11 Haziran 2019 12:04

Murat Özyaşar'dan Diyarbakır Hikayeleri: Aslı Gibidir

Yazar Murat Özyaşar, yeni kitabı "Diyarbakır Hikayeleri - Aslı Gibidir" ile okuyucu karşısına çıktı.

Murat Özyaşar'ın Aslı Gibidir kitap kapağı.

Paylaş

Ayna Çarpması ve Sarı Kahkaha kitapları ile sevdiğimiz Yazar Murat Özyaşar, bu kez "Diyarbakır Hikayeleri - Aslı Gibidir" ile karşımızda.

Kitaba ilişkin Evrensel'e bilgi veren Yazar Özyaşar, "Yazarın metni daha çok 'Aslı Gibidir' kaşesinin basıldığı belgenin özelliklerini taşır. Çünkü 'Aslı Gibidir' mührünün basıldığı belge aslında ne 'kopyadır' ne de 'aslıdır', ancak ve ancak Aslı Gibidir" dedi.

12 HAZİRAN'DA RAFLARDA

Yazar Murat Özyaşar’ın son kitabı "Aslı Gibidir: Diyarbakır Hikayeleri" 12 Haziran’da raflardaki yerini alacak.

Doğan kitap etiketiyle çıkacak olan kitapta yer alan desenler ise Selçuk Demirel’e ait.

Kitapta yer alan hikayelerin bir kısmı Evrensel, Cumhuriyet ve Le Monde gazeteleri ile İstanbul Art News, Yokuş Yol’a, K24 dergilerinde yayımlandı.

SELÇUK DEMİREL DE DESENLERİ İLE EŞLİK EDİYOR

Kitap fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatan Özyaşar, "Diyarbakır üzerine uzun zamandır düşünüyor ve belli aralıklarla da kendimce mesele edindiklerim üzerine çeşitli yazılar yazdım kimi dergi ve gazetelerde. Daha sonra yayın yönetmenim Cem Erciyes’le konuştuk, kitap fikri böyle çıktı. Yazılardan biri Le Monde gazetesinde yayımlanmıştı, Selçuk Demirel bu yazıya çok güzel bir desen çizmişti gazetede. Çok güzel diyorum çünkü, kitaptaki bütün yazılara eşlik edebilecek bir desendi çizdiği, sanki bütün yazıları okumuş da öyle çizmişti. Kitaptaki yazılara desenler de eşlik etse ne güzel olur diye konuştuk Cem Erciyes’le. Bu fikrimizi Selçuk Demirel’e de ilettik, yazıların tamamını okudu ve kitaptaki desenleri gönderdi. Kitap böyle böyle, oldu" dedi.

NEDEN "ASLI GİBİDİR?"

Kitabın adının neden "Aslı Gibidir" olduğu sorusuna da yanıt veren Özyaşar şunları söyledi: "Yazarın şehrin gerçekleriyle, sokaklarıyla,  belgeleriyle kurduğu ilişki, bir tarihçinin 'gerçeklik ve dokümanterle' kurduğu ilişkiye benzemez, yazarın metni daha çok 'Aslı Gibidir' kaşesinin basıldığı belgenin özelliklerini taşır. Çünkü 'Aslı Gibidir' mührünün basıldığı belge aslında ne 'kopyadır' ne de 'aslıdır', ancak ve ancak 'Aslı Gibidir'. Mührün kimin elinde olduğu önemlidir burada, iktidar kimse mühür onun elindedir ve 'Aslı Gibidir' mührünü basma yetkisi ondadır. Yazar da şehir ve gerçeklikle kurduğu ilişkide, tüm olup bitenleri kendi metnine yedirme noktasında iktidardır ve mühür onun elindedir. Aslında bu kitapta anlatılanlar kurmaca olduğu gerçek, gerçek olduğu kadar kurmaca özelliğini de taşıyor yer yer, bu sebeple anlatılanlar ne aslıdır, ne de kopyasıdır, bu metinleri özetleyecek üst başlık 'Aslı Gibidir'.

Yazar, gidip geldiği iki dil arasında, yazıyla ve şehirle kurduğu özel ilişkiyi dile getiriyor metinlerinde. Parçalar birleştiğinde ise bir edebiyatçının yazarlık serüvenini, imge dünyasını ve duruşuna tanıklık ediyoruz."

MURAT ÖZYAŞAR KİMDİR?

Murat Özyaşar, 1979’da Diyarbakır’da doğdu.

İlk kitabı Ayna Çarpması ile 2008 Haldun Taner Öykü Ödülü ve 2009 Yunus Nadi Öykü Ödülü’nü aldı.

Sarı Kahkaha adlı kitabı ile 2016 Uluslararası Balkanika Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü. Kitapları Fransızca, Kürtçe ve Farsçaya çevrildi.

Aslı Gibidir: Diyarbakır Hikâyeleri’nde yer alan yazıların bir kısmı Evrensel, Cumhuriyet ve Le Monde gazeteleri ile İstanbul Art News, Yokuş Yol’a ve K24 dergilerinde yayımlandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yüzüne asit atılan Berfin Özek'in ameliyatı için geri sayım başladı

SONRAKİ HABER

Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü: Çocuklar haftada 55 saat çalıştırılıyor...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...