10 Haziran 2019 15:21

AKP'li Turan: Hedefimiz askerlik yasasını bu hafta geçirmek

AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan askerlik yasasıyla ilgili, “Bizim hedefimiz bu hafta Genel Kurul’dan geçirmek” dedi.

Fotoğraf: Burak Gezen/DHA

Paylaş

AKP Grup Başkan Vekili Bülent Turan, askerlik sistemini tamamen değiştiren askerlik yasasıyla ilgili, “Bizim hedefimiz bu hafta Genel Kurul’dan geçirmek. Bitmezse haftaya bitiririz. AKP’nin hedefi bu hafta bitmesi” dedi.

AKP’li Bülent Turan, Mecliste gazetecilerle bir araya geldi. TBMM gündemine ilişkin bilgi veren Turan, yarın Genel Kurul'da görüşülmesi beklenen askerlik kanununda değişikliklerin olabileceğini söyledi. Turan, yarın AKP grup toplantısının kapalı toplanacağını ve askerlik kanunu ile ilgili Milli Savunma Komisyonu Başkanı İsmet Yılmaz’ın detayları milletvekillerine anlatacağını aktardı. Turan, kamuoyunun askerlik kanununu yakından takip ettiğini hatırlatarak, “Hem kendi içimizdeki arkadaşlarımızın çekinceleri hem de muhalefet partili milletvekili arkadaşlarımızın tespit ve önerileri, konuyu tekrar gözden geçirmeye itti. Şu anda arkadaşlarımız toplantılar yapıyorlar. Paydaşlarla Genelkurmay ve parti genel merkezinde değerlendirmelerde bulunuyorlar. Niyetimiz salı günü görüşmeye başlayıp, bu hafta bitirmeyi planlıyoruz. Bu hafta bitmezse önümüzdeki hafta biter, diye ümit ediyoruz. AK Parti'nin hedefi bu hafta bitmesi” dedi.

“YETKİ CUMHURBAŞKANLIĞI'NA GEÇTİ”

Cumhurbaşkanına “askerlikten muafiyet tanıma” yetkisi verilmesini eleştirenlere de yanıt veren Turan, “Bu kanunun ilk uygulandığı tarih 1927. Yüzyıllık bir kanundan bahsediyoruz. Bir muhalefet partisinin, ‘Cumhurbaşkanına ekstra yetki veriyorsunuz’ itirazı vardı. Bunun haklı olmadığını ifade etmek isterim. 1970 yılında bakanlar kuruluna yetki verilmiş bu konuyla ilgili. Şimdi hükümet sistemi değiştiğinden dolayı bakanlar kurulu olmadığından dolayı bu yetki Cumhurbaşkanlığı'na geçmiş. Bakanlar kurulu yetkileri nasıl Cumhurbaşkanlığına verilmişse bu yetki de Cumhurbaşkanlığına geçmiş. Yeni bir yetki yok, yeni bir şey yok. Biz uzlaşı ile bir anlayış ile bu kanunu geçirmeyi düşünüyoruz. Mesele üzüm yemek, devam eden bir yetki. Biz bunun bir polemik konusu olmasını istemiyoruz" diye konuştu. 

Turan, bedelli askerlik ile ilgili yaş kriterlerinde yeni düzenlemeler olabileceği belirterek, "Önerileri görüşüyoruz, konuşuyoruz. Her partinin ortak kanaatiyle geçirmeyi planlıyoruz. Genel Kurul'un yetkisi ve takdiri bizim için önemli" dedi.

YARGI PAKETİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bayramdan önce açıkladığı yargı paketi ile ilgili yasal düzenlemelerin tamamlanması halinde teklifin bu hafta sunulabileceğini aktaran Turan, "Askerlik kanunundan sonra yargı paketini görüşmeyi ümit ediyoruz. Teklifi olgunlaştırdık. Bir dahaki haftaya askerlik kanunu biterse yargı ile ilgili düzenlemeyi görüşmeyi ümit ediyoruz; ancak çalışmalar devam ediyor. Kesinleşmiş değil” diye konuştu.

AKP’li Turan, Meclis'in 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri nedeniyle çalışmalarına ara vermeyeceğini de söyledi. (Ankara/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Futbol tarihinin en aptal 24 saati, siyaset tarihinin en saçma notası

SONRAKİ HABER

Erzurum Ayvalı baraj göründe toplu balık ölümü tedirginliği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...