07 Temmuz 2019 20:56
Son Güncellenme Tarihi: 07 Temmuz 2019 20:58

2019 Kupa Amerika'da (Copa America) şampiyon Brezilya oldu

Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) tarafından düzenlenen ve 12 üke takımının katıldığı Kupa Amerika'nın (Copa America) finalinde Peru'yu 3-1 mağlup eden Brezilya şampiyon oldu.

Fotoğraf: FabioTeixeira/AA

Paylaş

Güney Amerika Futbol Konfederasyonu (CONMEBOL) tarafından düzenlenen Kupa Amerika'nın (Copa America) 46'ncısında şampiyon Brezilya oldu.

Brezilya ile Peru arasındaki final maçında ilk golü 15'inci dakikada Everton Soares'in ayağından Brezilya buldu ve 1-0 öne geçti. 44'te Paolo Guerrero ile Peru 1-1'lik eşitliği sağladı fakat 4 dakika sonra Gabriel Jesus, Brezilya'yı 2-1 öne geçirdi. İlk yarı bu skorla sonlanırken Brezilyalı Gabriel Jesus 70'inci dakikada ikinci sarı karttan kırmızı kart gördü ve takımını 10 kişi bıraktı. 90. dakikada Richarlison, penaltıyı gole çevirdi ve Brezilya'nın 3'üncü golünü kaydederek skoru da 3-1 olarak belirlemiş oldu.

ARJANTİN TURNUVA ÜÇÜNCÜSÜ OLDU

Üçüncülük maçında karşı karşıya gelen Arjantin ile son şampiyon Şili'nin mücadelesi sonunda Arjantin 2-1 galip gelerek turnuva üçüncüsü oldu.

Arjantin, 12. dakikada Sergio Agüero ve 22. dakikada Paulo Dybala'nın golleriyle ilk yarıyı 2-0 önde kapattı.

Şili'nin 59. dakikada Arturo Vidal'ın penaltı golüyle farkı bire indirdiği mücadelede başka gol olmadı ve Arjantin turnuvayı üçüncülükle tamamladı.

Karşılaşmanın 37. dakikasında girdikleri ikili mücadelenin ardından tartışan Arjantinli Lionel Messi ile Şilili Gary Medel, kırmızı kart görerek takımlarını 10 kişi bıraktı.

YARI FİNALDEN MESSI ELİ BOŞ DÖNDÜ, PERU FARKLI KAZANDI

  • Brezilya 2-0 Arjantin

2019 Kupa Amerika yarı finaller ilk maçında Arjantin'i 2-0 mağlup eden Brezilya, finale çıktı.

Maça hızlı başlayan Brezilya, 19. dakikada Firmino'nun asistinde Gabriel Jesus'un bulduğu golle ilk yarıyı 1-0 önde kapadı.

İkinci yarıda Brezilya, 71. dakikada ise bu kez Gabriel Jesus'un asisitinde Roberto Firmino'nun ayağından gelen golle mücadeleden 2-0 galip ayrıldı, turnuvada adını finale yazdıran ilk takım oldu.

  • Şili 0-3 Peru

Diğer yarı final maçında ise Şili'yi 3-0'la geçen Peru finale adını yazdıran ikinci takım oldu.

Peru, maçın 21. dakikasında Edison Flores, 38. dakikada Yoshimar Yotun ve 90+1. dakikada Paolo Guerrero'nun kaydettiği gollerle maçı 3-0 kazanırken Şili'de Eduardo Vargas 90+5'te penaltıyı gole çeviremedi

Kupa Amerika'da 6 Temmuz Cumartesi günü TSİ 22.00'de Arjantin ile Şili arasında oyanacak üçüncülük maçının ardından Brezilya-Peru finali 7 Temmuz Pazar günü 23.00'te başlayacak. Her iki maç da TRT Spor'dan naklen yayımlanacak.

ÇEYREK FİNALLER | BREZİLYA, ARJANTİN, ŞİLİ VE PERU YARI FİNALE YÜKSELDİ

Kupa Amerika'da ilk yarı finalist, ilk çeyrek final maçında Paraguay'ı penaltılarda 4-3 yenen Brezilya oldu.

Brezilya ile Paraguay mücadelesinin 90 dakikalık normal süresi 0-0 eşitlikle sona erince penaltı atışlarına gidildi. Brezilya, penaltı atışları sonunda Paraguay'ı 4-3 mağlup ederek yarı finale yükseldi.

Ev sahibi ekipte Willian, Marquinhos, Philippe Coutinho ve Gabriel Jesus penaltı atışını değerlendirirken Roberto Firmino ise penaltıyı gole çeviremedi. Paraguay'da da Miguel Almiron, Bruno Valdez ve Rodrigo Rojas penaltı atışını gole çevirirken, Gustavo Gomez ile Derlis Gonzalez değerlendiremedi.

Çeyrek finallerin ikinci karşılaşmasında Arjantin ile Venezuela, Rio de Janeiro kentindeki Maracana Stadı'nda karşı karşıya geldi.

Arjantin 10. dakikada Lautaro Martinez'in attığı golle ilk yarıyı 1-0 önde kapadı. 74. dakikada Giovani Lo Celso ile bir gol daha bulan Arjantin, rakibini 2-0 yenerek tur atladı. Arjantin'in yarı finaldeki rakibi Brezilya oldu. Arjantin ile Brezilya 2 Temmuz Salı günü karşılaşacak.

Bir diğer çeyrek final maçında Kolombiya ile Şili arasındaki mücadelenin 90 dakikası 0-0 eşitlikle sona erdi.

Şili'de kaptan olarak sahaya çıkan Beşiktaşlı Gary Medel ile Fenerbahçeli Mauricio Isla, 90 dakika boyunca sahada kaldı.

Şili, penaltı atışlarında Kolombiya'ya 5-4 üstünlük kurarak yarı finale yükseldi. Şili'de Arturo Vidal, Eduardo Vargas, Erick Pulgar, Charles Aranguiz ve Alexis Sanchez penaltı atışını değerlendirdi. Kolombiya'da James Rodriguez, Edwin Cardona, Juan Cuadrado ve Yerry Mina ilk 4 penaltıyı gole çevirirken, William Tesillo ise kaçırdı.

Penaltı atışları sonunda tur atlayan Şili oldu.

Çeyrek final son maçında Uruguay’ı penaltı atışlarıyla 5-4 yenen Peru yarı finale çıkan son ekip oldu.

Mücadelenin normal süresi golsüz sona erince yarı finalisti belirlemek için penaltı atışlarına gidildi. Luis Suarez’in kaçırdığı atışlarda rakibine 5-4 üstünlük sağlayan Peru adını yarı finale yazdırdı.

Galatasaraylı Fernando Muslera, Peru karşısında Uruguay Milli Takımı'nın kalesini korudu.

ÇEYREK FİNAL MAÇ SONUÇLARI

Brezilya 4-3 Paraguay (Penaltılarla)

Venezuela 0-2 Arjantin

Kolombiya 4-5 Şili (Penaltılarla)

Uruguay 4-5 Peru (Penaltılarla)


GRUP MAÇLARINDA NELER YAŞANDI?

11. GÜN | URUGUAY VE ŞİLİ C GRUBUNUN TUR ATLAYANLARI

Kupa Amerika'nın grup aşaması, C Grubu'nda yapılan iki karşılaşmayla sona erdi.

Grubun ilk maçında Uruguay, 82. dakikada Edinson Cavani'nin attığı golle Şili'yi 1-0 mağlup etti. Bu sonuçla puanını 7'ye çıkaran Uruguay lider, 6 puanlı Şili ise ikinci olarak son 8 takım arasına kaldı.

C grubunun diğer maçında ise Japonya ile Ekvador 1-1 berabere kaldı. Japonya'nın golünü 15. dakikada Shoya Nakajima, Ekvador'un golünü ise 35. dakikada Angel Mena kaydetti. Bu sonuçla puanını 2'ye çıkaran Japonya ile 1 puanda kalan Ekvador, adlarını çeyrek finale yazdıramadı.

 C GRUBUAGYGAP
1Uruguay7257
2Şili6246
3Japonya37-42
4Ekvador27-51

10. GÜN | KOLOMBİYA VE ARJANTİN BİR ÜST TURDA

B grubunda lider Kolombiya, Paraguay'ı 31. dakikada Gustavo Cuellar'ın attığı golle 1-0 yendi ve grubu 9 puanla tamamladı.

Arjantin ise turnuvanın Japonya ile birlikte Asya'dan misafir olarak katılan takımlarından Katar'ı 2-0 yendi ve korkulu rüya görmekten kurtuldu. Arjantin'e turu getiren golleri 4'te Lautaro Martinez, 82'de Sergio Agüero attı. Arjantin böylece puanını 4'e çıkardı ve grubu ikinci bitirdi.

 B GRUBUAGYGAP
1Kolombiya4049
2Arjantin3304
3Paraguay34-12
4Katar25-31

9. GÜN | BREZİLYA FARK ATTI, VENEZUELA GRUPTAN ÇIKTI

A grubunda Brezilya, Peru'yu 5-0 yendi ve grubu 7 puanla lider tamamladı. Ev sahibinin golleri 12'de Casemiro, 18'da Roberto Firmino, 32'de Everton Soares, 53'te Dani Alves ve 90'da Willian'dan geldi. 90. dakikada Gabriel Jesus da penaltı atışından yararlanamadı. Böylece Peru, grubu 4 puanla üçüncü tamamladı. Peru, en iyi iki grup üçüncüsü arasına girerse son 8'e kalabilir.

Gruptaki diğer maçta Venezuela, Bolivya'yı 3-1 yendi ve puanını 5'e yükselterek gruptan çıktı. Venezuela'da 2 ve 55'te Darwin Machis, 87'de Josef Martinez golleri atan oyuncular oldu. Bolivya'nın tek sayısı 82'de Leonel Justiniano'dan geldi. Bolivya grubu puansız tamamladı.

 A GRUBUAGYGAP
1Brezilya8087
2Venezuela3125
3Peru36-34
4Bolivya29-70

8. GÜN | ŞİLİ, EKVADOR'U DA YENDİ

C grubunda Şili, Ekvador'u 2-1 yenerek puanını 6'ya yükseltti. 8'de Jose Fuenzalida'nın golüyle öne geçen Şili'ye yanıt 26'da Enner Valencia'nın penaltısıyla geldi. Sonucu belirleyen 51'de Alexis Sanchez oldu.

Ekvador'da 89'da Gabriel Achilier kırmızı kartla oyun dışında kaldı.

Bu sonuçların ardından Şili grup lideri olurken Ekvador sıfır puanda kaldı.

7. GÜN | URUGUAY, JAPONYA'YLA YENİŞEMEDİ

C grubunda turnuvanın iddialı ekiplerinden Uruguay, Asya'dan katılan misafir ekiplerden Japonya ile 2-2 berabere kaldı.

Japonya, 25. dakikada Koji Miyoshi'nin golüyle 1-0 öne geçti. Uruguay, 32'de Luis Suarez'in penaltısıyla eşitliği yakalarken Miyoshi 59'da Japonya'yı yeniden öne taşıdı. Sonucu belirleyen gol ise 66'da Jose Gimenez'den geldi.

Uruguay bu sonuçla puanını 4'e çıkardı. Japonya ise ilk puanını kazandı.

6. GÜN | ARJANTİN YİNE KAZANAMADI

B grubunda Kolombiya, Katar'ı 86. dakikada Duvan Zapata'nın golüyle 1-0 yendi ve puanını 6'ya çıkardı.

Arjantin ise Paraguay'la karşılaştı ve sahadan bir kez daha kazanamadan ayrıldı. 1-1 sonuçlanan maçta Paraguay'ın golü 37. dakikada Richard Sanchez'den geldi. Arjantin'in eşitlik sayısını ise 57'de penaltıdan Lionel Messi kaydetti. Paraguay, 63'te Derlis Gonzales'le penaltıdan yararlanamadı.

Böylece Paraguay grupta 2 puanla 2. sırada yer alırken Arjantin 1 puanla sonuncu sırada kaldı.

Arjantin, gruptaki 3. ve son maçta Katar'la karşılaşacak. Lider Kolombiya'nın rakibi ise Paraguay olacak.

5. GÜN | BREZİLYA, VENEZUELA'YI YENEMEDİ

A grubunda Brezilya,  Venezuela'ya karşı kilidi açamadı ve maç 0-0 sona erdi. Maç boyu topa yüzde 69 oranında sahip olan rakibinin 6 şutuna karşılık rakip kaleyi 19 kez yoklayan "Sambacılar" gol kaydına muvaffak olamadı. Brezilya bu sonuçla puanını 4'e yükseltirken Venezuela ikinci maçından da beraberlikle ayrıldı.

Gruptaki diğer maçta Peru, Bolivya'yı 3-1 mağlup etti. 28. dakikada Marcelo Moreno'nun penaltı golüyle öne geçen Bolivya, 45'te Paolo Guerrero, 55'te Jefferson Farfan, 90'da Edinson Flores'in gollerine engel olamadı. Peru, bu galibiyetle 4 puana yükselirken Bolivya puansız kaldı.

Brezilya grupta averajla liderliğini sürdürüyor. Ev sahibinin Peru ile oynayacağı maçın sonucu lideri belirleyecek.

4. GÜN | ŞİLİ, JAPONYA'YI RAHAT GEÇTİ

Turnuvanın dördüncü gününde C grubunda Şili, Brezilya'ya genç ağırlıklı bir kadroyla gelen "Asya misafirlerinden" Japonya'yı 4-0 mağlup etti. Şili'nin gollerini 41. dakikada Erick Pulgar, 54 ve 83'te Eduardo Vargas, 82'de Alexis Sanchez kaydetti.

3. GÜN | URUGUAY, EKVADOR'A FARK ATTI

B grubunda Paraguay, Japonya ile birlikte turnuvaya Asya'dan davet edilen Katar karşısında 2-0 öne geçmesine rağmen 2-2'lik sonuca razı oldu. Paraguay'ın gollerini 4. dakikada penaltıdan Oscar Cardozo ve 56. dakikada Derlis Gonzalez attı. Katar'ın yanıtı ise 68'de Almoez Ali ve 77'de Boualem Khoukhi'den geldi.

C grubunda ise turnuvanın favorilerinden biri olan Uruguay, Ekvador'u 4-0 yendi. 6. dakikada Nicolas Lodeiro'nun golüyle perdeyi açan Uruguay, 33'te Edinson Cavani, 44'te Luis Suarez ve 78'de Arturo Mina'nın kendi kalesine attığı golle farka gitti.

2. GÜN | ARJANTİN, YENİLGİYLE BAŞLADI

Copa America'nın 2. gününde A grubunda Venezuela ile Peru ile 0-0 berabere kaldı. Maçta Venezuela'dan Luis Mago kırmızı kartla oyundan atıldı.

B grubunda ise Arjantin, Kolombiya'ya 2-0 yenildi. Dünyanın en iyi iki oyuncusundan biri olarak gösterilen ancak milli formayla beklenen başarıları kazanamadığı için eleştirilen Lionel Messi'nin formasını terlettiği Arjantin maç boyunca Kolombiya savunmasını aşamazken Kolombiya'nın golleri 71'de Roger Martinez, 86'da Duvan Zapata'dan geldi.

AÇILIŞ MAÇINDA BREZİLYA, BOLİVYA'YI 3-0 YENDİ

Kupa Amerika'nın açılış maçında A grubunda mücadele eden Brezilya ile Bolivya karşılaştı.

Sao Paulo kentindeki Morumbi Stadın'da yapılan maçta Coutinho, biri penaltıdan olmak üzere bulduğu iki golle Brezilya'yı 2-0 öne geçirdi, Everton Soares'in golü ile de maçın skoru 3-0 olarak belirlenmiş oldu.

KATILAN ÜLKELER VE GRUPLAR

Brezilya'nın 5. kez ev sahipliği yaptığı Kupa Amerika'da 2016 yılında ve 2015 yılında düzenlenen son iki turnuvada zafere ulaşan Şili, son şampiyon unvanını elinde bulunduruyor.

A GRUBU
Brezilya
Bolivya
Venezuela
Peru

B GRUBU
Arjantin
Kolombiya
Paraguay
Katar

C GRUBU
Uruguay
Ekvador
Japonya
Şili

TURNUVA FİNALİ 7 TEMMUZ PAZAR GÜNÜ

Kupa Amerika'da final karşılaşması 7 Temmuz Pazar günü Türkiye saati ile 23.00'te başlayacak.

Karşılaşmaların 5 şehirde oynanacağı turnuvada ev sahibi Brezilya, sonuncusu 2007'de olmak üzere 8 defa şampiyonluğa uzandı.

EN ÇOK ŞAMPİYON OLAN ÜLKE URUGUAY

Kupa Amerika'da en son 2011'de şampiyon olan Uruguay, toplam 15 kez bu kupayı alarak en fazla şampiyonluk yaşayan takım unvanına sahip ülke. Son olarak 1993'te şampiyon olan Arjantin ise 14 kez kupayı kazanarak şampiyonluk sayısında Uruguay'ın ardından ikinci konumda.

KATAR İLK KEZ, JAPONYA İKİNCİ KEZ TURNUVADA

Bu sene Japonya ile birlikte özel davetle turnuvaya katılan Katar, Kupa Amerika'ya ilk kez dahil oldu. Katar'ın yanı sıra Japonya ise 1999'dan sonra turnuvada ikinci kez mücadele etti.

TÜRKİYE'DE OYNAYAN 6 FUTBOLCU KUPA AMERİKA'DA

Arjantinli Lionel Messi, Sergio Agüero, Brezilyalı Philippe Coutinho, Roberto Firmino, Kolombiyalı James Rodriguez, Radamel Falcao, Uruguaylı Luis Suarez, Edinson Cavani, Şilili Alexis Sanchez gibi futbol dünyasının önemli isimlerinin forma giydiği Kupa Amerika'da Türkiye'de oynayan 6 futbolcu da sahaya çıktı.

Şili'de Beşiktaş'tan Gary Medel, Aytemiz Alanyaspor'dan Junior Fernandes ve Fenerbahçe'den Mauricio Isla, Uruguay'da Galatasaray'dan Fernando Muslera, Peru'da Atiker Konyaspor'dan Paolo Hurtado, Ekvador'da Evkur Yeni Malatyaspor'dan Arturo Mina forma giydi.

Brezilya'nın yıldızı Neymar ise sakatlığı nedeniyle turnuvada yer alamadı. Neymar, Brezilya'nın Katar'la yaptığı hazırlık maçında sakatlanarak oyundan çıkmak zorunda kalmış, ve sonrasında ayak bileğinde kırık tespit edilmişti. (SPOR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Van Gölü'nde kirlilik tehdidi: Günlük 8-10 ton çöp toplanıyor

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Murat Somer: Türkiye ittifaklarında ve ekonomide ağır fatura ödeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...