurlandırmak istediklerini" söyledi. Netanyahu, "Yahudiler ve Yahudi olmayanlar için Golan Tepeleri’ndeki inşa çalışmalarına devam edeceklerini” söyledi. Törende konuşan ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, Trump’ın kısa süre önce doğum gününü kutladığını hatırlatarak, “(Başkan için) ‚Ramat Trump’dan’ daha uygun bir hediye düşünemiyorum" dedi.

ABD Başkanı da attığı tweette Netanyahu’ya hitaben, "Teşekkürler sayın Başbakan, (bu) büyük bir onur" ifadelerini kullandı. ABD, geçtiğimiz Mart ayında Golan Tepeleri’ndeki İsrail egemenliğini tanıdığını açıklayarak tepki toplamıştı.

Golan Tepeleri resmi olarak Suriye toprağı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dönemin işçileri, öğrencileri ve askerleri 15-16 Haziran direnişini anlattı

SONRAKİ HABER

Ankara Üniversitesi öğrencileri: Cinsel saldırı faili profesör H. B. tutuklanmalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...