13 Haziran 2019 13:53

Bölge illerinde krizden etkilenme oranı yüzde 94’ü aştı

Ekonomik kriz bölge illerinde yaşayanların yüzde 94,3’ünü etkiledi. Hanelerin yüzde 63,3’ünde en az bir kişi işsiz kaldı.

Fotoğraf: İnanç Yıldız/EVRENSEL

Paylaş

Sosyal Politik Saha Araştırmaları Merkezi’nin Diyarbakır, Mardin, Batman ve Van’da 500 hane üzerinde yaptığı ekonomik kriz araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 94,3’ü krizden etkilendiğini belirtirken, yüzde 63,3’ü son bir yılda ailede işsiz kalanların olduğunu kaydediyor.

Krizin etkileri, televizyon ve sosyal medya kullanım alışkanlığı ölçülen çalışmada, cinsiyet, yaş ve hane aylık geliri dikkate alındı. Ankete katılanların yarıdan fazlası eğitim düzeyi yüksek olan (yüzde 37,7’si lise ve yüzde 28,7’si üniversite , yüzde 1,3’ü ise Lisansüstü mezunu) oluşturuyor. Katılımcıların yüzde 33,3’ü hariç (yüzde 13,1’i işsiz, yüzde 10,1’i ev kadını, yüzde 10,1’i öğrenci) gelir getiren bir işte çalışanlardan oluştu.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

 Saha araştırmasının sonuçlarına göre, katılımcı grubun toplamda yüzde 94,3 krizden etkilendiğini belirtirken, bu kesimin yüzde 74,5’i “krizden çok etkilendim”, yüzde 19,8’i “krizden etkilendim” diye belirtiyor. Yüzde 3,8’i hiç etkilenmediğini, yüzde 1,9’u ise bir ekonomik krizin olmadığına inanıyor.

Tüm yaş grupları oldukça yüksek oranlarda “krizden çok etkilendiğini” beyan ediyor. Katılımcıların yüzde 90,7’si “Alım gücüm azaldı”, yüzde 1,7’si “Arttı”,  yüzde 7,6’sı ise alım gücünün değişmediğini ifade ediyor.

SON BİR YILDA İŞSİZ KALANLAR YÜZDE 63

“Son Bir Yıl İçerisinde Ailenizde İşsiz Kalan Oldu Mu?​” sorusuna katılımcıların yüzde 63,3’ü evet yanıtını veriyor. Araştırma grubuna katılanların yüzde 56.6’sı ekonomik krizin birinci nedenini hükümetin ekonomi politikalarına bağlarken yüzde 19’u Kürt sorunu diyor.

‘ARTIK HAYAL BİLE KURAMIYORUZ’

Vanlı esnaflar ekonomik krizin kendilerine yönelik etkilerine dair MA’ya konuştu.

21 yıldır beyaz eşya satışı yapan Nevzat Hamzaoğlu, daha önce işlerinin iyi olduğunu ancak son iki yıldır kirasını bile ödeyemez duruma geldiğini belirterek, “Bazen gün geliyor siftah açmadan eve gidiyoruz” dedi. Ekonomik krizin nedeninin savaş politikalarının olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, “Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzelerinin alması üzerine ABD Türkiye üzerinde ambargo uygulayacağını söylüyor. Bu da Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz çatlağının daha da derinleşeceğinin bir belirtisi olarak önümüzdeki süreçte çıkacaktır” diye konuştu.

15 yıldır telefoncular çarşısında telefon alım-satımı yapan esnaflardan Recep Tunç da, iki yıldan beridir işlerinin iyi olmadığını söyledi. Tunç, “Telefonları hep dolar üzerine alıyoruz. Ama dolar da artış gösterdiği için ne telefon alabiliyoruz ne de satabiliyoruz. İnsanlar yalnızca bakmakla ve fiyat sormakla yetiniyor. Etrafımıza baktığımızda insanlar iş bulamıyor. Bir fabrika desen yok. Sınır kapılarını da kapattılar. İnsanlar ticaret yapamıyor. Haliyle insanlarda para da olmuyor ve ticaret dönmüyor. Hayal kuramıyoruz. Sıkıntı çeke çeke günümüzü bitiriyoruz. Devletten barışın huzurun teminatını, sınır kapılarının açılmasını istiyoruz. En büyük dileğimiz de barış olmasıdır” dedi.

 Ailesinin geçim kaynağını kırtasiye malzemesi ve kitap satarak yapan esnaflardan Mehdi Gerçekli ise, “10 yıldan beridir kırtasiye işi yapıyorum. Ama ilk defa ekonomik krizin insanları bu kadar etkilediğini gördüm. Son iki yıldır işlerimiz eskisi gibi değil. Bazı şeyler umut ettiğimiz gibi gitmiyor” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

MHP’li Anamur belediyesinin kıyı tahribatı durduruldu

SONRAKİ HABER

ABD, Polonya’ya bin asker daha göndermeyi planlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa