13 Ekim 2012 11:13

İsveç’te işten çıkarma dalgası

Güney Avrupa’da Avro ülkelerinde baş gösteren ekonomik kriz giderek Avro dışında bulunan İsveç’de de etkisini hissettirmeye başladı. İflas eden şirketler ve işten atılan emekçilerin sayılarında belirgin bir artış görüldü.Eylül ayında iflas eden şirketlerin sayılarında bir önceki yılın Eylül ayına k

İsveç’te işten çıkarma dalgası
Paylaş
Murat Kuseyri

Güney Avrupa’da Avro ülkelerinde baş gösteren ekonomik kriz giderek Avro dışında bulunan İsveç’de de etkisini hissettirmeye başladı. İflas eden şirketler ve işten atılan emekçilerin sayılarında belirgin bir artış görüldü.

Eylül ayında iflas eden şirketlerin sayılarında bir önceki yılın Eylül ayına kıyasla % 24 oranında artiş oldu. Toplam olarak 501 şirket iflas etti. Enfazla iflasların yaşandığı bölgeler  ise % 39 oranı ile Stockholm, % 31 oranıyla Batı Göteland.
İşten atılanların sayısında da belirgin bir artış olduğu gözleniyor. Bu yılın ilk 9 ayında 45 bin 647 kişi işten atıldı. Oysa geçtiğimiz yılın aynı döneminde  işten atılanların sayısı 29 bin civarındaydı. Sadece Eylül ayı içinde 7 bin 300 emekçinin işine son verildi.
İşten atılmalardan en fazla sanayi sektöründe çalışan işçiler etkileniyor. Volvo, Säffle ilinde bulunan 99 yıllık fabrikasını kapatma ve üretimi Polonya’daki Wroclaw fabrikasına taşıma kararı aldı. Fabrikada çalışan 330 işçi ve 60 danışmanın işine son veriliyor.

İsveç’in güneyindeki Småland bölgesinde 1700 yılından beri üretim yapan iki cam fabrikası da kapatılıyor. İsveçîn kültürel mirası olarak görülen ünlü Orrefors ve Åfors fabrikalarının kapatılmasıyla birlikte 130 işçi işsizler ordusuna katılacak. İşten atılmalardan bu küçük yerleşim birimlerinde yaşayan esnaf ve yöre halkı da olumsuz etkilenecek.

IKEA’nın sahibi olduğu Sweedwood’un Tibro’daki fabrikasını kapatma kararı almasından  221  işçi ve memur etkileniyor. Lund ilinde de Sony Mobile 650 çalışanını işten atıyor. Kağıt ve orman sektöründe çalışan yüzlerce emekçi de işlerini kaybediyor. Bugün de İsveç çelik sanayinin devlerinden SSAB Borlänge, Oxelösund ve Luleå fabrikalarında çalışan 450 işçinin işine son verdiğini açıkladı.

İsveç işçi Sendikaları Konfederasyonu Ekonomisti Thomas Carlen dış dünyada ekonomide yaşanan dalgalanmaların İsveç çalışma piyasasını etkilediğini, işten atılanların sayılarında belirgin bir artış görüldüğünü söyledi.Hükümetin  işsizlik kasasında ve yetişkinler eğiminde yaptığı değişikliklerin işssiz kalanları güç durumda bırakacağını ifade eden Carlen  işsiz kalanlara iş bulmak için işçi bulma kurumlarının seferber olmalarını istedi.

Son işten atılmalarla birlikte İsveç’te işsizlik % 8,4’e yükseldi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu karara saygı istedi

SONRAKİ HABER

'Görüşmeler yeniden başlatılsın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa