12 Haziran 2019 09:36

İzmir'de 15-16 Haziran direnişi eylemi Aliağa’da yapılacak

DİSK, 15-16 Haziran direnişinin yıl dönümünde "İşten atılan işçilerle birlikte 15-16 Haziran'ı anıyoruz" diyerek Aliağa Demokrasi Meydanı'nda eylem yapacak. Eyleme EMEP de çağrı yaptı.

Afiş: DİSK

Paylaş

DİSK Ege Bölge Temsilciliği ve bağlı sendikalar, “İşten atılan işçiler ile birlikte 15-16 Haziran’ı anıyoruz” diyerek 14 Haziran Cuma günü saat 18.00’de Aliağa Demokrasi Meydanı'nda eylem düzenleyecek. EMEP İzmir İl Örgütü ise, Aliağa Belediyesi'nde yaşanan işçi kıyımına dikkat çekerek, Aliağa'daki eylemde buluşma çağrısı yaptı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği ve bağlı sendikalar, 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişinin 49. yıl dönümünde Aliağa Belediyesinde işten çıkartılan 122 işçi ile birlikte eylem düzenleyecek. İşten atılan işçilerle birlikte 15-16 Haziran'ı anıyoruz” diyerek düzenlenecek eylem 14 Haziran Cuma günü saat 18.00’de Aliağa Demokrasi Meydanı’nda gerçekleşecek.

Konuya ilişkin görüştüğümüz DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “49 yıl önce 15-16 Haziran şanlı direnişinde işçi sınıfının mücadele tarihine hem kanla hem de direnişle yazılmış ve bugüne kadar o günün getirdiği tüm koşullardan faydalanan bir işçi sınıfı yaratılmıştır. Ama son günlerde tamda 15-16 Haziran anma ve kutlamasına başlayacağımız sırada Aliağa Belediyesi hukuksuzca önce 22 daha sonra 100 tane kadrolu işçiyi ırk, din, mezhep ve cinsiyet gözeterek işten atmıştır. Bizde 15-16 Haziran işçi sınıfı direnişinde eylemi Aliağa'da işten çıkartılan işçilerin direnişi ile 14 Haziran Cuma günü saat 18.00'da Aliağa Demokrasi Meydanı'nda yapacağız” dedi.

“GÜCÜ BİRLEŞTİREBİLİRSEK İŞÇİ SINIFI HAKLARINI KAZANACAKTIR”

İzmir Emek ve Demokrasi Güçlerine, direniş eylemini cuma günleri devam eden Adalet ve Demokrasi Nöbetleri ile birleştirme çağrısında bulunan Sarı, hem adaleti hem demokrasiyi her yerde savunacaklarını ifade etti. Sarı son olarak, toplu sözleşme süreci tıkanan TÜPRAŞ işçilerine seslenerek, “Holdingler tarafından toplu sözleşmesi hiçe sayılarak hakları gasbedilmeye çalışılan TÜPRAŞ işçilerinin de bu eyleme destek vererek işçi sınıfının birliğini göstermesi gerektiğini düşünüyoruz. TÜPRAŞ’ın toplu sözleşmesindeki hak gaspları eğer iktidarın ya da patronların istediği gibi olursa işçi sınıfının bir kaybıdır. Bir tarafta işçi atmaları var bir tarafta işçi haklarına gasplar var. İşçi sınıfı sendika gözetmeksizin kendisine yapılan haklarına yapılan tüm saldırılara karşı yan yana durmak zorundadır. O yüzden tüm TÜPRAŞ işçisini de Aliağa işçisinin direnişine ve 15-16 Haziran anmasına davet ediyoruz. Gücü birleştirebilirsek işçi sınıfı haklarını kazanacaktır” dedi.  

EMEP: BELEDİYELERDE İŞÇİ KIYIMINA HAYIR

Emek Partisi İzmir İl Örgütü, Aliağa Belediyesinde yaşanan işçi kıyımıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Yapılan açıklamada MHP'li Belediye Başkanı Serkan Acar'a tepki gösterilerek, “Belediye çalışanlarının bu haklarını ellerinden almak, her şeyin kendisinin iki dudağı arasından çıkacak söze bağlı olduğu bir kölelik düzeni kurmak istiyor” denildi.

31 Mart yerel seçimlerinin ardından değişen veya yeniden seçilen belediye başkanlarının kendisine oy vermediğini düşündüğü belediye çalışanlarına ve kazanılmış haklarına saldırdığı belirtilen açıklamada, “Seçilmiş olmak Belediye Başkanına her istediğini yapma hakkı vermez. Seçimden önce oy için emekçilere iş, aş vaadinde bulunup rüşvet olarak çevresindekilere iş sözü verenler şimdi işçi kıyımı ile işsizliği artıran uygulamalara başvuruyorlar” denildi.

İşçi kıyımının kitlesel bir biçimde hayata geçirildiği Aliağa Belediyesinde yaşananlara tepki gösterilen açıklamada, “Akılla, hakla, hukukla açıklanamayacağı için, ‘Halk beni seçti istediğimi atarım, istediğimi alırım’ keyfiyeti ile açıklanıyor. Bu mantıkla içlerinde sendikacı ve işyeri temsilcilerinin de olduğu 122 işçi işten atıldı. Üstelik Aliağa Belediye Başkanının diğer belediyeler gibi, ‘Benden önceki başkan gereksiz işçi almış, işçi fazlası var’ deme hakkı da yok. Bu haksızlığa, yasa tanımazlığa, keyfiyete başta Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar’a oy veren emekçiler olmak üzere bütün Aliağa ve İzmir işçileri emekçileri ‘hayır’ demelidir. Bilinmelidir ki Aliağa Belediyesinde yıllarca emek vermiş işçilerin bir eşya gibi hukuksuz ve keyfi şekilde kapının önüne konması tüm işçi sınıfının onuruna dokunmaktadır. Aliağa’da yaşananlar aynı zamanda sendikal haklara yönelik bir saldırı olduğu için bütün işçi ve emekçiler karşı çıkmalı, izin vermemelidir. İşçi sınıfımızın sendikal haklara yönelik saldırılara karşı gerçekleştirdiği şanlı 15-16 Haziran direnişinin yıl dönümü nedeniyle 14 Haziran Cuma günü 18.00’de Aliağa’da yapılacak buluşmanın kitleselliği ile öğrenecektir.

Aliağa’da, Çiğli’de, Bergama’da ve bütün belediyelerde işten atmaların veya baskı uygulamanın hiçbir haklı dayanağı yoktur. Belediye çalışanları siyasi hesaplaşmaların ve kadrolaşmanın kurbanı yapılamaz. Hiçbir çalışanın siyasi tercihi ve özgür oy kullanma hakkı gasp edilemez. Hiçbir işçi oy tercihinden dolayı cezalandırılamaz. Belediyeler halka hizmet üretilecek, halkın yönetimde söz hakkı olması gereken yerel yönetimlerdir bu nedenle tek adamlıkla ve keyfiyetle yönetilemez. İşten atmalara karşı mücadeleyi, demokratik halkçı belediyecilik mücadelesiyle birleştirerek, işçi ve halk meclisleri oluşturarak belediye yönetim ve denetiminde emekçiler olarak söz sahibi olalım” denildi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Hong Kong'da "Şüphelilerin Çin'e iadesi" yasasına karşı protesto sürüyor

SONRAKİ HABER

Mehmet Ayvalıtaş davası: Savcı "yeterli delil yok" diyerek beraat istedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...