16 Haziran 2019 09:59

DİSK’ten 15-16 Haziran eylemleri: Kıdemime dokunma

15-16 Haziran direnişinin yıl dönümü dolayısıyla Ankara ve Balıkesir'de eylemler yapıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, 15-16 Haziran Direnişi’nin yıldönümünde, Türkiye işçi sınıfının bugün de haklarının yağmalanmaya çalışıldığını ifade ederek kıdem tazminatı ve emeklilik hakkına sahip çıkma çağrısında bulundu.

DİSK Ankara Bölge Temsilciliği, 15-16 Haziran Direnişi’nin yıldönümünde yaptığı açıklamada kıdem tazminatı ve emeklilik hakkına sahip çıkma çağrısında bulundu. Olgunlar Caddesi Madenci Anıtı önünde yapılan açıklamada konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, 15-16 Haziran’da yaşamını yitirenleri anarak başladığı konuşmasında, DİSK’i yok etme çabalarına karşı sendikal hakları için bedel ödeyen tüm işçileri mücadelelerinde yaşatmaya devam edeceklerini ifade etti.

‘KORUNMASI GEREKEN BİR AVUÇ PATRON DEĞİLDİR’

Türkiye’deki işçilerin haklarının bugün de ciddi tehdit altında olduğuna dikkat çeken Görgün, ülkeyi yönetenlerin ekonomik krizin faturasını işçilere kesmek ve halka daha fazla yük getirecek politikaları devreye sokmak için çalıştığını dile getirdi. Görgün, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından ilan edilen ekonomik program kapsamında kıdem tazminatının fona devri,  zorunlu BES uygulaması ve verginin tabana yayılması gündemlerine tepki göstererek “Bizler bugün burada bir kez daha ilan ediyoruz ki, krizde korunması gereken bir avuç patron değildir, krizde korunması gereken işçilerdir, işsizlerdir, emeklilerdir, dar gelirli halkımızdır” diye konuştu.

‘15-16 HAZİRAN RUHUYLA DİRENECEĞİZ’

Kıdem tazminatının fona devriyle tazminatın patronların sorumluluğu olmaktan çıkacağına dikkat çeken Görgün, işten çıkarmaların da böylece kolaylaşacağını ifade etti. Görgün, kıdem tazminatının fona devrinin, tazminatın son ücret üzerinden hesaplanmaması nedeniyle tazminat miktarının azalmasına neden olacağını da dile getirdi. Kıdem tazminatının fona devrinin daha önce birçok kez gündeme getirildiğini hatırlatan Görgün, bunun işçi sınıfının mücadelesi sonucu durdurulduğuna dikkat çekti. Görgün, “Bugün buradan bir kez daha uyarıyoruz: Eğer kıdem tazminatına el uzatmaya kalkarsanız, karşınızda 15-16 Haziran ruhuyla direnen DİSK’i bulacaksınız. Kıdem tazminatını bedeli ne olursa olsun savunan işçileri bulacaksınız” dedi.

Bakan Albayrak tarafından açıklanan hedefler arasında Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunlarına ilişkin de bir çözüm olmadığını belirten Görgün, emekliliğin daha da zorlaştırılması ve sosyal güvenlik hakkının budanmasına karşın emeklilik ve sosyal güvenlik hakları için de mücadeleye devam edeceklerini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

BURHANİYE’DE 15-16 HAZİRAN KUTLAMASI

DİSK Türkiye işçi sınıfının haklarına göz diken patronlara karşı Balıkesir Burhaniye'de de meydanlardaydı. 15-16 Haziran işçi direnişinin 49. yıl dönümü dolayısıyla yapılan eyleme Ayvalık, Gömeç, Edremit ve Altınoluk'tan da katılım sağlandı. Eski kütüphane önünde toplanan işçi ve emekçiler, Cumhuriyet Meydanı’na sloganlarla yürüdü. Burada konuşan Genel-İş Balıkesir Şube Başkanı Hüseyin Hilmioğlu, kıdem tazminatlarının gasbedilmesine yönelik tepkilerini dile getirdi.

“Kıdem tazminatının fona devriyle tazminat işveren sorumluluğu olmaktan çıkacak, işten çıkarmalar kolaylaşacak. Biz işçilerin önemli bir iş güvencesi dayanağı ortadan kalkacak. Kıdem tazminatının fona devri, işsizliği daha da arttıracak. Kıdem tazminatının fona devri sonucu, kıdem tazminatı son ücret üzerinden hesaplanmayacak, bu nedenle tazminatımızın miktarı azalacak. DİSK'li işçiler bedeli ne olursa olsun kıdem tazminatı hakkını teslim etmemeye kararlıdır.” (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hindistan ABD'den ithal edilen 28 ürüne ek gümrük vergisi getirdi

SONRAKİ HABER

Antalya Kadın Platformu Onur Yürüyüşü yasağına tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...