14 Haziran 2019 16:11

Osmaniye kuş cennetinde kurulan tuzaklarla kuşlar katlediliyor

Osmaniye kuş cennetinde üreme dönemi olmasına rağmen kuş yakalamak için kurulan tuzaklar nedeniyle pek çok kuş katledildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ökkeş NERGİZ
Osmaniye

Osmaniye kuş cennetinde yakalanarak satılmak istenen kuşlar için kurulan tuzaklar nedeniyle pek çok kuş katledildi. Kuşların çiftleştiği, kuluçkaya yattığı veya yavrularını beslediği döneme denk getirilen dönemde yapılan katliam tepki çekti. Evrensel’e konuşan Eski Kırmıtlı Belediye Başkanı ve Doğa Fotoğrafçısı Ali Murtaza Doğan kuş katliamına karşı önlen alınması çağrısında bulundu.

Kuş cenneti, Kastabala içerisinde bulunan nesli tehlike altında olan kuşların barındığı bir alan. Yalı kuşu, çapkın, yedi tür balıkçı, birçok ötücü ve su kuşlarını barındıran bir bölge. Türkiye’nin önemli sulak alanlarından olan Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde Ali Murtaza Doğan’ın yaptığı gözlemlere göre yaz ve kış göçmenleri olarak toplam 236’e yakın kuş türü bulunuyor.

Nesli tükenme tehlikesi altındaki kuşların uğrak yerinde kuş katliamı yapılıyor. Kırmıtlı Kuş Cenneti’nde kuş gözlemleri ve fotoğraf çekimi yaptığını söyleyen Doğan, ciddi bir kuş katliamı ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Yetkililerin bu katliamı kimin ya da kimlerin yaptığını tespit etmesi gerektiğini belirten Doğan, “Yuva yapan, kuluçkaya yatan, yavrusuna yem almaya giden anne ve baba kuşlar yakalanıyor. Tuzaklar kurulmuş artık yapışkan bir şey mi ağaçlara sürüyorlar, yoksa filemi geriyorlar bilemiyorum. Ama bu işte uzmanlaşmışlar. Bu katliama yetkililerin derhal müdahale etmesi gerekiyor. Yumurtadan yeni çıkmış yavrulara yiyecek toplamaya çıkan anne yakalanıyor. Ya da kuluçkada olan dişi kuşa yiyecek arayan baba kuş tuzağa düşüyor” dedi.

Kuşların üreme dönemi yakalandığını hatırlatan Doğan, “Korkunç bir katliam. Kimi kuş yumurta yaparken, kimi kuş yumurtaların üzerinde kuluçkaya yatarken kimi kuş yumurtalarını biraz soğutmak için yerinden ayrılırken yakalanıyor. Yumurtadan çıkan yavrular beslenemediği için ölüyor. Kimi kuş yumurtaları soğutmaya çıkarken yakalanıyor ve yumurtalar cılk oluyor. Evrensel Gazetesi aracılığı ile yetkililere sesleniyorum. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Osmaniye Valiliği bu katliamı yapanlara dur densin. Gerekli işlemler yapılsın” çağrısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

28 yıldır cezaevinde olan Serhat Tuğan tahliye oldu

SONRAKİ HABER

Ekvador Anayasa Mahkemesi eşcinsel evliliği kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...