12 Haziran 2019 07:10

Norveç’te sağlık çalışanlarının grevi büyüyor

Norveç'te hastane çalışanlarının 29 Mayıs'ta başlattıkları greve katılım büyüyor. 474 çalışana, 11 Haziran'da 176 emekçi daha katıldı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Mahmut ALGÜNERHAN
Oslo

Norveç Sendikalar Konfederasyonu (LO) ve Meslek Örgütleri Konfederasyonuna (YS) bağlı sendikalara üye 474 hastane çalışanın 29 Mayıs’ta başlattıkları greve katılım artarak devam ediyor. İki konfederasyona bağlı sendikalar, 11 Haziran’da 176 üyesini daha greve çıkararak greve giden üye sayısını 650’ye çıkardı.

LO’ya bağlı Fagforbundet, Fellesorganisasjonen ve Creo sendikaları 11 Haziran’da 126 üyesini greve çıkararak, toplam greve giden üye sayısını 426’ya, YS konfederasyonuna bağlı Delta og Parat sendikaları da 11 Haziran’da 50 üyesini daha greve çıkararak toplam greve giden üye sayısını 240’e yükseltti.

YS ve LO konfederasyonlarına bağlı sendikalar, hastanelerde tam günden az mesaili işçi/ memur kadrosunda çalışan üyelerinin de emeklilik maaşı kapsamına almalarını talep ediyor.

“İHANETE UĞRADIK”

Fagforbundet Sendikası konuyla ilgili yaptığı basın bildirisinde, işverenin, ayrımcı politika izlediğini belirtiyor ve yönetimi “Hastanede en üst düzeydeki işveren olarak, yüzde 20’nin altında çalışanların yaşlılık emekliliği, malul emekliliği aylığı, veya dul/ yetim maaşı alamayacağı gibi ayrımcı bir işveren politikasını nasıl savunabilirsiniz?​” ifadeleriyle eleştiriyor.  

Fagforbundet Sendikası Başkan Yardımcısı Sissel M. Skoghaug, “Bu emeklilik hakkına bir ihanet. Emekli maaşı almadıkları gibi malullükle bağlantılı olarak sigorta sisteminden ve dahası dul/ yetim maaşından da faydalanmıyorlar” diyor. Skoghaug devamında şunları belirtiyor: “İlk kuruştan ve ilk çalışılan saatten itibaren emekli maaşı gerekliliği yeni değildir. Bu, belediye sektöründe var olan bir anlaşmadır ve yıllardan beri vardır. Bu, örneğin belediye sektöründe yüzde 19’luk kadroyla çalışan bir sağlık çalışanı emekli maaşı hakkından faydalanırken, bir hastanede benzer bir pozisyona sahip olan bir kimse bundan faydalanamaz demektir. Bundan etkilenenlerin yüzde 75’i düşük kadro ve düşük ücret ile kadınlardır. İşveren tarafının, en düşük ücretli çalışanlarına karşı adil bir muamele gerekliliği yerine, çatışmayı seçmesi karşısında inanılmaz derecede hayal kırıklığına uğradık.”

İşverenlerin sağlık alanındaki örgütü Spekter ise emeklilik düzenine dahil olmak için hiçbir kadronun yüzde 20’den daha düşük çalışmaması gerektiğini savunuyor. Spekter’in Başkanı Herlof Nilssen, “Sorumlu bir işveren olarak, sağlık müessesesinin hastanelerde çalışanlar arasında ayrım yapmasını istemeyiz. Hemşire ve doktorlar gibi büyük grupların emeklilik kapsamına girebilmeleri için en az yüzde 20’lik bir kadroya sahip olmaları gerekir. LO ve

YS üyeleri için başka kurallar getirmenin bir nedenini görmüyoruz” diyor.

Grev, Oslo Üniversitesi Hastanesi, St. Olav Hastanesi, Bergen Sağlık Hastahanesi, Sørlandet Hastanesi, Østfold Hastanesi, Sørlandet Hastanesi Arendal ve Kuzey Norveç Üniversitesi Hastanesini kapsıyor. Bu hastanelerin birçoğunda grevciler bugün gösteriler de yapacak.

ÖNCEKİ HABER

HDP'den İstanbul seçimi kararı: Parti yönetimi seferber edilecek

SONRAKİ HABER

Çorlu tren faciasında yakınlarını kaybedenlerin "Adalet Nöbeti"ne polis müdahale etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...