16 Haziran 2019 10:55

Sennur Sezer belgeliği açıldı: Belgeliği oluşturmak, belleği oluşturmaktır

Kemal Tahir Halk Kütüphanesi-Türkiye Yazarlar Sendikası Müze Belgeliğinde Sennur Sezer de yerini aldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kemal Tahir Halk Kütüphanesi-Türkiye Yazarlar Sendikası Müze Belgeliğinde Sennur Sezer de yerini aldı. Nâzım Hikmet, Aziz Nesin, Asım Bezirci gibi Türk edebiyatının unutulmaz isimlerine ev sahipliği yapan belgelikte Sennur Sezer’in basılmış kitaplarının yanı sıra, eşi Adnan Özyalçıner'in çabasıyla toplanan fotoğrafları, notları ve çalışma araçları bulunuyor.  

Belgeliğin açılışında konuşan Yazar Adnan Özyalçıner, “Sennur Sezer’in şiirini yaşamı kapsayan bir şiir olarak görmek lazım” dedi. Sennur Sezer’in şiirinin sadece kendi yaşadığını değil, halka yaşatılanı da içerdiğini vurgulayan Özyalçıner, “Sennur'un şiirinde doğuran bir kadının direnciyle işkencedeki başka bir kadının direnci eşleşmiştir” ifadelerini kullandı. “Şiirde ne kadar usta ise yaşamda da o kadar ustaydı” diyen Özyalçıner, bu ustalığın şarkı sözünden yemek kitabına kadar geniş bir yazın çeşitliliğini beslemiş olduğuna dikkat çekti.

“76. DOĞUM GÜNÜNE BİR ARMAĞAN”

Şair Mustafa Köz ise “Bu belgeliğin Sennur Sezer’in yetmiş altıncı doğum gününe bir armağan” sayılabileceğini hatırlatarak konuşmasına başladı. “Sennur Sezer masaya bir tabak diye diye dostlarını çoğaltmak istiyordu” şeklinde konuşan Köz, “Toplumcu yazar ve şairlerin temel kaygısı olan yeni bir insan ve yaşam tasarımı Sennur Sezer’in şiirinde bulunuyordu” dedi. Sennur Sezer’in şiirinin geleceğe uzanan bir şiir olduğunu vurgulayan Köz, “Bu belgeliği oluşturmak aslında belleği oluşturmak için bir araç” olduğunu hatırlatırken yalnızlaştırma ve unutturmaya bu belgeliğin karşı duracağını vurguladı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Üreticiyi dolu, don ve selden sonra şimdi de sıcak vurdu

SONRAKİ HABER

Bir direnişin öyküsü "Yalnız Efe" belgeseli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa