13 Haziran 2019 13:39

CHP’li Ayhan Barut: Üretim maliyeti yükseliyor, çiftçinin ürünü değer bulmuyor

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, dönen ihraç tarım ürünleri için bakanlığa çağrıda bulundu: Tarımsal üretim ve ihracatın sürdürülebilirliği açısından yetkililer önlem almalı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, ihraç edilen tarım ürünlerinin zirai ilaç kalıntısı, haşere ve bazı siyasi sebeplerle iade edilmesine karşı bakanlığı göreve çağırdı. Barut, mağduriyetin giderilmesi amacıyla kalıcı ve etkin bir yol haritasının çizilmesini talep etti.

"ŞİMDİ DE KAYISIDA SORUN YAŞANDI"

Narenciye, domates ve çileğin ardından Rusya'nın son olarak ihraç edilen 20 ton kayısının Akdeniz Meyve Sineği taşıması gerekçesiyle ıskartaya çıkardığını hatırlatan Barut, yıllardır gündeme gelmesine karşın üreticilere, ihracatçılara ve ülke ekonomisine büyük zarar veren bu soruna hâlâ etkin bir çözüm bulunamadığını belirterek yetkililerin bu konudaki pasif tavrının anlaşılmaz bir hal aldığını ifade etti.

“UYGUN ZİRAİ İLAÇ KULLANIMI, ÇİFTÇİ EĞİTİMİ SAĞLANMALI”

Türkiye'de uzun süredir çok büyük bir ekonomik ve siyasi kriz yaşandığını, tarımsal üretim ve çiftçilerin bu sorundan çok büyük zarar gördüğünü aktaran Ayhan Barut, "Canımızı yakan, ekonomiyi bitiren bu kriz ortamında tarımsal üretim maliyetleri sürekli yükselirken bin bir emekle çiftçinin yetiştirdiği ürün değerini bulmuyor. Üreticiler ürettiğinden kazanamazken, vatandaşlarımız da uygun fiyatlarla alım yapamıyor. Hepimiz biliyoruz ki çiftçinin kazanması için maliyetlerin düşürülmesi, üretim ve üretenin desteklenmesi şart ama bu ne yazık ki yapılmıyor” dedi. Tarımsal üretimde sorunları aşmak için ihracatın çok önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Barut, “Ama Rusya ve Ukrayna ile çeşitli Avrupa ülkeleri, ihraç ettiğimiz domates, narenciye ve çilek gibi tarım ürünlerimizi zirai ilaç kalıntısı, tarım haşeresi ve çeşitli siyasi sebeplerle sürekli olarak geri çeviriyor. Zirai ilaç kullanılırsa ilaç kalıntısı, ilaç kullanılmayınca da haşere bahanesi öne sürülüyor. Bir de siyasi sebeplerle ihraç ürünleri geri gönderiliyor. Uygun zirai ilaç kullanımı, çiftçi eğitimi, etkin bir denetim ve tarımsal üretimde biyolojik mücadele gibi alternatif tüm yollarla ilgili çözüm paketi geliştirilmelidir. Tarımsal üretim ve ihracatın sürdürülebilirliği açısından herkesin seferber olmasını, yetkililerin canımızı yakan bu soruna karşı elini taşın altına koymasını istiyoruz” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Borç faizi borçla ödeniyor: Geçen her saniyede 4 bin TL faiz ödüyoruz

SONRAKİ HABER

Vatandaş boğazından kesti: Peynir, süt, üretimi azaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...