17 Haziran 2019 12:40

Adana Salih Tekstil işçileri alacaklarını istiyor

Adana'da bulunan Salih Tekstil fabrikasında bir aydır çalışmayan ve ücretleri ödenmeyen işçiler, alacaklarının ve kıdem tazminatlarının ödenmesini istiyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana'daki Salih Tekstil fabrikasında bir aydır çalışmayan ve ücretleri ödenmeyen işçiler, alacaklarının ve kıdem tazminatlarının ödenmesini istiyor. Önceki gün fabrikadan makinelerin çıkarıldığını haber alan ve fabrika önünde açıklama yapan işçiler, “Bize dayatılan işsizlik ve yoksulluğu kabul etmediğimizi buradan haykırıyoruz" dedi.

150 İŞÇİ İŞTEN ATILDI, 50 İŞÇİ DE BEKLETİLİYOR

Adana’nın Yüreğir ilçesi Seyhan Mahallesi’ndeki Salih Tekstil’de bayramdan önce 150 işçi "daralma" gerekçesiyle işten atıldı. Kalan 100 civarındaki işçiden 50’siyle üretime devam edilirken diğer 50 işçi ise yeniden işe başlayacakları söylenerek bekletiliyor. Önceki gece fabrikadan makinelerin çıkarıldığını öğrenen işçiler dün basın açıklaması yaptı. Ekmek ve Onur İşçi Derneğinin de destek verdiği basın açıklamasını okuyan Deniz Çeray, ağır çalışma koşullarında bedensel sağlıklarını kaybettikleri iş yerinde bir günde alınan kararla bir aydır işsiz olduklarını söyledi.

İŞÇİLERE KÖLELİK KOŞULLARI DAYATILDI

Deniz Çeray, “Bizlerle yapılan son görüşmede patronlar bize sigortasız, servissiz, yemeksiz, ek mesai ücretlerinin olmadığı çalışma koşulları teklif ettiler. Bizler çalıştığımız iş yerimizin kapanmaması adına başta bu şartlar altında çalışmayı bile kabul ettik. Ancak daha sonra iş yerinin kapanacağını ve yasal haklarımızı alamayacağımızı söylediler” dedi. Şimdi de hiçbir hakları verilmeden kendilerinden sefalete boyun eğmelerinin istendiğini ifade eden Çeray, “İşçiler olarak her zaman yan yana gelerek, haklarımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi herkesin bilmesini istiyoruz” dedi.

"BU ŞARTLARDA BORÇLARIMIZI NASIL ÖDEYECEĞİZ!"

Açıklamadan sonra Evrensel'e bilgi veren Deniz Çeray, evde sadece kız kardeşi ve kendisinin çalıştığını belirterek “İkimiz de boşa düştük. Zaten bir aydır işsiziz, şimdi bize nisandan itibaren primimiz yatırılmadığı için işsizlik maaşı da alamayacağımız söyleniyor” dedi. Kardeşlerini okuttuğunu ifade eden Çeray, “Babam çalışmıyor. İki aylık elektriğimiz duruyor. İş yerinden alacağımız para ile onu öderiz diye düşünüyorduk ama ikimiz de işsiz kaldık. Biz hakkımız olan ücretlerimizi ve kıdem tazminatımızı istiyoruz” dedi.

3 yıldır fabrikada çalışan Tuğba Doğan, fabrikada çalışırken yıllık izinlerinin kullandırılmadığını söyledi. Doğan, “İçeride 3 aylık alacağımız, yıllık izinlerimiz ve kıdem tazminatımız var. Bunların ödenmesini istiyoruz” dedi. Doğan, kardeşlerinden birinin yoğun bakımda olduğunu ve onun masraflarını ödemek için alacaklarını almayı beklediğini ifade etti. Fabrikadaki koşulları da anlatan Doğan, “Son zamanlarda yemekleri düzgün çıkmıyordu. Her pazartesi makarna çorba çıkıyordu. Baskı çoktu. Geçmiş tarihlerde iki kardeşim de itip kakılarak işten çıkarıldı. Usta iki kere bana şiddet uygulayacak noktaya geldi” dedi.

16 aydır fabrikada çalışan Resul Turgay, “Telefonumun taksitleri var. Ev aldık onun borcunu ödüyoruz. Evde ben, kardeşim ve babam çalışıyorduk. Kardeşim ücretsiz izinde, ben işsiz kaldım, şimdi bir tek babam çalışıyor. Kimse borçsuz değil. Bu şartlarda borcumuzu nasıl ödeyeceğiz?​” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Öykü Arin ve tüm lösemili çocuklar için İzmir’de açıklama yapılacak

SONRAKİ HABER

İspanya, Türkiye'deki patriotların süresini 6 ay daha uzattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...