13 Haziran 2019 06:07
Son Güncellenme Tarihi: 13 Haziran 2019 10:05

Rusya: İdlib'de Türkiye'nin verdiği koordinatlarla teröristleri vurduk

Suriye'nin İdlib vilayetinde ateşkes ilan edildiği iddiaları yalanlanırken bölgedeki çatışmalar devam ediyor. TSK'nin gözlem noktasına yapılan saldırıda ise çelişkili açıklamalar yapıldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Suriye’de çoğunluğu cihatçıların kontrolündeki İdlib vilayetinde ateşkes sağlandığı iddiaları doğrulanmazken çelişkili açıklamalar yapıldı. Türkiye, İdlib'in güneyinde yer alan Cebel el Zaviye bölgesindeki 10 numaralı gözlem noktasına Suriye ordusunun düzenlediği saldırıda 3 askerin yaralandığını belirtirken Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, yine Cebel el Zaviye'deki bir gözlem noktasına "teröristlerin saldırısı" sonrası Ankara'nın yardım istediğini, bunun üzerine bu militanlara hava saldırıları düzenlediklerini söyledi.

Sputnik’in haberine göre Rusya'nın açıklamasında “13 Haziran gecesi teröristler, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin İdlib'deki Cebel el Zaviye  bölgesine yerleştirilmiş olan gözlem noktasına havan toplarıyla ateş açtı” denilen açıklamada “Türkiye bu saldırıların ardından, gözlem noktasındaki askerlerinin güvenliğinin sağlanması için Rus tarafından yardım isteyip teröristlerin mevzilerine hava saldırısı düzenlenmesini talep etti” denildi.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklaması şöyle devam etti: “Türk tarafının gösterdiği koordinatlara, Rusya hava güçlerinin uçakları tarafından dört bombardıman düzenlendi. Bunun sonucunda, Dokmak ve Cebel Tavert yerleşim yerlerinde gruplanmış militanlar ve Türk gözlem noktasına ateş açılması için kullanılan havan topları yok edildi.”

ÇAVUŞOĞLU, SURİYE'Yİ SUÇLADI

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün yaptığı açıklamada Suriye ordusunu suçlayarak "Rejim burada okulları, hastaneleri ve sivilleri hedef alıyor. 200 bin sivil evini terk etmiş durumda. Bu felakettir. Şu anda tam olarak ateşkes sağlandı demek mümkün değil. Bu sabah 10'uncu gözlem üssümüze yönelik bir saldırı oldu, 3 askerimiz hafif şekilde bundan etkilendi. Bunun kasıtlı olduğunu düşünüyoruz. Rusya ile bu konu ile ilgili görüşüyoruz. Rejim bu saldırılarını sürdürürse gereğini yapıyoruz. Bundan kimsenin tereddütü olmasın." dedi.

SAVUNMA BAKANLIĞININ AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanlığının yazılı açıklaması ise şöyle: "Suriye rejim güçlerinin İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesinde kontrol ettiği As Shariah bölgesinden, 3 kilometre mesafedeki Zawiyah Dağı bölgesinde yer alan 10 numaralı gözlem noktamıza kasıtlı olduğu değerlendirilen 35 havan atışı ile bir saldırı gerçekleştirilmiştir. Yapılan havan saldırısında 3 kahraman silah arkadaşımız hafif şekilde yaralanmış; üs bölgemizde yer alan, tesis, teçhizat ve malzemelerden bir kısmı kısmi hasar görmüştür. Yaralı personelin tahliye ve tedavileri devam etmektedir. Saldırıyla ilgili olarak Rusya nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuştur. Durum yakından takip edilmektedir."

KİM DOĞRUYU SÖYLÜYOR?

Bu iki açıklamada bahsedilen ve saldırıya uğradığı belirtilen gözlem noktası aynı olmasına rağmen Türkiye ve Rusya’dan faile ilişkin farklı açıklamalar yapılması dikkat çekti.

REUTERS "ATEŞKES VAR" DEDİ, CİHATÇILAR YALANLADI

Reuters dün akşam saatlerinde Türkiye ve Rusya'nın arabuluculuğunda İdlib’de ateşkes ilan edildiğini duyurdu. Rus medyasına dayandırılan haberde ateşkesin gerginliği azaltma bölgesi için yapıldığı belirtildi. Ancak ateşkes ilan edildiği iddiası yalanlandı. Al Masdar, cihatçıların ateşkes talebini kabul etmediğini ve Suriye ordusu mevzilerine dönük saldırılarını sürdürdüğünü aktardı.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bileşenlerinden Nasır ordusu sözcüsü Muhammed Raşid ise AA muhabirine yaptığı açıklamada Suriye ordusunun operasyonlarını sürdürdüğünü belirterek bir ateşkes olmadığını söyledi.

İDLİB'DE SON DURUM

Mart 2015'te Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan'ın kurduğu ortak operasyon odasının desteğiyle vilayetin tamamını ele geçiren cihatçılar, son 1 yıl içerisindeki kayıplarına rağmen bölgedeki hakimiyetini koruyor.

Vilayette cihatçılar arası savaştan galip çıkan Selefi Cihatçı, el Kaide geçmişine sahip Heyet Tahrir Şam (HTŞ); İdlib kent merkezi, Türkiye sınırının tamamı, Cisr eş Şuğur, Serakib, Han Şeyhun gibi önemli kentlerin neredeyse tamamını elinde bulunduruyor.

Cihatçı gruplar, geçtiğimiz ay Suriye ordusunun operasyonlarının artması üzerine "Şam'ın Fethi" adıyla ortak operasyon odası kurdu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Antalya'da hastanede klima ünitesi patladı: 1 işçi öldü, 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Silopi Belediyesi taşınmazların devri kararını iptal etti: Dava açacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...