16 Haziran 2019 10:28

Hong Kong’da iade yasası protestoları sürüyor: Erteleme değil iptal

Hong Kong’da siyah giyinmiş yüz binlerce kişi, zanlıların Çin’e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemenin tamamen iptali için protestolara devam etti.

Fotoğraf: Roman Pilipey/EPA(AA üzerinden)

Paylaş

Hong Kong’da zanlıların Çin’e iadesini kolaylaştıran yasal düzenleme, süresiz ertelenmesine rağmen yüz binlerce kişi bugün yine sokaklara döküldü.

Yasal düzenlemenin tamamen iptal edilmesini isteyenler, Hong Kong Özel İdari Bölgesi lideri Carrie Lam’ın istifa etmesi çağrısında bulundu.

YÜZ BİNLERCE SİYAH TİŞÖRTLÜ

Çoğunluğu siyah giyinmiş yüz binlerce Hong Konglu, askıya alınan tasarının tamamen iptal edilmesi ve Hong Kong Özel İdari Bölgesi Başyöneticisi Carrie Lam’ın istifa etmesi talebiyle sloganlar atarak hükümet binasına doğru yürüdü. Siyah kıyafetler giyen grup, beyaz pankartlar taşıdı. Gösteri alanına giden pek çok cadde ve sokak polis tarafından kapatıldı.

Bu arada, gösteriye katılan bazı işçi sendikaları ve öğretmen dernekler, yarın iş yerlerinde ve okullarda greve gidilmesi çağrısı yaptı.

Carrie Lam, basın toplantısında “Toplumda çok büyük fikir ayrılıklarına yol açtığı” için yasal düzenlemenin askıya alındığını duyurmuştu. Bu kararı yeterli bulmayanlar ise tasarının tamamen iptal edilmesini istiyor.

Yasal düzenlemeye karşı düzenlenen geniş katılımlı protestolarda şu ana kadar 11 kişi gözaltına alındı. Bazı noktalarda polis müdahalesi sonucu çıkan arbede sonucunda ise 79 kişi yaralanmıştı. Gösterilerde polis, protestoculara plastik mermi, biber gazı ve göz yaşartıcı gazla saldırmış, kitle ise şemsiyelerle bu saldırılardan korunmaya çalışmıştı.

NE OLMUŞTU?

Protestolara sebep olan, şüphelilerin Çin’e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemeler 3 Nisan’da Meclise sunuldu. Düzenlemeler, zanlıların Çin ana karası, Çin’in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan’a iadesini kolaylaştırıyor.

Hong Kong Parlamentosunda, geçen ay değişikliğe karşı çıkan milletvekilleriyle değişiklik yanlıları arasındaki kavgada çok sayıda milletvekili yaralandı.

Muhalifler, iade yasasında yapılacak bu değişikliğin, Hong Kong’un özgürlüklerini ortadan kaldıracağını savunurken, Hong Konglu yetkililer bir cinayet zanlısının Tayvan’a iadesi için bu değişikliğin yapılması gerektiğini belirtiyor.

Muhalifler yasanın çıkması halinde bunun, Çin’in Hong Kong’daki siyasi muhalifleri hedef almasıyla sonuçlanacağından endişe ediyor.

HONG KONG’UN STATÜSÜ

Hong Kong, 1898’de imzalanan “kira sözleşmesiyle” uzun yıllar İngiltere hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997’de Çin’e devredildi. İmzalanan ortak deklarasyon çerçevesinde Hong Kong’a, 2047 yılına kadar Çin’e sadece dış politika ve savunma gibi alanlarda bağlı kalarak “tek ülke, iki sistem” politikasıyla idari bağımsızlığını ve yapısını koruma hakkı tanındı.

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde Mart 2017’de yapılan başyönetici seçiminden zaferle çıkan Carrie Lam, Temmuz 2017’de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in huzurunda Pekin merkezi hükümeti ve Hong Kong halkına bağlılık yemini ederek görevi selefi Leung Chun-ying’den devraldı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

DİDF'ten ırkçılık karşıtı festival: Birlik ve dayanışmayı büyütelim

SONRAKİ HABER

Üreticiyi dolu, don ve selden sonra şimdi de sıcak vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...