10 Haziran 2019 13:28

Almanya Dışişleri Bakanı: İran ile nükleer anlaşma olağanüstü önemli

İran’ı ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İran ile nükleer anlaşmanın sürdürülmesi gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Ortadoğu’daki temaslarını sürdüren Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile görüşmesi öncesinde İran ile nükleer anlaşmanın yürürlükte kalması gerektiğini vurguladı. Tahran’da gazetecilere yaptığı açıklamada, anlaşmanın yürürlükte kalmasının Avrupa’nın güvenliği açısından “olağanüstü önemli” olduğunu söyleyen Bakan Maas, “İran’ın nükleer silahlara sahip olmasını istemediklerini” de sözlerine ekledi.

DW Türkçe’nin aktardığına göre Bakan Maas, İran’a da nükleer anlaşmadaki taahhütlerine uyması çağrısında bulundu. Anlaşmanın İran’a taahhüt ettiği ekonomik avantajların ABD olmaksızın bu kapsamda hayata geçirilmesinin zor olduğunu belirten Maas, ancak bu anlaşmayı ve Avrupalılarla diyalogu sürdürmenin Tahran’a da “siyasi ve stratejik çıkar” sağladığını ifade etti.

Almanya Dışişleri Bakanı Maas, Ortadoğu ziyareti kapsamında Irak, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde temaslarda bulundu.

NE OLMUŞTU?

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi, Avrupa Birliği ve Almanya ile İran arasına 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı, İran’ın nükleer silah üretmemesi karşılığında ülkeye ekonomik yaptırımların kaldırılmasını öngörüyor. Mayıs 2018’de ABD anlaşmadan çekildiğini açıklayarak, ekonomik yaptırımlarla İran’a baskıyı artırmaya başlamıştı.

Ayrıca geçtiğimiz ay İran yakınlarına askeri yığınak yapan ABD, bölgesel gerilimi yükselten bir politika izledi. ABD, baskıyı artırdıktan sonra ise “masaya oturabiliriz” açıklaması yapmıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ABD’nin yaptırımlarına karşılık 8 Mayıs’ta ülkesinin nükleer faaliyetlerinin bir kısmını yeniden uygulamaya başladığını ve anlaşmanın taraflarına İran’ın çıkarlarını koruyacak önlemler alması için 60 gün süre verdiklerini duyurmuştu.

BAE: İRAN’LA BİR ANLAŞMAYA BÖLGE ÜLKELERİ TARAF OLMALI

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan, İran’la yapılacak herhangi bir anlaşmada bölge ülkelerinin taraf olması gerektiğini söyledi.

Al Nahyan, BAE’nin başkenti Abu Dabi’yi ziyaret eden Alman mevkidaşı Heiko Maas ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, “Gelecekte İran’la imzalanması muhtemel herhangi bir anlaşmada bölge ülkeleri de taraf olmalıdır” dedi.

KATAR: ABD İRAN’LA GERİLİMİ DÜŞÜRMELİ

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, ülkesinin hem İran hem ABD ile görüşerek iki ülke arasındaki gerilimin düşürülmesi için çaba gösterdiğini söyledi.

İngiltere’nin başkenti Londra’da basına açıklamalarda bulunan Al Sani, “Bir noktada tarafların ilişki kurması gerektiğine inanıyoruz. Bu, ilelebet böyle devam edemez. Bütün bu ülkeler gerilimin tırmanmasının doğurabileceği sonuçlardan kaygılı. Katar ve diğer bölge ülkeleri geriliminin düşürülmesi için girişimlerde bulundu. Biz de hem ABD ile hem de İranlılar ile görüştük” dedi.

ÖNCEKİ HABER

ŞPO Ankara Şubesi İkinci Başkanı: Öncesi rant olunca sonrası sel oldu

SONRAKİ HABER

Barış Akademisyeni Zeliha Gizem Sayın, havalimanından gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...