15 Haziran 2019 04:31
Son Güncellenme Tarihi: 15 Haziran 2019 10:07

2019 YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) sona erdi

Üniversite adaylarının katıldığı YKS'nin 3 oturumu da sona erdi. Sonuçlar 18 Temmuz'da açıklanacak.

Geç kaldığı için sınava alınmayan iki öğrenci ve çocuğunu bekleyen bir veli | Fotoğraflar: DHA-AA

Paylaş

Lise son sınıfa devam eden ve liseden mezun olan yaklaşık 2.5 milyon öğrencinin katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT) saat 12.30'da sona erdi. İkinci oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT) 16 Haziran'da saat 10.15, Yabancı Dil Testi (YDT) ise 15.45'te gerçekleşti.

Türkiye'de 81 il ve KKTC Lefkoşa Sınav Merkezi dahil 8 bin 35 binada 137 bin 803 salonda uygulanan TYT'ye 2 milyon 515 bin 91 aday başvurdu. Türkçe testinde 40, sosyal bilimler testinde 20, temel matematik testinde 40, fen bilimleri testinde 20 olmak üzere toplam 120 sorunun yöneltildiği sınav 135 dakika sürdü.

Üniversiteye girişte ilki geçen sene uygulanan ve bu yıl 15-16 Haziran'da yapılan 2019 YKS; TYT, AYT ve YDT olmak üzere üç oturumdan oluşuyor.

ÖSYM BAŞKANI: 1 SAAT ÖNCE SINAV BİNALARINDA HAZIR OLUN

AA'nın haberine göre, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, YKS birinci oturumu TYT'nin tüm sınav merkezlerinde sorunsuz bir şekilde tamamlandığını bildirdi. Aygün, şu değerlendirmede bulundu: "YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi tüm sınav merkezlerimizde sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Böyle büyük bir sınavın ilk aşamasını tüm paydaşlarımızla birlikte başarılı bir şekilde tamamlamış olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.Sınav sonuçlarının tüm öğrencilerimize ve kıymetli ailelerine şimdiden hayırlı olmasını diliyorum." Aygün, adaylara sınav saatinden en az bir saat önce sınav binalarında hazır olmaları gerektiği hatırlatmasında bulundu.

GEÇ KALMA KRİZİ YAŞANDI

Öğrenciler sınava giriş belgesi, kimlik ve ambalajsız su şişeleriyle sınava alındı. Girişlerde takı, güneş gözlüğü, elektronik cihaz, cüzdan gibi eşyalarla ilgili detaylı arama yapıldı. Sınava girişlerin ardından veliler için de stresli dakikalar başladı. Öğrenciler sınavda ter dökerken aileleri de sınav merkezlerinin kapısında heyecan içinde çocuklarının sınavdan çıkmasını bekledi.

Bu yılda da öğrenciler geç kaldıkları için sınava girememe şokunu yaşadı. DHA'nın verdiği bilgiye göre, İzmir’de geç kaldığı için salona alınmayan bir öğrenci, gözyaşlarına boğuldu. Sınava giriş belgesini yırtıp, elindeki su şişesini atan genç kadın sinir krizi geçirdi.

Konya’da ise geç kaldığı için sınava giremeyen bir öğrenci, "Bu benim hayatımın sınavı" diyerek gözyaşı döktü.

Birçok sınav merkezinde de öğrenciler aynı sıkıntıları yaşadı.

ALÇIYI ÇIKARIP SINAVA GİRDİ

Antep’in İslahiye ilçesi Cumhuriyet Ortaokulu’nda sınava giren Ömer Furkan Özdemir, kırık olan kolu alçılı şekilde geldiği için sınava alınmadı. Özdemir, kolundaki alçıyı hastanede çıkarttırdıktan sonra dakikalar kala sınav salonuna girdi.

Sivas’ta ise sınavın başlamasından 45 dakika sonra rahatsızlanan Aleyna Kayhan adlı öğrenci ambulansla hastaneye kaldırıldı.

YKS SONUÇLARI 18 TEMMUZ'DA AÇIKLANACAK

ÖSYM tarafından hazırlanan YKS kılavuzuna göre, ön lisans programlarını tercih edebilmek veya özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırabilmek için TYT'den en az 150 puan almak gerekiyor. Engelli öğrenciler ise 100 ve üzeri puan aldıklarında özel yetenek gerektiren lisans programlarına başvuru hakkını elde edebilecek.

Merkezi yerleştirme yapılan lisans programlarını tercih edebilmek için de ilgili puan türünde en az 180 puan alma kıstası bulunuyor.

ÖSYM takvimine göre, YKS sonuçları, 18 Temmuz 2019'da açıklanacak.

Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan özel yetenek sınavıyla seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılıyor.

Merkezi yerleştirmede adaylar yükseköğretim programlarına, YKS puanları, varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM tarafından yerleştirilecek.

Adaylar, "2019-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"na haziran ayının son haftası içinde ÖSYM'nin "http://www.osym.gov.tr" internet adresinden erişebilecek.

"SINAVLA DEĞİL YETENEKLE OLMALI"

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İstanbul 6 No’lu Üniversiteler Şubesi Başkanı Yrd. Doç. Görkem Doğan, öğrencilerin üniversiteye sınavla değil yetenekleriyle alınmaları gerektiğini söyledi.

“Keşke gençler kendilerini hiç üniversite okumak zorunda hissetmeseler. Ne yazık ki isimleri değiştirilen, içeriği boşaltılan sınavlarla dolu bir eğitim hayatına devam etmek durumundalar” diye konuşan Doğan, Mezopotamya Ajansına verdiği görüşte, sınav sistemlerinin ve isimlerinin sürekli değiştiğini hatırlatarak “Bu aslında eğitimi yönetenlerin önceki dönemlerden ne kadar yıkıntı aldıkları anlamına geliyor. Bunu açıkça ifade edemeyeceklerine göre, böyle isim değişiklikleriyle ya da ‘eğitimde düzeltmelere gidiyoruz’ gibi nazik söylemlerle ifade ediyorlar” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Endonezya'da 6,4 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Trump'ın göçmen politikası New York'ta protesto edildi: "Kafeslere Hayır"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...