11 Haziran 2019 14:32

‘Orman yangınları yaşanmadan önlem alınsın’

Bölgedeki yaşam alanı savunucuları açıklama yaparak, orman yangınlarına karşı önlem alınmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Amed Ekoloji Derneği ve Dersim Ekoloji Birliği ile Mezopotamya Ekoloji yaptıkları açıklamalar ile her yıl yaşanan orman yangınlarının yaşanmadan önce gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Mimar Odası Diyarbakır Şubesinde yapılan açıklamada konuşan Ekoloji Derneği Meclis Eş Sözcüsü A.Vahap Işıklı, “Rant düzeninde, tarım, turizm, maden ve inşaat sektörlerinin ihtiyacı için faili meçhul yangınlar çıkarılarak orman alanların vasfının yitirilmesi sağlanmaktadır” dedi. Işıklı, bölgede askeri operasyonlar ve güvenlikçi politikalardan da orman yangınlarının devam ettiğini belirterek, “Askeri operasyonlardan kaynaklı her yıl birçok ormanlık alanda yangınlar yaşanmakta ve bu alanlar küle dönmektedir. Yörede yaşayanların can ve mal kaybı olmakta, ormanda yaşayan canlıların en temel hakkı olan yaşam hakkı yok sayılmaktadır. Sorumlu kişi ve kuruluşları gerekli önleyici planlamalar yapmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

YEREL MÜDAHALE MERKEZLERİ OLUŞTURULMALI

Orman yangınlarının yaşanmadan önlem alınmasına yönelik bir diğer açıklama ise Dersim’den geldi. Ekoloji Birliği ve Mezopotamya Ekoloji yapılan açıklamada Dersim Ekoloji Birliği’nden Özen Meral Yıldız konuştu. Yıldız, “Gerek merkezi iktidar gerekse yerel yönetimler şimdiden kendi sınırları içindeki ormanların korunması için gerekli makine ve  ekipmanı hazırlamalı ve çalışanlarına eğitimler vererek yangınlara hazırlıklı olmalıdır. Olası yangınların hızlı ve etkin bir biçimde söndürülebilmesi için karayolları bölge bakım merkezlerine benzer, orman yangınlarına yerel müdahale merkezleri oluşturulmalı ve buralarda en az bir yangın helikopteri veya uçağının bulundurulması sağlanmalıdır. Sorumluların söylem ve gerekçeleri ne olursa olsun yetkili kurumları yangınların çıkması-çıkarılması konusunda vicdani olarak sorumlu davranmaya ve anayasa ile koruma altına alınmış olan ormanları korumaya davet ediyoruz” dedi. (Diyarbakır-Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Manisa Salihli’de ölü bulunan kadının darbedildiği ortaya çıktı

SONRAKİ HABER

Saraycık halkı HES istemiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...