11 Haziran 2019 12:14

4 işçinin can verdiği yangın için neden gizlilik kararı getirildi?

HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, Kocaeli’de 4 mülteci işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturmaya gizlilik kararı getirilmesine tepki gösterdi.

Akpınar Tekstil Fabrikası (Fotoğraf: DHA) | Ömer Faruk Gergerlioğlu (Fotoğraf: MA)

Paylaş

Kocaeli’de dört mülteci işçinin yaşamını yitirdiği Akpınar Tekstil Fabrikası’nın sahibinin AKP’li olduğu ve bundan kaynaklı denetimden muaf tutulduğunu gündeme getiren HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu, dosyaya gizlilik kararının getirilmesinin de bu yönlü iddiaları güçlendirdiğini söyledi.

Fabrikada yangın merdiveni olmadığını gözlemlediklerini dile getiren Gergerlioğlu, “Yangın merdiveninin olmadığı yönünde bazı bulgularımız var çünkü bina tamamen kül olmamıştı. Binanın iskeleti var ve demir çelikten olan yangın merdiveni görünmüyor. Yangın anındaki panik ve stresten insanların ne yapacaklarını bilemediği ve üst katlara doğru kaçmaya çalıştıkları söyleniyor. Önemli sıkıntılar olduğunu görüyoruz. Fabrikayla, fabrikada çalışan insanların ikamet ettikleri yerlerin hemen hemen bitişik olduğu, bahçede bazı tüpler olduğu görülmüş. Bina içinde 15’e yakın patlama olduğunu söylüyor görgü tanıkları” diye konuştu.

ANNE VE ÇOCUĞU ÖLDÜ İDDİASI

Yangının mülteci işçilerin kaldığı bölgeden çıktığının tahmin edildiğini belirten Gergerlioğlu, “4 mülteci hayatını kaybediyor. Bunlardan ikisinin birbirine sarılı olarak bulunan anne ve çocuğu olduğu söyleniyor” dedi. Fabrikada gerekli incelemelerin yapılmadığını kaydeden Gergerlioğlu, “Ayrıntılı bir rapor çıkmasını bekliyoruz.  Şu ana kadar isim konusunda bile bir açıklama yapılmadı. Yani ölen kişilerin isimleri nedir? Bu konuda bir açıklama duymadık” dedi.

Kocaeli Valiliğinin bugüne kadar bir açıklama yapmadığına dikkat çeken Gergerlioğlu, “Nedense konu hakkında bir gizlilik kararı getirilmiş. Basına da pek bir bilgi verilmiyor. Bir şeylerin üstü örtülmeye çalışılıyor gördüğümüz kadarıyla” diye konuştu.

Patronun AKP’li olduğu ve bu nedenle denetimlerin yapılmadığı yönünde iddialar olduğunu dile getiren Gergerlioğlu, şunlara dikkat çekti:

“Güvenlik önlemlerinin maliyetleri var, kârdan kısmayı gerektiriyor. Bu sebeple iktidara yaslanarak, güvenlik önlemlerinin alınmadığı söyleniyor. Gizlilik kararının verilmesindeki, dosyanın üstünün örtülmesindeki en büyük etmenin de bu olduğu belirtiliyor.”

‘1,5 MİLYON GÖÇMEN İŞÇİ VAR’

İşçilerin orada kaçak çalıştırıldığına dair önemli bulguların olduğunu dile getiren Gergerlioğlu, “Bunlar zaten mülteci işçiler, kaçak göçmen işçiler, ucuz işgücü olsun, kârımıza kâr katalım düşüncesiyle çalıştırılan kişiler oluyor. Düşük ücretlerle çalıştırılıyor ve müesseseler bu işçiler üzerinden kâr elde ediyor. Ne sigortaları ne de doğru dürüst aldıkları bir ücret oluyor” dedi. (Kocaeli/MA)

ÖNCEKİ HABER

Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü: Çocuklar haftada 55 saat çalıştırılıyor...

SONRAKİ HABER

Mülteci çocuk işçiler tatil yerine atölyeye gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...