18 Şubat 2011 02:27

‘Türkiye’deki gazeteciler için endişe ediyoruz’

Dünyanın en etkin basın örgütlerinden biri olarak kabul edilen Gazetecileri Koruma Komitesi(CPJ) yetkilileri, Türkiye’nin basın özgürlükleri konusunda artık ciddi adımlar atması gerektiğini söyledi. CPJ Direktörü Joel Simon, “Türk basınının şu anda içersinde bulunduğu zor durumu biliyoruz açıkça

‘Türkiye’deki gazeteciler için endişe ediyoruz’
Paylaş

CPJ, Cumhurbaşkanı ve hükümet yetkililerinin basın özgürlükleri konusunda çok önemli ve özgürlükleri destekleyen söylemlerde bulunduklarını, ancak bu konuda yapılan bu konuşmaları destekleyen hareketlerin biran önce gerçekleşmesini beklediklerini, gazetecilerin haklarında dava açılmasından korktuklarını, gazeteci tutuklamaları ve medya kurumlarına karşı gerçekleşen baskınları ve Türkiye’de yaşanan son gelişmelerin endişe içerisinde izlediklerini kaydetti.
RAPOR BM’DE AÇIKLANDI
Birleşmiş Milletlerde düzenlenen basın toplantısında, “Basına Saldırılar 2010” raporunu açıklayan Gazetecileri Koruma Komitesi, BM muhabirlerinin ve Türk gazetecilerin, Türkiye’deki basın özgürlüğü ile uluslararası basın özgürlükleri konusundaki çeşitli sorularını da yanıtladı. Gazetecileri Koruma Komitesi Direktörü Joel Simson, Türkiye’de son dönemde yaşanan gazeteci tutuklamalarından derin endişe duyduklarını belirterek, Türkiye’nin basın özgürlüğü yolunda son dönemlerde gerçekleştirdiği önemli kazanımları kaybetmesinin endişesini duyduklarını söyledi.
ODATV BASKINI
Odatv’nin polis tarafından basılıp Soner Yalçın ve 3 gazetecinin Ergenekon Soruşturması kapsamında gözaltına alınması ile ilgili basın mensuplarının çeşitli sorularını da yanıtlayan Simon, “Türkiye CPJ’ye ilk girdiği zamanlarda basın özgürlüğü konusunda çok gerideydi ve kötü raporları vardı. O yıllarda çok sayıda gazeteci hapisteydi. Türkiye o zamandan bu günlere kadar özgürlükler konusunda çok büyük gelişmeler kaydetti. Bugüne kadar önemli iyileşmeler yapıldı. Ancak bu tür ihlalleri geçmişte yaşananları yeniden görmeye başladık. Gerçekleşen son baskın ve gazetecilerin gözaltına alınması ile ilgili tüm detayları tam olarak bilemiyoruz, neden yapılmıştır, deliller nelerdir ama işittiğimiz şeylerden oldukça rahatsızlık duyuyoruz. Son dönemde yaşanan bu tür tutuklama olayları basın özgürlüğü konusunda Türkiye’nin bugüne kadar kazandıklarının kaybedildiği veya ihlal edildiği düşüncesinin ortaya çıkmasını sağlıyor” dedi.
GAZETECİLER DAVA KORKUSU YAŞIYOR
Simon, Türkiye’nin basın özgürlüğü konusundaki gayretini takdir ettiklerini, Cumhurbaşkanı ve hükümetin bu konuda açıklamalarının tek başına hiç bir zaman yeterli olmadığını bu açıklamaların desteklenmesi gerektiğini belirterek, basın özgürlüğü konusunda açıklama yapmanın yetmeyeceğini bu konuda harekete geçmek gerektiğini savundu.
Simon ayrıca, “Hukuki şartlar görev yapan gazeteciler için oldukça istikrasız. Bazı önemli ve hassas konularda yazan gazetecilerin kendilerine karşı dava açılabileceği korkusunu yaşıyorlar. Türkiye’de hukuki ortam gazeteciler için hâlâ güvenilir bir ortam değil bu konuda endişeler taşıyıp bunu yetkililere anlatıyoruz” diye konuştu. Simon, Türkiye’de gazetecilerin “terör” suçlarından tutuklanması ve medyaya vergi cezası gibi uygulamaların hükümetlerce uygulanan küresel bir taktik olduğunu vurgulayarak, “Türk basınının şu anda içersinde bulunduğu zor durumu biliyoruz açıkçası bu durumdan endişe ediyoruz” dedi.
‘DOĞAN GURUBUNA CEZA, SİYASİ KARAR’
Dayem, bazı medya kuruluşlarına uygulanan vergi cezalarıyla ilgili bir soruya ise, “Özellikle Doğan gurubuna kesilen vergi cezası konusunda oldukça endişeliyiz, medya gurupları da dahil herkesin vergi ödemesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun seçilerek uygulamaya konulmuş olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda alınan kararın siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz. Diğer bazı medya guruplarından da benzeri şikayetler alıyoruz” diye yanıtladı.
‘SOMUT ADIMLAR ATILMALI’
Dayem, basın özgürlüğü ve Türkiye’de gelişimi konusunda sorulan bir soruyu da ‘‘Türkiye son yıllarda basın özgürlüğü konusunda olumlu adımlar atmasına rağmen daha önünde uzun bir yol var. Türkiye’de hükümet yetkilileri ve Cumhurbaşkanı çok olumlu görüşler ifade ettiler. Ancak sadece görüş ifade etmek artık yetmez. Türk hükümetinin basın özgürlükleri konusunda artık acilen somut adımlar atmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” karşılığını verdi. (HABER MERKEZİ)

‘GAZETECİLER MAHKEMEYE GİTMEKTEN İŞ YAPAMAZ DURUMDA’
Gazetecileri Koruma Komitesinin aralarında Türkiye’nin yer aldığı bölge olan Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Koordinatörü Mohamed Abdel Dayem, gazetecilerin Türkiye’de basın özgürlüğü konusunda çeşitli sorularını yanıtladı. Türkiye’de hakkında dava açılan ve tutuklu gazetecilerle ilgili düşünceleri yönündeki bir soruyu yanıtlayan Dayem, “Türkiye’de yargılanan gazeteci sayısı oldukça fazla. Bir gazeteciye karşı açılan dava sayısı çok fazla, aynı kişi için düzinelerle ifade edebileceğimiz açılmış dava sayısı var. Bazı kişiler mahkemeye gitmekten gazetecilik yapamıyorlar yazılarında oto sansür uyguluyorlar. Bazı gazeteciler antiterör yasası kapsamında yargılanıyor” dedi.
Yıllık raporlarında Türkiye’de antiterör yasalarının gazetecilere uygulanması sonucunda 4 ayrı davayı da konu ettiklerini belirten Dayem, haber yazmanın bir terör suçu olmaması gerektiğini savundu.

ÖNCEKİ HABER

Altyazı !F İstanbul’da tartışıyor!

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Ateşkes bozulmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa