16 Haziran 2019 10:04
Son Güncellenme Tarihi: 16 Haziran 2019 12:10

Antalya Kadın Platformu Onur Yürüyüşü yasağına tepki gösterdi

Antalya'da 'Onur Haftası' etkinliklerinin valilik tarafından yasaklanmasına Antalya Kadın Platformu tepki gösterdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Antalya Valiliği, 3’ncü kez düzenlenmek istenen Antalya LGBTİ+ Onur Haftası etkinliklerini yasakladı. 15 gün süreyle il sınırları içerisindeki tüm etkinliklerin yasakladığı duyuruldu. LGBTİ+'lara destek olan Antalya Kadın Platformu üyeleri, hafta boyunca bulundukları yerlere gökkuşağı renklerini götüreceklerini söyledi.

Kentte 'Onur Haftası' etkinlikleri kapsamında yürüyüş yapmak isteyen LGBTİ+’lara, Antalya Valiliği tarafından izin verilmedi. Yasak nedeniyle bu yıl 3'üncüsünü planladıkları yürüyüşü gerçekleştiremeyen LGBTİ+’lara, Antalya Kadın Platformu destek oldu. Dernek binasında Antalya Kadın Platformu adına açıklama yapan Dilek Eldeniz, birçok ildeki yasaklamanın kimseye fayda getirmeyeceğini savunarak, “Uluslararası sözleşmeler ve Türkiye Cumhuriyeti anayasasına göre suç işleyen Antalya Valiliği bu kararı geri çekmelidir. 'Onur Yürüyüşü' anayasal haktır. Hiç kimsenin iade özgürlüğümüzü engelleme hakkı yoktur. Hafta boyunca bulunduğumuz her alana gökkuşağı renklerini de götüreceğiz” dedi. Açıklamanın tamamı şu şekilde:

"Bugün burada  Onur Haftası etkinliklerinin yasaklanmasını teşhir etmek ve karşısında olduğumuzu duyurmak için Antalya Valiliği Onur haftası etkinliklerini yasakladığını duyurdu. planlanan Onur haftası etkinlikleri dün etkinliğin başlamasına yarım saat kala yasaklanmış, etkinliği düzenleyen Biz LGBTİ+ Derneği’nin bu yasağı kınayan herhangi bir etkinlik yapması da yasaklanarak hukuksuzluğa imza atılmıştır.

OHAL düzeninde bile örneğine rastlanmayacak bu yasaklar silsilesi, erkek egemen ve homofobik devletin, LGBTİ+ nefretinin en büyük göstergesidir.

Daha geçtiğimiz ay Antalya’da Gökçe Saygın isimli trans kadın cinayetini adeta  görmezden gelen valilik, bu yasağıyla homofobi ve transfobi karşıtı mücadeleye de engel olmuştur. Özellikle son yıllarda artan nefret cinayeti ve LGBTİ+ şiddetine acilen müdahale etmesi gereken devlet, Antalya’da, İzmir’de Mersin’de ve birçok ilde Onur Yürüyüşlerini yasaklayarak açıkça bu suça ortak olmaktadır.

Yasağı kınamayı bile yasaklayarak Türkiye Cumhuriyeti anayasasına ve uluslararası sözleşmelere göre suç işleyen Antalya Valiliği bu kararını derhal geri çekmelidir.

Onur Yürüyüşü anayasal bir haktır, engellenmesi hukuka aykırıdır. Hiç kimsenin ifade özgürlüğümüze müdahale hakkı yoktur.

Bizler Antalya Kadın Platformu bileşenleri olarak, yıllardır omuz omuza eşitlik ve özgürlük mücadelesi verdiğimiz LGBTİ+ arkadaşlarımızın sesi olmak için buradayız.

O yüzden diyoruz ki; ‘Tüm yasakları yasaklayalım aşkım, biz buradayız!’

Onur haftası boyunca gökkuşağını bulunduğumuz tüm alanlara taşımaya, LGBTİ+ görünürlüğünü arttırmaya devam edeceğiz." (Antalya/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

DİSK’ten 15-16 Haziran eylemleri: Kıdemime dokunma

SONRAKİ HABER

Meslek hastalığına yakalanan kot taşlama işçisinin hukuk zaferi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...