11 Haziran 2019 15:16

Londra’da yapılacak YÖK sponsorluğundaki panel tepkiler üzerine iptal edildi

Londra’da YÖK sponsorluğunda Türkiyeli akademisyenlerin katılımıyla yapılması planlanan panel, akademisyenlere dönük baskılar nedeniyle iptal edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Londra’da bulunan, çok kültürlülüğe önem veren programlarıyla tanınan ve kütüphanesiyle meşhur The School of Oriental and African Studies’de (Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu) Anadolu Ajansı, TRT, YÖK, Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Londra Büyükelçiliği ve THY'nin de sponsorluğunda bir panel düzenlenecek olması yurt dışındaki Barış İçin Akademisyenler Dayanışması ile Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası'nın (SPOT) tepkisi üzerine iptal edildi.

“Sığınmacı Krizleri ve Akademik Mirasın Yüksek Öğretim Yoluyla Geleceğe Taşınması (Refugee Crises & Carrying the Academic Heritage to the Future Through Higher Education)” başlıklı panelin yapılmasının beklendiği bugün SOAS Brunei Gallery’nin kapısına SOAS yönetiminin ‘iptal’ duyurusu asıldı.

Panele ODTÜ Rektörü Verşan Kök, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmed Özkan, İstanbul Üniversitesi’nden Ayşegül Komşuoğlu Çıtıpıtıoğlu'nun da katılması bekleniyordu. Programa göre Kök ve Özkan, “Sığınmacıların Yüksek Öğretim Sistemine Entegrasyonu: Biz Bunu Nasıl Yapıyoruz? Türk Üniversitelerindeki En İyi Örnekler” başlıklı bir sunum da gerçekleştirecekti.

“SAMİMİYETSİZ VE İKİ YÜZLÜ BİR PANEL”

Yurt dışında yaşayan Barış İçin Akademisyenler Dayanışması ise SOAS’a hitaben kaleme aldıkları “Akademik Özgürlük, Otoriteryanizm ve Türkiye” başlıklı açık mektupta, son yıllarda Türkiye’de akademiye karşı baskı ve saldırılara işaret ederek, SOAS’ta yapılması planlanan ‘samimiyetsiz’ panelin iptal edilmesini istemişti. SPOT da ‘iki yüzlü’ diye nitelediği paneli ağır bir dille eleştirmişti.

İngiltere'deki Yüksek Öğrenim Elemanları Sendikası (University and College Union - UCU) ile SOAS Öğretim Üyeleri'nin "samimiyetsiz" olarak değerlendirdikleri panelin yapılmaması için SOAS yönetimini bilgilendirdikleri öğrenildi.

İptal sonrasında Evrensel’e görüş bildiren Barış İçin Akademisyenler Dayanışması'ndan Prof. Dr. Mehmet Uğur, panelin iptal edilmesinden memnun olduklarını belirterek, “İngiltere'deki akademik çevreler örnek bir dayanışma göstermiştir” dedi.

Prof. Dr. Uğur, “Temmuz 2016’daki darbe girişiminden bu yana 6 bin üniversite çalışanı tasfiye edildi ve 15 üniversite kapatıldı. Bu kişilerin birçoğunun kamuda istihdam edilmesi kalıcı olarak yasaklandı ve pasaportları iptal edildi. Daha şoke edici olanı şu ki, o günden bu yana 70 bin öğrenci cezaevinde. Bu tasfiyelere ve öğrencilere karşı atılan adımlara hem YÖK hem de üniversite rektörleri doğrudan dahil oldu. Bütün bu yapılanları yurtdışındaki akademisyenler unutmayacaklar” diye devam etti.

SPOT'tan Oktay Şahbaz da İngiltere'deki akademik çevrelerin duyarlılığına teşekkür ederek, “Türkiye'de hükümet kendi akademisyenlerinin sesini kısıyor, işine son veriyor, pasaportlarına el koyuyor, başka ülkelerde sığınmacı yapıyor. Bütün bunlara rağmen Suriyeli akademisyenleri entegre ettiği savıyla üstelik akademi ve basının göreceli özgür olduğu Londra'da iki yüzlü bir panel düzenliyor. Panelin iptali son derece doğru ve akademik çevrelere yakışan bir karardı. Örnek bir dayanışma sergilendi” diye konuştu. (Londra/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul seçiminde oy pusulasındaki sıralama belli oldu

SONRAKİ HABER

Ankara için kuvvetli yağış ve dolu uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...