15 Haziran 2019 11:22

İstanbul seçimi öncesi yandaş medyaya 39 günde 260 reklam

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi öncesi kamu bankaları tarafından AKP'ye yakınlığı ile bilinen medyaya 39 günde 260 adet reklam verildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi öncesi kamu bankalarının AKP'ye yakınlığı ile bilinen medyaya 39 günde 260 adet reklam verdiğini açıklayarak, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Yüksek Seçim Kurulunun İstanbul seçimlerinin yenilenmesine karar verdiği 6 Mayıs’tan itibaren Ziraat, Halk, Vakıfbank gibi kamu bankaları tarafından Akşam, Güneş, Star, Takvim, Akit ve Yeni Şafak'a 39 günde 260 adet reklam verildiğini açıkladı. Alban, verilen reklam ve harcamalar hakkında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Alban, “İktidara yakın gazeteler reklam ile mi ödüllendirildi” diye sordu.

“İKTİDARA YAKIN GAZETELER REKLAM İLE Mİ ÖDÜLLENDİRİLİYOR?'

Alban, önergede, kamu bankalarının günlük, ulusal yayın yapan yazılı basına reklam verme kriterlerinin neler olduğunu, reklam verilmesi planlanan gazetenin, belirli bir satış oranına ulaşmış olmasının gözetilip gözetilmediğini sordu. Satış oranlarının gözetilmesi halinde ise Türkiye’nin en çok satış yapan gazetelerine değil de daha düşük olanlarına neden bu kadar fazla reklam verildiğini soran Alban, “Reklam verilecek basın-yayın kuruluşunun yayın politikasına göre mi karar verilmektedir” diye sordu. Ziraat, Halk ve Vakıf Bank ile Türkiye Varlık Fonu Yönetimi A.Ş.'ye ait olan şirketlerin, adı geçen gazetelere verdiği reklamların bedelinin ne kadar olduğunu ve ne kadar ödeme yapıldığını öğrenmek isteyen Alban şu soruları yöneltti: “Yüz binlerce TL tutan bu kadar reklamın bu gazetelere verilmesinin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin bir ilgisi var mıdır? Yurttaşlarımız, kredi ve kredi kartı faizleri altında inim inim inlerken, borcunu asgarisini dahi ödeyemeyen yüzbinlerce eve haciz gelirken, kamu bankalarının bu kadar reklam vermesi savurganlık değil midir?​” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Efeler Belediyesi Yılmazköy'deki JES çalışmalarını durdurdu

SONRAKİ HABER

15-16 Haziran 1970 direnişini, dönemin tanığı Vahit Tulis ile konuştuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...