14 Haziran 2019 16:47

Umman körfezinde kriz: ABD ve İran’dan karşılıklı suçlamalar

Umman Körfezinde yaşanan patlamaların ardından ABD ve İran’da karşılıklı suçlamalar içeren açıklamalar geldi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Umman Körfezinde iki büyük petrol tankerinde meydana gelen patlamaların “İran’ın saldırısı” olduğunu ileri sürerek bölgesel gerilimi yeniden yükselten ABD’ye İran’dan “ABD sabotaj diplomasisine geçti” yanıtı geldi.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda, ABD’nin gerçekçi deliller sunmadığını savundu. Saldırıların failleri olarak “B Takımı” olarak adlandırdığı Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayid’i işaret eden Zarif, mesajında şu ifadelere yer verdi: “ABD’nin (saldırıların hemen ardından) gerçekçi veya dolaylı kanıtlar sunmadan İran’a karşı iddialarda bulunması, B Takımı’nın  aponya Başbakanı Abe Şinzo’nun diplomatik çabalarını da hedef alan sabotaj diplomasisine geçtiğini açıkça ortaya koyuyor.”

PATLAMALAR SONRASI KİM NE DEDİ?

Umman Körfezi’nde perşembe günü iki büyük petrol tankerinde patlamalar meydana geldi. 44 kişilik mürettebat İran arama kurtarma ekipleri tarafından kurtarılarak, İran’ın Cask Limanı’na nakledildi. Patlamalar, Japonya Başbakanı Abe Şinzo’nun Tahran’ı ziyaret ettiği sırada gerçekleşti.

İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, bölge ülkelerine “istikrarsızlıktan faydalanan çevrelerin oyununa gelmemeleri” uyarısında bulundu.

ABD’li yetkililer ise hızla İran karşıtı açıklamalar art arda geldi. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Elimizdeki istihbari bilgilere, saldırıyı düzenlemek için kullanılan silahlara ve profesyonelliğe baktığımızda İran’ın sorumlu olduğunu görüyoruz” dedi.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanlığı da İran Devrim Muhafızları Ordusuna ait bir devriye botunun Umman Körfezi’nde saldırıya uğrayan tankerlerden birinden patlamamış mayınları topladığını kanıtladığını belirttiği görüntüler paylaştı.

Tankeri işleten şirketin yönetim kurulu başkanı Yutaka Katada ise geminin mayın ya da torpido saldırısına uğramadığını çünkü hasarın gövdenin su üstünde kalan kısmında olduğunu söyledi.

BÖLGE ÜLKELERİNDEN AÇIKLAMALAR

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu saldırının endişeyle takip edildiği belirtilerek deniz ulaşımını ve Körfez bölgesindeki su yollarının güvenliğini tehdit eden eylemler kınandı.

Katar Dışişleri Bakanlığı da kim tarafından gerçekleştirilmiş olursa olsun Umman Körfezi’ndeki saldırının kınandığı ifade edildi.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid Falih Suudi, “ülkesinin bu tür terör saldırını kınadığını ve kara suları ile limanlarını korumak için gerekli tedbirleri alacağını” vurguladı.

BM: ÇATIŞMA ÇIKARSA BEDELİ ÖDENEMEZ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de konuyla ilgili açıklama yaptı. Guterres, Umman Körfezi’nde seyir halindeki ham petrol yüklü iki tankere yapılan saldırıyı kınadığını belirterek, “Eğer ortada dünyanın bedelini ödeyemeyeceği bir şey varsa o da Körfez bölgesindeki büyük bir çatışmadır” dedi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Yeni Akit Haber Müdürü Murat Alan darbedildi

SONRAKİ HABER

Sudan’da darbecilerden ‘darbe yapıldı’ iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...