16 Haziran 2019 11:16

Gazeteci örgütleri: Gazeteciler derhal serbest bırakılmalı

DİSK-Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren ve TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, ETHA'ya yapılan polis baskınında gözaltına alınan gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Etkin Haber Ajansı’na (ETHA) polis baskınında gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren DİSK-Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren ve TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
 
İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı ekipler tarafından dün Etkin Haber Ajansı (ETHA) bürosuna baskın yapılmış ve aramalar sonrasında 6’sı gazeteci 7 kişi gözaltına alınmıştı. Baskın sırasında ETHA editörlerinden İsminaz Temel, Deniz Bakır ve Serdal Işık, muhabirler Havva Cuştan, Ozancan Sarı, Ceylan Yayınları çalışanı Gülçin Aykul ile birlikte ajans çalışanı Mehmet Acettin gözaltına alınarak, TEM Şubesi'ne götürülmüştü.
 
Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından Sezin Uçar, gazetecilerin gözaltı sürelerinin devam ettiği bilgisini paylaştı. Gazetecilerle dün akşam görüştüğünü kaydeden avukat Uçar, “Gözaltına alınırken herhangi bir işkenceye maruz kalmamışlar. Ama arama sırasında hukuksuzca birçok şeye el konulmuş. Ajans bilgisayarlarına, telefonlara, gazetelere el konulmuş; arama işlemi devam ederken ajansın internet sitesi için yayın yasağı çıkarıldı” dedi.

DOSYADA GİZLİLİK KARARI

Operasyonun gerekçesinin Atılım Gazetesi’nin "İstanbul Sokakta" ekinden kaynaklı yapıldığı bilgisinin kendilerine aktarıldığını söyleyen Uçar, “İstanbul Sokakta ekiyle bağı olduğu düşünülerek, ajans basılmış. O derginin içerisinde yer alan yazılarla ‘halkı isyana teşvik edici’ TCK’nin 312 maddesinden işlem yapıldığı söylendi. Gizlilik kararı olduğu için dosyanın içeriğini bilmiyoruz. İfade işlemlerinin hangi gün yapılacağına dair bir bilgi henüz paylaşılmadı” diye belirtti.

"ÖZGÜR BASIN ÜZERİNDEKİ BASKILAR KALDIRILMALI"

ETHA’nın basılarak, gazetecilerin gözaltına alınmasına tepki gösteren DİSK-Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren, gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını istedi. ETHA’nın en çok baskıya uğrayan haber kuruluşlarından biri olduğunu anımsatan Eren, “Birçok  haber kuruluşu ve haber ajansı sürekli devletin baskısına uğruyor. Ona rağmen habercilik yapmaya çalışıyorlar. Özgür basın üzerindeki baskıların kaldırılmasını istiyoruz” dedi.

"SEÇİMDEN SONRA BASKILAR ARTABİLİR"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 30 Mayıs’ta açıklanan “yargı  paketini" hatırlatan Eren, şöyle devam etti: “Bu paket açıklandığında zaten ciddiye almadık. Belki çıkardıkları reformla birkaç gazeteciyi dışarı çıkarabilirler. Çünkü kamuoyu ve batıdan çok tepki var. Bu açıklama seçim öncesi bir manevraydı, çünkü 17 yıldır var olan iktidar bu baskıları uyguluyor. Seçim sonrasında da gazetecilere yönelik baskıların artmasından endişe ediyoruz. Bir yalanla iktidarlarını sürdürüyorlar ve gerçeği yazanlara, söyleyenlere bu tür baskılar uyguluyorlar.”
 
Eren, gazetecilere yönelik baskılarla hep birlikte dayanışma içinde mücadele edeceklerini belirtti.

ETHA’YA ÖZEL POLİTİKA

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş da ETHA’ya yapılan baskının, OHAL sonrasında yapılan ilk ajans baskını olduğunu vurguladı. Durmuş, “Belki OHAL sonrasında gazete, ajans baskını olmadı ama gazetecilere yönelik baskılarda bir değişim de olmadı. Daha iki gün önce cezaevinden adli kontrol şartıyla bırakılan iki çalışanın ardından yeniden ETHA’ya operasyon yapılmasını özel bir politika olarak düşünüyorum. Gazetecilerin yaptıkları işlere bakılmaksızın, direkt yayın politikaları üzerinden gözaltına alınmaları, tutuklanmaları bu mesleği yapabilme konusunda ciddi sıkıntıları da beraberinde getiriyor” ifadelerini kullandı. 
 
TGS olarak sürecin takipçisi olduklarını söyleyen Durmuş, “Arkadaşlarımızın bir an önce bırakılmasını istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Bir direnişin öyküsü "Yalnız Efe" belgeseli

SONRAKİ HABER

Körfez gerilimi: İran kolay lokma olmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...