15 Haziran 2019 10:46

Mecliste çalışan işçiler arasında ayrımcılık: 4D'lilere az maaş, pahalı yemek

Taşerondan kadroya geçirilen "sürekli işçi" pozisyonundaki işçiler, aynı işi yapan Meclis kadrosundaki işçilere göre daha az maaş alıyor, yemekler için daha fazla para ödüyor.

Fotoğraf: VOA/Wikimedia Commons (Public Domain)

Paylaş

Buse VURDU
Ankara

TBMM’de taşerondan kadroya geçirilen "sürekli işçi" pozisyonundaki işçiler, aynı işi yapan Meclis kadrosundaki işçilere göre hem daha az maaş alıyor hem de yedikleri yemekler için iki kat fazla para ödüyor. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a söz konusu adaletsizliğin giderilmesi için bir çalışmanın gündemde olup olmadığını sordu.

Meclis'te taşerondan kadroya geçirilen "sürekli işçi" pozisyonundaki işçiler, maaş ve özlük hakları noktasında birçok adaletsizlikle karşı karşıya. Meclis kadrosunda olan ve aynı işi yapan işçilerin maaşları 4 bin 500 lira ile 5 bin lira arasında değişirken 4D’li işçiler 3 bin 200 lira civarı, Başbakanlık bünyesindeyken Meclis bünyesine geçirilen 4D'li işçiler ise 2 bin 500 lira civarı bir maaş alıyor. Meclis kadrosundaki işçiler ile aralarında ciddi bir fark olan sürekli işçiler, yol ve yemek ücretleri konusunda da benzer bir adaletsizlik yaşıyor. Sürekli işçilerden, diğer işçilerin yediği aynı yemek için neredeyse iki katı kadar yemek ücreti kesiliyor. Kadrolu ve 4B’li personellere verilen kıyafet ücreti ve toplu ulaşım için verilen yol ücreti ise taşerondan kadroya geçen işçilere verilmiyor.

"TAŞERONDAN KADROYA GEÇİŞ ZULME DÖNÜŞTÜRÜLDÜ"

Konuya ilişkin Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına bir soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, işçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek taşerondan kadroya geçiş uygulamasının işçiler için adeta zulme dönüştürüldüğünü ifade etti. Bakan, aynı işi yapan işçiler arasındaki maaş farkının giderilmesi ve 4D’li işçilerin yol, yemek ve kıyafet masraflarının karşılanması noktasında bir düzenleme yapılıp yapılmayacağının açıklanmasını istedi. Bakan, işçilerin iş kıyafetleri ve ayakkabılarının iyileştirilmesi talebinin de bulunduğuna dikkat çekerek “Bütün gün ayakta mesai yapmak suretiyle hem meclisin rutin işlerini hem de bizlerin tüm ricalarını güleryüzle yapan işçilerin iş kıyafetleri ile iş ayakkabılarının kalitesinin iyileştirilmesi gündeme alınacak mıdır?​” diye sordu.

ÖNCEKİ HABER

KESK'ten Çiğli Belediyesinde işten atılan emekçilere destek

SONRAKİ HABER

Efeler Belediyesi Yılmazköy'deki JES çalışmalarını durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...