10 Haziran 2019 17:24

HDP’li Fatma Kurtulan’dan Binali Yıldırım’a ‘Kürdistan’ tepkisi

HDP’li Fatma Kurtulan: Kürdistan ifadesi geçen önergeler, Binali Yıldırım’ın TBMM başkanlığı döneminde reddediliyordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Yapılan basın toplantısında AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın Diyarbakır’ı ziyareti sırasında yaptığı konuşmasında “Kürdistan” ifadesini kullanmasına ilişkin değerlendirmede bulunan Kurtulan, trajik bir durum olduğunu söyledi.

‘KÜRTLER ARTIK ESKİ KÜRTLER DEĞİL’

Binali Yıldırım’ın Meclis Başkanı olduğu dönemde “Kürdistan” ifadesinin kullanılmasının  kaba ve yaralayıcı bulunup reddedildiğini hatırlatarak, Kürt halkından bu şekilde oy almayı amaçladığını ifade etti. Kurtulan, “Meclis Başkanı iken hatırlaması gerekiyor. Kürdistan, Kürt coğrafyası terimleri geçen soru önergelerimiz kendisinin başkanlık döneminde de bugün de kaba ve yaralayıcı olarak değerlendirilip reddediliyor. Osman Baydemir arkadaşımızın genel kurulda “Kürdistan” sözünü kullandığı için 2 gün meclisten uzaklaştırma ve maaşının yarısına el konulduğunu Binali Yıldırım’a hatırlatmak isteriz. Kürtler artık eski Kürtler değil, dönemsel olarak Diyarbakır’a gitmek, oradan “Kürdistan” lafını kullanmak bazı dönemler önem teşkil etmiştir. Ama bu dönem o dönem değildir” dedi.

‘KÜRTLER BARIŞA KAVUŞMAK İSTİYORLAR’

Sadece açılacak kurslarla Kürtlerin anadil sorunun çözülmeyeceğini, Kürtlerin, Kürt Sorunu’nun demokratik çözümü noktasında taleplerinin olduğunu söyleyen Kurtulan, “Binali Yıldırım gidip bunu Saray’a anlatsın. O dönem çoktan kapandı. Kürtler artık anadilin bir kursla çözülmeyeceğini söylüyor, anadilde eğitim almak, kamu hizmeti almak ve vermek istiyorlar. Kürt sorunun demokratik çözümünü, toplumsal uzlaşı ile birlikte demokratik bir barışa kavuşmak istiyorlar. Buradan bakarak eğer samimilerse ve “Kürdistan” diye bir coğrafyadan bahsedilecekse buradan başlamak isteriz.  Mustafa Kemal’in Kürdistan mebusları ile toplanmasını ve bu mecliste Kürdistan mebusları olduğunu zaten Kürtler çok iyi biliyor. Kürtler, demokrasi ittifakı için, İstanbul seçimine dönük tutumunu Türkiye’de demokrasinin tesisi için, barış için, sandığa gidecekler, sandığa gidene kadar da çok yoğun çalışacaklardır” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

PADER Yönetim Kurulu Başkanı Alper Karmış: Cezasızlık hayvana şiddeti artırıyor

SONRAKİ HABER

Metal işçisi sendikal bürokrasiyi eleştirdi: İşçilerin iradesi yok sayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...