11 Haziran 2019 11:01

UNESCO listesindeki Bergama tehdit ve baskı ile gündemde

Bergama Belediyesinde yaşanan kamu emekçilerine dönük baskı ve yaşam biçimine müdahaleye karşı Bergama Demokrasi Platformu açıklama yaptı.

Fotoğraf: Bergama Demokrasi Platformu

Paylaş

31 Mart seçimlerinde el değiştirerek AKP’ye geçen Bergama Belediyesinde Tüm Yerel-Sen ve Tüm Bel-Sen üyesi kamu emekçileri ne sendika değiştirmeleri yönünde baskı yaşanıyor. Geçtiğimiz günlerde Bergama Kleopatra Güzellik Ilıca Tesislerinde alkol satışı ve tüketiminin de yasaklanmasıyla gündeme gelen belediyenin uygulamalarına karşı Bergama Demokrasi Platformu yazılı açıklama yaptı.

‘TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLER KISITLANIYOR’

Alkol kullanımı ve satışının yasaklanmasına tepki gösterilen açıklamada, “Bergama Demokrasi Platformu olarak ‘temel hak ve özgürlüklerinin kısıtlanması’ ve ‘laik toplum yaşantısına müdahale’ olarak ele aldığımız bu yasaklama girişimini gerek sosyal medya üzerinden gerekse yazılı ve görsel basın üzerinden duyurmaya çalıştık. Gelinen noktada kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı doğmuştur” ifadelerine yer verildi.

Belediye başkanının alkol yasağına çocukları gerekçe göstermesine de tepki gösterilen açıklamada, “Yıllarca Bergama'da siyaset yapıp bir kere bile çocuk tecavüzü ve istismarı davalarına gelip mağdurlara destek olmayan, çocuklara dair en ufak bir çalışma yürütmeyen belediye başkanının aklına bir anda çocukların gelmesi samimi değildir. Burada temel sorun laik toplum yaşantısına müdahale ve temel özgürlüklerinin kısıtlanmasından başka bir şey değilken, ilk elden çocuklar üzerinden mağduriyet üretip siyaset yapması bile başlı başına çocukları sömürmekten başka bir şey değildir. Amaç çocuklar mıdır, yoksa kapalı kapılar arkasında tarikatlarla yapılan pazarlığın, onlara verilen sözün tutulması mıdır?​” diye soruldu.

ÖZELLEŞTİRME İDDİASI

Ilıca’ya ilişkin özelleştirme iddialarının da gündemde olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Tesisin satılacağı hatta satılacak kişinin kim olduğu halk arasında konuşulmaktadır. Tesisin özelleştirilmesiyle birlikte fiyatların yükseleceği ve buradan birilerinin kar ederken tesiste vakit geçiren, yemek yiyen, düğün yapan yoksul halkın bu uygulamadan zarar göreceği kesindir. Seçim öncesinde sosyal tesislerde alkol içmesini ve satılmasını yasaklayacaklarına dair bir beyanda bulunmayan belediye başkanının ilk icraatının bu olması çok manidardır” denildi.

ÇALIŞANLARA TEHDİT VE BASKI

Belediyede örgütlü ve yetkili sendika üyelerine dönük mobbing ve istifa baskısına da tepki gösterilen açıklamada, “İlk olarak belediyede görev yapan birim müdürleri ve çalışanlar ‘başkan sizi çağırıyor’ bilgisi ile toplantıya çağrıldı. Belediye Meclis Salonunda yandaş sendika Bem-Bir-Sen yöneticilerinin olduğu belediye başkanın katılmadığı bir toplantı yapılmaya çalışıldı. Yaşanan baskı ve korkutma uygulamalarından sonra çalışanlar Bem-Bir-Sen’e üye olmak zorunda kaldılar. Özellikle başkan yardımcısı sözleşmeli memurları makamına çağırarak sene sonunda sözleşmelerinin yenilenmeme ihtimali üzerinden Bem-Bir-Sen’e üye olmaları için baskı yaptı” denildi.

USULSÜZ ATAMALAR YAPILDI

Sosyal demokrat, ilerici, Alevi kimlikleriyle bilinen çalışanların da görev yerlerinin değiştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, müdür olarak görev yapan kimi isimlerin görevden alındığı, mühendis kadrosuyla çalışanların memur olarak atandığı ifade edildi.

Belediye çalışanlarının sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek işten atılmakla tehdit edildiğini ifade eden Bergama Demokrasi Platformu, “KESK’in gerçekleştirmek istediği konsere salon tahsis edilmeyerek etkinlik engellendi. Bunun yanında ilçe milli eğitim müdürünün arkadaşım diye bahsettiği bir yazarın söyleşisine velilerinden izin alma ihtiyacı duyulmadan lise öğrencileri zorla götürüldü” açıklamasında bulundu.

“UNESCO KENTİ YASAKLARLA DEĞİL ÖZGÜRLÜKLERLE ANILMALIDIR”

Bergama’nın UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer aldığına dikkat çekilen açıklamada, “Belediye çalışanlarına karşı gerçekleştirilen ötekileştirmeci, ayrımcı uygulamalar, mobbing bir an önce son bulmalıdır, belediyede tüm çalışanlar için huzurlu ve verimli bir çalışma ortamı yaratılmalıdır. Belediye tesislerinde ve ilçe genelindeki tüm hizmetler Bergama'nın sosyo kültürel barışını bozmayacak eşitlikte olmalı. İnsanların huzur ve barış içinde bir arada yaşayacağı hizmet politikaları yaşama geçirilmelidir. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine girmiş, marka turizm şehri yasaklarla değil daha fazla özgürlüklerle anılmalıdır” denildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Fırtına Vadisi'nde kaçak yapıların yıkımı başladı

SONRAKİ HABER

AYM, Berkin Elvan'ın ailesinin başvurusunu reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...