11 Haziran 2019 13:02

ABD, Türkiyeli personelin F-35 eğitimine son verdi

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füzesi alması durumunda yaptırımlara maruz kalmasını gündeme getiren karar tasarısını onayladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 krizindeki tırmanış sürüyor. Arizona'daki Türk pilotların F-35 eğitimleri durduruldu. Reuters, geçen hafta Türkiye’ye 31 Temmuz’a kadar zaman tanıyan ABD’nin bu kararı beklenenden erken hayata geçirdiği yorumunu yaptı.

ABD, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerini alma kararı nedeniyle Türkiye’nin F-35 programındaki ortaklığına son verme kararını hayata geçirmeye başladı. Reuters ajansı, Arizona’da Türk pilotların aldığı F-35 eğitimlerinin beklenenden erken biçimde durdurulduğunu duyurdu.

PENTAGON DOĞRULADI

Haber ismi açıklanmayan Amerikalı yetkililere dayandırılırken, Pentagon Sözcüsü Mike Andrews da iddiayı doğruladı. Andrews, “Bakanlığımız, Luke Hava Üssü’ndeki Türk pilotların uçuş yapmadığından haberdar’ demekle yetindi; ‘Türk politikasında bir değişiklik yaşanmadan, F-35 ortaklığının yavaşlatılması konusunda Türk müttefikimizle yakın çalışma içinde olmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

İsmi açıklanmayan bir diğer yetkili ise Arizona’daki Luke Hava Üssü’nde bulunan bir Amerikalı komutanın bu kararı geçen hafta güvenlik gerekçesiyle aldığını, Florida’daki Eglin Hava Üssü’ndeki pilotların eğitimlerinin ise şu an için sürdüğünü söyledi.

NE OLMUŞTU?

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shananan’ın geçen hafta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yazdığı mektupta, Türkiye’nin S-400’leri teslim alması halinde 31 Temmuz 2019 itibarıyla F-35 projesinden çıkarılacağı uyarısında bulunuluyordu. Mektupta, yeni pilotların eğitimlerine başlanmayacağı, mevcut eğitimlerin ise zaman içinde durdurulacağı belirtiliyordu.. Ancak mevcut eğitimlerin durdurulması, S-400’lerden geri adım atmayacağını vurgulayan Türkiye ile ABD’nin geçen haftadan bu yana yol kat edemediğinin göstergesi sayılıyor.

S-400 TASARISI OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

ABD Temsilciler Meclisi, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzesi alması durumunda yaptırımlara maruz kalmasını gündeme getiren karar tasarısını onayladı. Dışişleri Bakanlığı karara 'tehdit dili' diyerek tepki gösterdi.

Kabul edilen karar tasarısı 'ABD-Türkiye ittifakına yönelik endişelerin ifade edilmesi' başlığını taşıyor. Oy birliği ile alınan karar S-400 alınması durumunda Türkiye'ye yönelik ABD düşmanlarına uygulanan CAATSA yaptırımlarının gündeme geleceği ve NATO üyeliğinin de sorgulanacağı yönünde ifadeler içeriyor. Karar Türkiye'de tutuklu ABD vatandaşlarını da gündeme getiriyor. Tasarı ABD yönetimi açısından bağlayıcılık taşımamakla birlikte Beyaz Saray'a yaptırımları uygulama konusunda kuvvetli bir politik kolaylık sağlıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çiğli Hastanesinde işten atmaya tepki

SONRAKİ HABER

CHP’li Akın: Elektrik zammı kaçınılmaz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...