14 Haziran 2019 14:22
Son Güncellenme Tarihi: 14 Haziran 2019 15:10

DİSK: Kıdeme el uzatırsanız 15-16 Haziran ruhu ile karşılaşırsınız

DİSK, 15-16 Haziran Direnişinin yıl dönümü dolayısıyla birçok ilde basın açıklamaları, eylemler ve mitingler düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 15-16 Haziran Direnişinin yıl dönümü dolayısıyla birçok ilde basın açıklamaları, eylemler ve mitingler düzenledi.


ANTEP | KIDEM TAZMİNATI EL UZATMAYIN

15-16 Haziran direnişinin 49. Yılında Antep Disk bölge temsilciliği basın açıklaması düzenledi. Yeşilsu Parkında yapılan açıklamayı, Disk Gaziantep bölge temsilcisi Ali Güdücü okudu. Açıklamada 15-16 Haziran direnişinde yaşamını yitiren işçiler anılırken, onların işçi sınıfının mücadelesinde yaşatılacağı vurgusu yapıldı. Bugün de işçilerin haklarının tehdit altında olduğunu söyleyen Güdücü; ekonomik krizin etkisini artırdığını, işsizliğin rekor seviyelere ulaştığını, ülkeyi yönetenlerinse krizin faturasını işçilere emekçilere yıkmaya çalıştığını dile getirdi.

Maliye Bakanlığı'nın 10 Nisan'da açıkladığı paketi de hatırlatan Ali Güdücü, kıdem tazminatının fona devri, BES'in zorunlu hale getirilmesi ve verginin tabana yayılmasını içeren paketin, işçiler için ciddi bir tehlike olduğunu savundu.

Kıdem tazminatının fona devrinin daha önce de gündeme getirildiğini söyleyen Güdücü “Bizler bu girişimi daha önce durdurduk. Eğer kıdem tazminatına el uzatmaya kalkarsanız, karşınızda bedeli ne olursa olsun kıdem tazminatını savunan işçileri bulacaksınız" dedi. (Antep/EVRENSEL)


ADANA | “İŞÇİLERİN YÜKÜNÜ ARTIRACAK PAKET İÇİN İSTANBUL’U BEKLİYORLAR”

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 49. yıl dönümü dolayısıyla yapığı basın açıklamasında kıdem tazminatına ve emeklilik hakkına dokundurtmayacaklarını söyledi. Basın açıklamasını okuyan DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu, hükümeti uyararak “Eğer kıdem tazminatımıza el uzatmaya kalkarsanız karşınızda 15-16 Haziran ruhuyla direnen DİSK’i bulacaksınız” dedi.

İşçilerin haklarının ciddi tehdit altına olduğunu ifade eden Gündoğdu, “Ülkeyi yönetenler krizin faturasını emekçilere kesecek, işçilere ve halka daha fazla yük getirecek önlem paketi için ise İstanbul’daki seçim bekleniyor” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı önlem paketinde işçilere yönelik ciddi tehlikeler odlunu ifade eden Gündoğdu, “Bu pakette kıdem tazminatımızın fona devredilmesi, BES’in zorunlu hale getirilmesi, vergi yükünün işçiler yıkılması var” dedi. Kıdem tazminatının fona devredilmesi durumunda işverenin sorumluluğunun ortadan kalkacağını, işten çıkarmaların kolaylaşacağını, işsizliği arttıracağını ifade eden Gündoğdu, “Bugün buradan bir kez daha uyarıyoruz. Eğer kıdem tazminatımıza el uzatmaya kalkarsanız karşınızda 15-16 Haziran ruhuyla direnen DİSK’i bulacaksınız” dedi. (Adana/EVRENSEL)


İSTANBUL | "15 HAZİRAN'DA İSTANBUL KARTAL'DAYIZ"

DİSK, 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 49’uncu yılı dolayısıyla Kadıköy İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 15 Haziran’da Kartal’da yapılacak mitinge çağırdı. 

Çerkezoğlu “15-16 Haziran 1970’te DİSK’e ve sendikal haklarına sahip çıkan işçiler, bugün de kıdem tazminatı ve emeklilik başta olmak üzere haklarına sahip çıkma iradesini meydanlarda gösterecekler. Bugün de işçilerin hakları ciddi tehditler altında. Ülkemizde ekonomik kriz etkisini artırıyor. İşsizlik cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırıyor, zamlar ücretlerimizi eritiyor. Ülkeyi yönetenler halkın bu acil sorunlarından uzak. Krizin faturasını emekçilere kesecek, işçilere ve halka daha fazla yük getirecek önlem paketi için ise İstanbul’daki seçim bekleniyor" dedi. Çerkezoğlu, "Dün sendikal hakları için ayağa kalkan işçi sınıfı, bugün de haklarına sahip çıkmak için birleşecek ve mücadele edecektir. Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkımız başta olmak üzere tüm haklarımız için birliğimizi pekiştirelim, mücadelemizi büyütelim” diye konuştu.

Çerkezoğlu, konuşmasının sonunda 15 Haziran’da saat 17:00’da Kartal Meydanda kıdem tazminatına ve emeklilik hakkına sahip çıkmak için yapılacak olan mitinge çağırdı. (İstanbul/EVRENSEL)


ANKARA | MMO: 15-16 HAZİRAN DİRENİŞİNİ SELAMLIYORUZ

15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi’nin 49. yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yapan TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, 1970 ve 1980 yıllarında darbeler eliyle çalışanların aleyhine yapılan düzenlemelerin bugün giderek daha da yoğunlaştığına dikkat çekerek 15-16 Haziran Direnişini selamladı.

TMMOB’ye bağlı Makine Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’ne ilişkin bir açıklama yayınladı. Yener, açıklamada, 1970 yılında temel işçi haklarını ve sendikal hakları geriletmeyi amaçlayan  İş Yasası ve Sendikalar Yasası’nda değişiklikleri öngören tasarıya karşı başlatılan 15-16 Haziran Direnişini selamladı. 1970 ve 1980 darbeleri eliyle çalışma yaşamının sermaye çıkarları doğrultusunda düzenlenmek istendiğini hatırlatan Yener, özellikle 1980 darbesi ile çalışanlar aleyhine yapılan düzenlemelerin yoğunlaştığını ifade etti.

İŞ YASASI DEĞİŞİKLİĞİ İŞÇİLERİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

Yener, 2003 yılında “İş Yasası” değişikliği ile başlayan düzenlemelerin emekçilerin ücretlerini, üretim, hizmet ve yaşam koşullarını olumsuz yönde etkilediğini ifade etti. Emekçilerin, bugün sendikasız, güvencesiz, düşük ücretlerle çalıştırıldığını dile getiren Yener, “Emekçiler reel ücret kayıplarına uğramakta, sanayi çalışanları işçisinden mühendisine ve teknik elemanına kadar işsizlikle yüz yüze kalmakta; hatta işsizlikten dolayı intihar olayları artmaktadır” dedi.

Yener, kıdem tazminatının fona devri ve zorunlu BES aracılığıyla çalışanların daha kolay işten çıkarılabilmesinin önünün açılacağına dikkat çekerek “Böylece emekçilerin çalışma yaşamı boyunca alın terleriyle oluşturdukları birikimler hem eksiltilerek yok edilecek hem de sermaye piyasaları üzerinden başta inşaat, enerji sektörleri ve Kamu Özel İşbirliği projelerini yürüten yandaş şirketlere aktarılacaktır” diye konuştu. MMO’nun bütün emekçilerin insanca yaşama ve çalışma koşullarına sahip olması için mücadele etmeye devam edeceğini belirten Yener, iş güvencesinin sağlanması, eşit işe eşit ücret, kıdem tazminatlarına dokunulmaması, BES sisteminin kaldırılması, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin tam olarak alınması, sendikal hakların tam olarak tanınması gibi taleplerin arkasında duracaklarını ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)


KAYSERİ | KIDEM TAZMİNATININ GASBEDİLMESİNE HAYIR

Disk Kayseri Şubesi 15-16 Haziran Direnişini anmak için Disk Kayseri şubesi önünde bir araya geldi. Kıdem tazminatının fona devredilmesi, BES’in zorunlu hale getirilmesi ve vergi yükünün işçilere emekçilere yıkılması protesto edildi. Eylemde, ”Kıdem haktır gasbedilemez” sloganı atıldı.

Kayseri DİSK Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam, "15-16 Haziran şanlı işçi direnişinin 49’uncu yılında bir aradayız. İşçi sınıfının birliğinin, dayanışmasının ve mücadelesinin sembolü haline gelen bu onurlu direnişte yaşamını yitiren arkadaşlarımızı bir kez daha anıyoruz.15-16 Haziran direnişçilerini, sendikal hakları için bedel ödeyen işçileri mücadelemizde yaşatacağız" dedi.

Cumali Sağlam, "Bizler bugün burada bir kez daha ilan ediyoruz ki, krizde korunması gereken bir avuç patron değildir, krizde korunması gereken işçilerdir, emekçilerdir dar gelirli halkımızdır. Kıdem hakkımıza el uzatılmasına Türkiye işçi sınıfı asla izin vermeyecektir. Kıdem tazminatının fona devri adı altında kurulan tezgâhı işçiler bilmektedir" ifadelerini kullandı.

Kıdem tazminatının fona devriyle tazminat işveren sorumluluğu olmaktan çıkacağını, işten çıkarmaların kolaylaşacağını söyleyen Sağlam, "Kıdem tazminatının fona devri ile işçileri işten çıkarmak neredeyse ‘bedava’ hale gelecek, biz işçilerin önemli bir iş güvencesi dayanağı ortadan kalkacaktır. Kıdem tazminatının fona devri işsizliği daha da arttıracaktır. Kıdem tazminatının fona devri sonucu, tazminat son ücret üzerinden hesaplanmayacak. Yani fon sistemiyle alacağımız tazminatının miktarı azalacak. Kriz koşullarında alım gücü oldukça düşen ücretlerimizden yapılacak kesintilerle, bankaların, patronların kurtarılmasının kabul edilemez, ceplerine uzanan bu eli 15-16 Haziran direnişinin ışığında omuz omuza mücadele ederek durduracağız" diyerek sözlerini noktaladı. (Kayseri/EVRENSEL)


KOCAELİ | "KIDEME EL UZATILMASINA İŞÇİ SINIFI İZİN VERMEYECEKTİR"

Kocaeli İzmit'te İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda DİSK’in çağrısıyla bir araya gelen işçiler, başta kıdem tazminatı olmak üzere hükümetin hak gaspı girişimlerine karşı 15-16 Haziran ruhuyla mücadele çağrısı yaptı.

Anmaya Emek Partisi, CHP, HDP, KESK, TMMOB, TTB, Halkevleri ve Kocaeli Dersimliler Derneği de katıldı. “Kıdeme dokunan eller kırılsın” sloganlarının atıldığı anmada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “İşçi sınıfı haklarına el uzatıldığında neler yapabileceğini bu şanlı direniş ile gösterdi. Dün sendikal hakları için ayağa kalkan işçi sınıfı, bugün de haklarına sahip çıkmak için birleşecek ve mücadele edecektir” dedi. 

“Sendikal hakları için bedel ödeyen işçileri mücadelemizde yaşatacağız” diyen Çerkezoğlu şöyle devam etti: “Bugün de işçilerin hakları ciddi tehdit altında. Ülkemizde ekonomik kriz etkisini artırıyor. İşsizlik Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırıyor, zamlar ücretlerimizi eritiyor.” Ülkeyi yönetenlerin halkın acil sorunlarından uzak olduğunu ifade eden Çerkezoğlu, krizin faturasını emekçilere kesmek için ve halka daha fazla yük getirecek önlem paketi için İstanbul seçimlerinin beklendiğini söyledi.

"KRİZDE KORUNMASI GEREKEN PATRON DEĞİL İŞÇİLERDİR"

Çerkezoğlu, “10 Nisan 2019'da Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından ilan edilen “Dönüşüm Adımları”nın işçiler için ciddi tehlikeler içerdiğini belirten Çerkezoğlu, “Bizler bugün burada bir kez daha ilan ediyoruz ki, krizde korunması gereken bir avuç patron değildir, krizde korunması gereken işçilerdir, işsizlerdir, emeklilerdir, dar gelirli halkımızdır. Bugün burada bir kez daha ilan ediyoruz ki kıdem tazminatı hakkımıza el uzatılmasına Türkiye işçi sınıfı asla ve asla izin vermeyecektir. Kıdem tazminatının fona devri adı altında kurulan tezgahı işçiler bilmektedir. Kıdem tazminatının fona devriyle tazminat işveren sorumluluğu olmaktan çıkacak, işçilerin önemli iş güvencesi ortadan kalkacak ve işten çıkarmak neredeyse ‘bedava’ hale gelecek. Kıdem tazminatının fona devri sonucu, tazminat son ücret üzerinden hesaplanmayacak. Yani fon sistemiyle alacağımız tazminatın miktarı azalacaktır. Bugün buradan bir kez daha uyarıyoruz: Eğer kıdem tazminatına el uzatmaya kalkarsanız, karşınızda 15-16 Haziran ruhuyla direnen DİSK’i bulacaksınız. Kıdem tazminatını bedeli ne olursa olsun savunan işçileri bulacaksınız.”

"CEBİMİZE UZANAN BU ELİ DURDURACAĞIZ"

Saldırıların kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesiyle sınırlı olmadığını, bu fonun Bireysel Emeklilik Sistemiyle (BES) entegre edilerek zorunlu hale getirileceğine dikkat çeken Çerkezoğlu şöyle konuştu: “Kısacası iktidar, Zorunlu BES ile tüm ücretlilerimizden her ay kesinti yapmak istiyor. Peki bu parayı ne yapacaklar? Bu fon ile ‘finansman ihtiyacını’ karşılayacağız diyorlar. Bu kaynağı yağmalayacaklar, sermayeye aktaracaklar, bankalara aktaracaklar. Kriz koşullarında alım gücü oldukça düşen ücretlerimizden yapılacak kesintilerle, bankaların, patronların kurtarılması kabul edilemez. Cebimize uzanan bu eli durduracağız. 15-16 Haziran direnişinin ışığında omuz omuza mücadele ederek durduracağız.” Emeklilikte Yaşa Takılanların sorunlarının çözümüne dair hiçbir adım atılmadığını da hatırlatan Çerkezoğlu, “Aksine, emekliliğin daha da zorlaştırılması var; sosyal güvenlik hakkının daha da budanması var. Emeklilik ve sosyal güvenlik hakkımız için de omuz omuza mücadele edeceğiz” diye konuştu. 

"OMUZ OMUZA MÜCADELE EDECEĞİZ"

Birliği ve mücadeleyi büyüteceklerini söyleyen Çerkezoğlu şöyle devam etti: “Nasıl mücadele edeceğimizi tarihimizden biliyoruz. Biz direne direne kazanmayı 15-16 Haziran şanlı işçi direnişinden öğrendik. Yaklaşık yarım asır önce DİSK’in kapatılması girişimlerine karşı ayağa kalkan işçi sınıfı 15-16 Haziran 1970’te yaşamı durdurmuş, alanları doldurmuş, sendikalarına ve örgütlenme haklarına sahip çıkmış, işçiler haklarını direne direne savunmuştu. İşçi sınıfı haklarına el uzatıldığında neler yapabileceğini bu şanlı direniş ile gösterdi. Dün sendikal hakları için ayağa kalkan işçi sınıfı, bugün de haklarına sahip çıkmak için birleşecek ve mücadele edecektir. Kıdem tazminatı ve emeklilik hakkımız başta olmak üzere tüm haklarımız için birliğimizi pekiştirelim, mücadelemizi büyütelim” ifadelerini kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)


BALIKESİR | KIDEM TAZMİNATIMIZI GASBETTİRMEYECEĞİZ!

Balıkesir'de DİSK'in çağrısıyla bir araya gelen emekçiler, "Kıdem tazminatı hakkımızı gasbettirmeyeceğiz!" dedi. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

WikiLeaks Kurucusu Assange'ın ABD'ye iade davası 2020'ye ertelendi

SONRAKİ HABER

Müzisyen Celo Boluz: Derdimi müzik yaparak anlatıyorum

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...