12 Haziran 2019 10:06

Emek ve meslek örgütleri: Önlemi alınmayan her iş kazası cinayettir

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin Kocaeli örgütleri, Akpınar Tekstil'de yaşanan iş cinayetine ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin Kocaeli örgütleri, Akpınar Tekstil’de yaşanan iş cinayetine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada “Yitip giden her can bizdendir. Emekçilerin bir lokma ekmek için hayatlarını kaybetmeleri kabul edilemez bir durum ve hepimizin meselesidir” denildi.

Eğitim Sen Kocaeli Şubesi'nde gerçekleştirilen açıklamada konuşan KESK Kocaeli Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Yapı-Yol Sen Şube Başkanı Etem Kartal, Türkiye'nin iş kazlarında Avrupa birincisi, Dünya üçüncüsü olduğunu vurgulayarak, “Bu durum net olarak göstermektedir ki, işçi sağlığı ve iş güvenliği ihmal edilerek işçilerin yaşam hakkı sermayenin kar hırsına kurban edilmektedir” dedi.

“Gerçeklerin açığa çıkartılması için tüm yetkili makamlardan şu sorularımızın cevabını bekliyoruz” diyen Kartal, soruları şöyle sıraladı:

  • Bayram tatil olan bir günde fabrikada çalışma var mıydı? Çalışma yok ise işçiler neden fabrika da bulunuyordu?
  • İşçilere işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda eğitim verilmiş midir? Eğer bu konuda her hangi bir eğitim verilmemişse yanıcı ve patlayıcı maddelerle dolu olan bir işyerinde hangi gerekçe ile çalışmalarına izin verilmiştir?
  • Yangının meydana geldiği adresteki tekstil firmasında yeterli sayıda ve kullanılabilir durumda yangın merdiveni var mıdır? Olması gereken işletme ruhsatları var mıdır? İtfaiye denetim yapmış mıdır? Yapılan bir denetim var ise sonuçları nedir?
  • Ölen işçilerin kimlikleri tespit edildi mi? Yangın esnasında fabrikada kaç işçi çalışıyordu bu işçilerin kayıtları ilgili makamlara bildirilmiş midir?
  • Mülteci, göçmen ailelerin burada barındığı ve kayıt dışı çalıştırıldığı yönünde iddialar söz konusudur. Bu konuya açıklık getirilmelidir. Çok sayıda mülteci çocukların tekstil iş kolunda çalıştırıldığı herkesçe bilinmektedir. Bu işyerinde de böyle bir durum söz konusu mudur?
  • İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmelik ve Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik gerekleri olan, İşletmenin bir yangın algılama ve ikaz sistemi var mıdır? Acil durum tahliye planı var mıdır?
  • Depolama alanlarında söndürme sistemi var mıdır? Bunların periyodik muayene ve testleri yapılmış mıdır? Acil durum tatbikatları yapılmış mıdır?
  • Hiçbir açıklamada işletme adına yer verilmemesi bilinçli bir tercih midir? 5 insanın hayatına mal olan cinayetin üstü örtülmek mi isteniyor? Bu işletmenin ticari itibarı korunmak mı isteniyor?
  • Bu facia söz konusu işletmenin gerekli önlemleri almadığını göstermektedir. Bu durum karşısında ilgili kurum ve makamlar ne yapmıştır?

Önlem almayanlar kadar denetim görevini yerine getirmeyen kamu otoritesinin de işletme sahipleri gibi sorumlu olduğuna dikkat çekilen açıklamada, sorumluların adalet önüne çıkarılması istendi.

'İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KONSEYİ KURULMALI'

Yaşananın kaza değil cinayet olduğunun altını çizen Kartal, “TBMM, ülkesinde yaşayan her vatandaşın hayatından sorumludur ve iş cinayetlerini gündemine alması ve araştırma komisyonu kurması gerekmektedir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği politika ve uygulamalarını belirleyen, bakanlıklar, üniversiteler, meslek örgütleri ve sendikaların eşit katılımı ile İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Konseyi kurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Yaşanan iş cinayetinin takipçisi olacaklarını da sözlerine ekleyen Kartal, “Yitip giden her can bizdendir. Emekçilerin bir lokma ekmek için hayatlarını kaybetmeleri kabul edilemez bir durum ve hepimizin meselesidir. Açlıktan ölmemek için işçileri çalıştırarak öldürmek vahşi kapitalizme sadık bir hizmetten başka bir şey değildir. Hepimizi derinden üzen bu olayın takipçisi olacağımızı bir kez daha belirtiyoruz” dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Merkez Bankası, politika faizini yüzde 24 seviyesinde bıraktı

SONRAKİ HABER

İHD: Hükümetin teşvikleri çocuk işçi sayısını 7 kat artırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...