17 Haziran 2019 22:19

Kamu işçilerini ilgilendiren toplu sözleşme süreci başlıyor

Kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren kamu toplu sözleşmelerinde tarafların bu hafta bir araya gelmesi bekleniyor.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Yaklaşık 200 bin işçiyi ilgilendiren kamu toplu sözleşmeleri için bu hafta tarafların bir araya gelmesi bekleniyor. Türk-İş enflasyon altına imza atmayacağını açıklarken hükümetten ise henüz bir teklif gelmedi.

Kamuda çalışan yaklaşık 200 bin işçinin çalışma ve özlük haklarını kapsayacak olan kamu toplu sözleşmeleri için gözler hükümette. Kara yolları, İl Özel İdareleri, elektrik santralleri gibi birçok işkolunda kamu işverenleriyle süren görüşmeler, kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolü imzalanmadığı için tıkanmış durumda. Bazı işyerlerinde yasal sürenin bitmesiyle grev aşamasına gelinmesine ve Türk-İş’in çağrılarına rağmen hükümet ağırdan alıyor.

Edinilen bilgiye göre Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, ILO 108. Konferansı sırasında Türk-İş yöneticileriyle sohbetinde henüz geç olmadığını söyledi. Türk-İş yöneticileri bakanla yaptıkları görüşmede, toplusözleşme masası için geç kalındığını ve haziran ayına gelinmesine rağmen hâlâ masaya oturulamadığını dile getirdi. Ancak bakan Selçuk, önceki yıllarda olduğu gibi bu sözleşmenin de temmuz ayında yapılacağı yanıtını verdi. Bakan bu hafta görüşme sözü verdi, ancak gün ve saat netleşmedi.

Türk-İş enflasyonun üzerinde bir zam oranı talep ediyor. Ayrıca KHK ile kadroya geçen taşeron işçilerin toplusözleşme kapsamına alınması da talep arasında. Hükümet ise henüz bir teklifte bulunmadı. Çerçeve protokolün imzalanmaması sebebiyle birçok işkolunda zam oranlarının görüşülememesinin yanı sıra, işyerine özgün koşullarda da süreç ağırdan ilerliyor.

Önceki toplusözleşmede Türk-İş, 2017 yılı için yüzde 18, 2018 yılı için ise 2017 yılı enflasyonu artı yüzde 4 zam istemişti. Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü’nde ilk 6 ay yüzde 7.5, ikinci 6 ayda yüzde 5, ikinci yıl ise birinci yarıda yüzde 3.5, ikinci yarıda yüzde 3.5 zam oranında zam verilmişti.

2015-2016 dönemini kapsayan toplusözleşmede ise 2015 yılında yüzde 6+5, 2016 yılında yüzde 3+3 zam yapılmasının yanı sıra, enflasyon farkı verilmesi, yılda 500 liralık bir defaya özgü ödeme yapılması kararlaştırılmıştı.

ÖNCEKİ HABER

Ekrem İmamoğlu-Binali Yıldırım ortak yayında soruları yanıtladı

SONRAKİ HABER

Limon fiyatlarına depoda çürüme etkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...