12 Haziran 2019 13:16
Son Güncellenme Tarihi: 12 Haziran 2019 18:51

Ankara Barosu: 2018'de 67 çocuk işçi, iş kazasında hayatını kaybetti

Ankara Barosundan “12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü” nedeniyle rapor: 2018 yılında Türkiye'de 67 çocuk, iş kazasında öldü.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi, "12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü" nedeniyle yayımladığı raporda, 2018 yılında Türkiye'de 67 çocuk işçinin iş kazasında öldüğünü açıkladı.

Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) verilerinden de yararlanarak, "12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü" öncesi rapor yayımladı. Raporda, geçen yıl Türkiye genelinde 67 çocuk işçinin iş kazalarında yaşamını yitirdiği belirtilerek, çocukların bedensel, duygusal, ticari ve emek olarak sömürülmesinin bir bütün olup, çocuk işçiliğinin tüm toplumun sorunu olduğu belirtildi. Raporda, ILO verilerine yer verilerek, dünya genelinde 213 milyon çocuğun çalıştığı, bunun 73 milyonunun ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırıldığı anlatıldı. Dünya genelinde iş kazalarında ölen çocuk sayısının her yıl 10-12 bin arası olduğu da raporda paylaşıldı.

DÜNYADA HER 10 ÇOCUKTAN 1'İ İŞÇİ OLARAK ÇALIŞIYOR

Dünyada her 10 çocuktan birinin işçi olarak çalıştığı, 75 milyon çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimlerini olumsuz etkileyen işlerde çalıştığı bildiren raporda, çalışan çocuk işçilerin 95 milyonunun erkek, 64 milyonunun ise kız çocuğu olduğu belirtildi. Raporda ayrıca, çocuk işçilerin yüzde 72’sinin tarım, yüzde 16’sının hizmet sektörü, yüzde 12’sinin de sanayi sektöründe çalıştığı kaydedildi.

İZMİR BAROSU: ÇOCUĞUN KÜÇÜK YAŞTA ÇALIŞTIRILMASI YASAL DÜZENLEMEYE KONU EDİLEMEZ

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla İzmir Barosu da yazılı açıklama yaptı. Baro, Unutulmamalıdır ki, 18 yaşın altındaki herkes çocuktur ve çocuğun küçük yaşta çalıştırılarak sömürülmesi, hiçbir şekilde yasal bir düzenlemeye konu edilemez" dedi.

İzmir Barosu Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaparak, çocuk işçiliğin yasaklanması gerektiğinin altını çizdi.

Yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi: " Küçük yaşta çalıştırılan çocuğun eğitim hizmetlerine erişmesinin  engellendiği,  en temel çocuk hakkı olan oyun hakkının elinden alındığı ve bu suretle gelişiminin önünün kesildiği, yetişkin muamelesine tabi tutulduğu tartışmasızdır. Çalıştığı için aile korumasından kopan çocuk, her türlü fiziksel ve psikolojik istismarın hedefi haline gelmektedir. Çocuk işçiliği aynı zamanda, çocukların kendileri için kullanmaları gereken fiziksel ve düşünsel yetilerinin sömürülmesi anlamına gelir ki, bu sömürü aynı zamanda yeterli korumaya ve tecrübeye sahip olmayan çocukların iş kazası, meslek hastalığı gibi durumlara daha sık maruz kalmalarına, iş cinayetlerine kurban gitmelerine sebep olmaktadır"

"ÖNEMLİ OLAN ÇOCUK İŞÇİLİĞİ YASAKLAMAKTIR"

TÜİK 'in verilerini de aktardıkları açıklamada, rakamlara göre, 2018 yılında ülkede 15-17 yaş grubundaki çocukların %21,1' i işgücüne katıldığını bildiren Baro, "Bu oran yıllar içinde azalmak bir yana, özellikle son yıllarda kabul edilemez biçimde artmıştır. Bugün artık önemli olan,  bir kısım verileri açıklamak, kaç çocuğumuzun işçi olarak çalıştığını, kaçının iş cinayetlerine kurban gittiğini saptayıp  duyurmak değildir. Önemli olan ve ivedilikle hayata geçirilmesi gereken, çocuk işçiliğini yasaklamaktır" dedi.  Ancak devlet nezdinde çocuk işçiliğinin önüne geçilmesi amacıyla hiçbir denetleme, izleme ve çalışma yapılmadığı gibi, tam tersine sermayenin ucuz işgücü/sömürülebilir emek ihtiyacını karşılama konusunda çalışmalar yürütüldüğünü belirten Baro, ülkenin Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programının imzacılarından biri olmasına rağmen söz konusu hedefe dönük herhangi bir girişimde bulunmadığını ekledi.

"Unutulmamalıdır ki, 18 yaşın altındaki herkes çocuktur ve çocuğun küçük yaşta çalıştırılarak sömürülmesi, hiçbir şekilde yasal bir düzenlemeye konu edilemez" diye belirten Baro, son olarak açıklamada şunları kaydetti: "UNICEF’e göre, çocukların çalıştırılması,  her çocuğun sahip olduğu insan haklarına ihanet ve uygarlığa karşı işlenen bir suçtur. İzmir Barosu olarak bu görüşün tam destekçisi olduğumuzu, mücadelede her zaman çocukların yanında saf tuttuğumuzu, onların daha iyi bir geleceğe sahip olmaları  için çalışmaya devam ettiğimizi ve daima bu doğrultuda hareket edeceğimizi saygı ile duyururuz" (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

“Kıdem tazminatımıza, emeklilik hakkımıza sahip çıkıyoruz”

SONRAKİ HABER

Ücretlerini alamayan Aygün Alüminyum işçileri eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...