14 Ekim 2012 13:14

Balat’ta savaş var da haberimiz mi yok?

FENER -Balat-Ayvansaray sahilindeki dört mahallenin sakinleri, kentsel dönüşüm kapsamında  evleri hakkında çıkan ‘acele kamulaştırma kararının şokunu yaşıyor”. Oysa Haziran ayı içerisinde İstanbul 5. İdare Mahkemesi mahallerine yönelik dönüşüm projejini “kamu yararı olmadığı” gerekçesiyl

Balat’ta savaş var da haberimiz mi yok?
Paylaş

Mahallelere yönelik ‘acele kamulaştırma kararını’nın sahibi bakan kurulu. Kararın Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesine dayandırılması hayli ilginç. Çünkü ilgili madde ‘yurt savunması veya olağanüstü durumlarda’ uygulanabilecek bir madde. Mahallleri soruyor: Bizim oturduğumuz yerlerde ne gibi bir yurt savunması söz konusu. Ya da ne gibi bir olağanüstü durum var?

Fatih Belediyesi’nin ‘kentsel yenileme projesi’ kapsamında alınan bu karar mahalle halkının huzurunu kaçırdı. Mahelle halkı karara tepki için bugün eylemdeydi. Yapılan eyleme mahalle halkının yanı sıra çevre ve meslek örgütlerinin temsilcileri ile uluslararası gözlemci heyetleri katıldı.

ULUSLARARASI DESTEK

Almanya’nın Dortmund kentinde bulunan Demokratik Şehir Planlamayı ve Mahalleye Yönelik Sosyal İşleri Geliştirme Derneği Başkanı Tülin Staubach,  ‘kentsel yenileme projesi’ yapılırken yerinde yerleşimin yapılması  ve öncelikle de mahallenin sahip olduğu kültürün korunması gerektiğini bellirti.

Almanya’da da benzer ‘kentsel yenileme’ projelerde yer aldığını ifade eden Staubach, “Almaya’da Belediyeler öncelikle halk ile anlayışırlar. Yani halkın ekonomik durumuna, kültürüne ve yaşam şekline göre yenilemeler yapılmaktadır. Türkiye’de de bunun böyle olması gerekiyor” dedi. Staubach, son olarak  Fener ve Balat mahalleleri UNESCO’nun tarih miras listesinde yer yapıların mutlaka korunması gerektiğini sözlerine ekledi. (İstanbul/EVRENSEL)


RESTORE EDİLMİŞ BİNALAR BİLE KAMULAŞTIRILDI

Kamulaştırma Kanunu’nun 27. maddesinin gerekçe gösterildiği Acele kamulaştırma kararı Tahta Minare (Balat Mahallesi), Balat Karabaş, Molla Aşkı (Ayvansaray) ve Atik Mustafa Paşa (Ayvansaray) mahallelerinde toplam 437 parseli kapsıyor. Projede kentsel dönüşümüm yapılacağı aynı zamanda Fener ve Balat mahalleleri UNESCO’nun tarih miras listesinde yer alıyor. Ayrıca kamulaştırılan binalar arasında Avrupa Birliği ’nin 7 milyon euro hibe ile restore ettirdiği binalar da var.


(Fotoğraflar: Selçuk Arslan)

ÖNCEKİ HABER

Asgari ücretli zararlı çıkacak!

SONRAKİ HABER

Davutoğlu: ‘Sınırımız bir daha ihlal edilirse gereğini yaparız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...