17 Haziran 2019 07:39

Erdoğan’dan ihracatçılara kıyak: Kambiyo vergisi muafiyeti Resmi Gazete'de

Sanayi sicil belgesi sahibi işletmeler ve ihracatçı birliklerine üye ihracatçılardan kambiyo vergisi alınmayacak.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan ve Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan kararnameyle, ihracıtçılara kambiyo vergisi muafiyeti getirildi. Kararnameye göre, sanayi sicil belgesi sahibi işletmeler ve ihracatçı birliklerine üye olan ihracatçılar, döviz alımlarında kambiyo vergisi ödemeyecek.

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, banka ve sigorta muameleleri vergisi nispeti, sanayi sicil belgesini haiz işletmeler ve ihracatçı birliklerine üye olan ihracatçılara yapılan kambiyo muamelelerinde satış tutarı üzerinden sıfır olarak uygulanacak. Düzenleme, kararın yayımını takip eden gün yürürlüğe girecek.

MAYIS’TA ERDOĞAN İMZASIYLA YÜRÜRLÜĞE GİRMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, söz konusu düzenlemeyi dün katıldığı Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 26. Olağan Genel Kurulu ve İhracatın Şampiyonları Ödül Töreni'nde duyurdu. Erdoğan, sanayi sicil belgesi sahipleri ve ihracatçı birlikleri üyelerine yapılan döviz satımlarına muafiyet getirdiklerini belirterek, “Böylece döviz spekülasyonlarını önlemek için aldığımız tedbirlerin, ihracatçılarımızı etkilemesinin de önüne geçiyoruz. Bunlar meclis yoluna gitseydi, aman yarabbi, uğraş dur” ifadesini kullandı.

Ancak kambiyo vergisi uygulaması Resmi Gazete'nin 15 Mayıs 2019 tarihli sayısında yine Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayımlanan kararnameyle hayata geçirilmişti.

KAMBİYO NEDİR?

Kambiyo, para ya da para yerine geçen belgelerin değiştirilmesi işlemidir. Para alım ve satımı ile ilgili işlemleri kapsar. Kambiyo senedi ise, kıymetli evrakın tüm özelliklerini taşıyan ve kıymetli evrak için yukarıda yapılan açıklamaların tümünü içeren ve uygulamada en yaygın olarak kullanılan kıymetli evrak çeşididir. Kanunen emre yazılı olarak düzenlenen, içerdikleri hak bakımından mutlaka bir para alacağını konu edinen, ekonomik alanda çok işlem ve etki gören önemlerine binaen Türk Ticaret Kanunu’nda özel olarak düzenlenmiştir. Bunun yanında Kambiyo İktisat literatüründe ‘döviz’, ‘efektif’ anlamlarında da kullanılmaktadır.

KAMBİYO SENEDİ ÇEŞİTLERİ

Türk Ticaret Kanunu Poliçe, bono (Kanunda bazen emre muharrer senet olarak da geçer) ve çeki kambiyo senedi olarak düzenlemiştir. Senetlerde mahfuz olan hak, senet ile beraber doğar, senetten önce yoktur. Kanunen emre yazılı senetlerdir. Kamu güvenliğini haiz senetlerdir. Şekil şartlarına tâbidirler. Devir, ödeme, üzerlerine imza atanların hak ve yükümlülükleri, hak sahiplerinin haklarını kullanmak için yerine getirmeleri gereken şartlar, söz konusu senetlere bağlı alacakların takibi, zaman aşımı bakımından özel kurallara tâbidirler. Kanuni veya kazai atıfet mehilleri geçerli değildir. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

14 maddede Ekrem İmamoğlu-Binali Yıldırım ortak yayınından öne çıkanlar

SONRAKİ HABER

Hafta boyunca 5 ilde sağanak etkili olacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...