15 Haziran 2019 00:31

Ankapark'ta işçiyi 'oyuncak' ettiler

Aylardır ücretlerini alamayan Ankapark işçileri "Ankapark'ı insanları eğlendirmek için yaptılar ama bizimle oynuyorlar” diyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 31 Mart yerel seçimleri öncesi açılışını yaptığı ve yapımı için 2 milyardan fazla harcama yapıldığı ifade edilen Ankapark’ta çalışan işçiler ücretlerini aylardır alamıyor. Bayramı parasız geçirdiklerini, borçların biriktiğini ama patronun bugün-yarın diyerek sürekli kendilerini oyaladığını anlatan işçiler, “Ankapark'ı insanları eğlendirmek için yaptılar ama bizimle oynuyorlar” dedi.

Ankapark yapım maliyeti, açılışı ve oyuncaklarının güvenliği nedeniyle birçok tartışmaya yol açtı. Ancak Ankapark'ta en büyük sorunlardan biri de işçilerin ücretlerinin aylardır ödenmemesi ve işten çıkarmalar. Ankapark'ın devasa ve rengarenk oyuncakları arasında çalışan işçiler aylardır kara kara düşünüyor. Çünkü çalıştığı süreye göre değişmekle birlikte işçilere 300-500 lira dışında son üç aydır hiç ücret verilmiyor. Ayrıca 400'e yakın işçi de işten çıkarılmış durumda. İşten çıkarılanlar arasında içeride ücreti kalan çok sayıda işçi bulunduğu belirtiliyor.

BAKKALDAN BORÇ ALIP İŞE GELEBİLDİM

Parkın inşaat kısmında çalışan bir işçi bayramda yaşadıklarını hatırladıkça hala öfkeyle anlatıyor. Kızı kendisinden para istediğinde aylardır ücreti yatmadığı için verememiş. Diyecekleri yumru olmuş boğazında öyle anlatıyor: “İşe gelecek yol paramız bile yok ama umurlarında değil. Bakkaldan borç istedim. Ondan 100 lira aldım da öyle geldim işe. Durumu bizden daha kötü olanlar var. Banka kredisini ödeyemediği için evine ipotek koyulanlar, evinde sorunlar olanlar... Bir arkadaşımızın bu sıkıntılardan evi dağıldı, tek başına dolanıyordu burada en son. Güvenliklere 'mukayet olun' dediler. Allah korusun ya kendine ya başkasına zarar verse. O adamın aklına neler geliyor? Ben kızıma para veremediğimde aklımdan ne geçtiyse eminim onun da aklından öyle şeyler geçiyordur.”

ŞEHİT OĞLUMUN MEZARINA GİDEMEDİM

Askerdeyken hastalanan oğlunun ihmaller sonucunda kaybettiğini anlatan bir işçi de memlekette oğlunun mezarına gidemediğini dile getirdi. Durumu firmadakilere anlattığında kendisine yardımcı olacağının söylendiğini belirten işçi, “Benim sorunumu çözdünüz, peki bu adamlar ne olacak? Biri bayramda çocuğunun üstüne bir şey alamamış, biri boğazına kadar borca batmış. Hepimizin maaşının yatması lazım. Sürekli oyalıyorlar. Ankapark'ı insanları eğlendirmek için yaptılar ama bizimle oynuyorlar” dedi.

BAYRAMDA KAZANDIKLARIYLA BİLE ÖDERLER

Başka bir işçi de ücretlerinin nasıl verilemediğini anlamadıklarını söylüyor: “Bayramda 3 gün burası doldu taştı. Kiraladıklarını yerlerden bir ton para alıyorlar. Peki bizim maaşımız neden verilmiyor? Sadece bayramda bile ne kadar kazandıklarını kendi gözümle gördüm. O parayla bizim maaşımız aylarca verilebilir” dedi.

Bir işçi de kendilerinin çok değersiz görüldüğünü anlattı: “Yöneticilere gittiğimizde 'patronların umurunda değilsiniz' diyor. İşten çıkaracakları zaman haber bile vermiyorlar. Sabah gelince kapıda güvenlik görevlisi elindeki listeye bakıp 'Sen işten çıkarıldın giremezsin' diyor. Böyle bir şey olabilir mi? İnsan yerine koymuyorlar, resmen oyun oynuyorlar.”

ÖNCE İMZA SONRA YALLAH DÜZENİ

İşten çıkarılanların ücretlerinin ve tazminatlarının verilip verilmediği sorduğumuzda, işçiler çıkışta kendilerine bir kağıt imzalatıldığını anlatıyor. Ne yazdığını sorduğumuzda bir çoğu ne yazdığını okumadıklarını ama onu imzaladıktan sonra hiçbir hak alamadıklarını söylüyor. Parça bölük anlatılanlar, işçilere haklarından feragat ettiğini beyan eden istifa dilekçeleri imzalatıldığına işaret ediyor.

ÖNCEKİ HABER

İzmir Barosundan "rıza kavramı" çalıştayı

SONRAKİ HABER

Kadıköy Belediyesi “Avrupa Irkçılık Karşıtı Kentler Ağı”na kabul edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...