13 Haziran 2019 13:10

İMO Adana Şubesi: Yeni yönetim, belediyedeki adrese teslim ihaleyi incelesin

İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi yerel yönetimlere önerilerini içeren bir basın toplantısı düzenledi.

İMO Adana Şubesi Yönetim Kurulu ve Teknik Danışma Komisyonu Adana’da kent sorunlarının değerlendirmesi ve yerel yönetimlere önerilerini içeren bir basın toplantısı düzenledi

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi Yönetim Kurulu ve Teknik Danışma Komisyonu Adana’da kent sorunlarının değerlendirmesi ve yerel yönetimlere önerilerini içeren bir basın toplantısı düzenledi. Şube binasında gerçekleşen basın toplantısında İMO Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, seçim öncesinde Evrensel'in gündeme getirdiği usulsüz şekilde yapılan 589 milyonluk köprü ve yol ihalesinin yeni yönetim tarafından kapsamlı şekilde incelenmesini istedi.

Şeffaf ve rekabete dayalı bir ihalede, ihaleyi almak isteyen bir firmanın en az yüzde 25 oranında fiyat kırması beklenirken bu ihalede teklifi kabul edilen tek firma binde 2,6 gibi sembolik bir rakam kırıyor. Bu tahmine göre proje iptal edilmezse halkın cebinden firmaya fazladan en az 145 milyon lira ödenecek.

Basın toplantısına konuşan İMO Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, yeni yerel yöneticilerden beklenilenin bu ihalenin kapsamlı bir incelemesinin yapılarak; Yavuzlar Köprüsü'nün kentimizdeki ulaşıma ne derece katkı sağlayacağı, Sinanpaşa Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm projesi beraberinde bütünsel olarak değerlendirilerek köprü inşaatına devam edip etmeme konusunda nihai karara varılmasını beklediklerini ifade etti.

“KAMU ZARARI OLUŞTURDUĞU KONUSUNDA GÜÇLÜ EMARELER VAR”

İhalenin yapılış şekliyle de sıkıntılı olduğunu paylaşan Turanbayburt, yaklaşık maliyeti 591 milyon 453 bin 233 lira olarak belirlenen ihale ile ilgili fiyat veren tek firmanın maliyet bedeline çok yakın olan 589 milyon 887 bin 227 lira gibi bir fiyat verdiğini paylaştı. Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi olağanüstü hallerde uygulanması gereken pazarlık usulü ihale ile işin binde 2,6 gibi sembolik bir tenzilatla bir firmaya verildiğini hatırlatan Turanbayburt, “Bu kamu zararı oluştuğu konusunda güçlü bir kanıya neden olmaktadır. Bu ihale kapsamındaki Yavuzlar Köprüsü yapımına, 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi alelacele başlanılmış ve bir sorun olarak, diğer işler gibi yeni yerel yönetime devrolmuştur. Bu tip yatırımlar uzun erimli ana planlar kapsamı içinde değerlendirilmelidir” dedi.

“KÖPRÜDEN ÖNCE SİNANPAŞA’DAKİ KENTSEL DÖNÜŞÜM SORUNU ÇÖZÜLSÜN”

Sinanpaşa Mahallesi'nde 13 yıldır çözümsüz bekleyen kentsel dönüşüm sıkıntısı oluğunu hatırlatan Turanbayburt, “Bıkmış usanmış mahalle halkını barınma, güvenlik problemleriyle çaresiz bırakıp, 550 metre uzunluğunda, 35 metre genişliğindeki köprüyü Sinanpaşa’nın yıkık virane binalarına doğru uzatmadan önce Sinanpaşa’da yapılacak çok iş olduğu açıktır” dedi.

Kamu yararı güden yerel yöneticilik anlayışından uzaklığın bir göstergesi olarak Adana’ya yapılacak köprü sayısıyla övünülerek başlatılan Devlet Bahçeli Köprüsü ödeneksizlikten durdurulmuşken, seçim öncesi alelacele ihale edilen Yavuzlar Köprüsü inşaatına başlandığını hatırlatan Turanbayburt, “Adana’nın başta gelen sorunlarından biri olan kent içi trafiğindeki karmaşa, iyileştirilmek bir yana her geçen gün daha da sorun teşkil eden bir duruma ulaşmıştır. Ulaşım Ana planı çerçevesinde çözümlenmesi gereken büyük yatırımlar kamuoyunda tartışılmadan, yeterli teknik analizleri yapılmadan uygulanmaya konulmuştur” dedi. Turgut Özal Bulvarı’nda hayata geçirilmeye çalışılan üst geçitlerin tekrar gözden geçirilerek halkın gereksinimi ve şehir siluetine etkisi çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini dile getiren Turanbayburt, “Kente çakılacak her çivinin kent yaşamına katkısı doğrultusunda kararlaştırılması,  her bir kuruşun kent yararına harcanması gerektiği açıktır. Ülke şartları, yaşanan ekonomik kriz, belediyelerin borç yükleri düşünüldüğünde her bir projenin isabetli kararlara ihtiyacı vardır” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Özgür Özel: Süleyman Soylu o berbere ilk kez tesadüfen girmiş

SONRAKİ HABER

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Valiler AKP için seçim çalışması yapıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...