10 Haziran 2019 11:00

Kıbrıs'tan Fatih gemisinin personeli için tutuklama emri

Kıbrıs yönetimi, yasa dışı sondaj yaptığı iddiasıyla Fatih sondaj gemisinde çalışanlar hakkında tutuklama emri çıkardı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Kıbrıs Cumhuriyeti, münhasır ekonomik bölgesi içerisinde yasadışı sondaj yaptığı iddiasıyla Fatih sondaj gemisinde çalışanları ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, (TPAO) ile işbirliği yapan şirketlerin yetkilileri hakkında tutuklama emri çıkardı. Tutuklama emri çıkarılan kişi sayısının 25 olduğu ifade edildi. 

Tutuklama kararını değerlendiren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar, “Bir yasa dışılık, haksızlık, hukuksuzluk yapan varsa o da bizim önerilerimizi ve haklarımızı yok sayarak anlaşmalar ve araştırmalar yapan Rum tarafıdır” dedi. Tatar açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “25 kişi hakkında tutumla kararı aldıran Rum Yönetimi’ni bir kez daha böylesi sonuç alınamayacağı kesin olan adımlardan geri durmaya ve bizimle uzlaşmaya davet ediyorum. Ya hakkaniyet ve adalet ölçüleri çerçevesinde uzlaşacağız ya da onlar ne yapıyorsa, mütekabiliyet esası çerçevesinde biz de yapacağız. Biz, Kıbrıs konusunun çözüm çabaları dışında hidrokarbonlar konusunun Rum yetkililerle ele alınıp çözülmesinden yanayız. Böyle bir adımın meselenin halline önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz.  Birleşmiş Milletler ve üçüncü tarafları uyarıyoruz; Rum tarafının bu önerimizi sürekli reddetmesinden ve gerginliği artırıcı kararlar almasından doğacak sonuçların sorumlusu biz olmayacağız.” 

DIŞİŞLERİ SÖZCÜSÜ AKSOY: KARARIN GEÇERLİLİĞİ OLMAYACAKTIR

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Kıbrıs Türklerini yok sayarak ve haklarını gasp ederek hareket eden GKRY'nin bu haddini aşan kararı şayet doğru ise bizim açımızdan hiçbir hükmü ve geçerliliği olmayacaktır. Bu cürette bulunduğu takdirde gereken cevabı vereceğimizden de kimsenin şüphesi bulunmamalıdır. GKRY’nin kendisine ait olduğunu iddia ettiği ve uluslararası hukuka uygun olarak sınırlandırılmamış bir deniz alanı için sözde ulusal bir tasarrufla bu şekilde bir karar alması uluslararası hukukla da bağdaşmamaktadır.”

Sözcü Hami Aksoy, ilgili kurumlarla birlikte gerekli karşı hukuki süreci başlatacaklarını da belirterek, "GKRY’nin bu tür beyhude yöntemlerle kendi kıta sahanlığımızda yaptığımız çalışmaları durdurma çabaları hiçbir sonuç vermeyecektir. Türkiye hem kendi kıta sahanlığındaki haklarını korumak hem de Ada’nın eşit ortağı olan Kıbrıs Türklerinin haklarını korumak için petrol ve doğal gaz arama/sondaj çalışmalarını, planlandığı şekilde kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir" ifadelerini kullandı.

BAKAN DÖNMEZ: FAALİYETLERİMİZ DEVAM ETMEKTEDİR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Rum tarafından yapılan açıklamalar ve gemimizde çalışan personelimize karşı çıkarıldığı iddia edilen tutuklama tehdidi karşısında faaliyetlerimiz hiçbir aksamaya mahal vermeden devam etmektedir. Kıbrıs’ın ve Akdeniz’in zenginliklerinin hakkaniyet ilkesi içerisinde adil şekilde bölüşülerek bölgesel barışın sağlanması için gayretlerimizi sürdüreceğiz." dedi.

AKP SÖZCÜSÜ ÇELİKTEN TEPKİ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik Twitter'dan yaptığı açıklamada “GKRY'nin Fatih sondaj gemimizin çalışanları ve TPAO ile iş birliği yapan yabancı şirketlerin yöneticileri hakkında tutuklama kararı çıkardığı yolundaki haberler açık provokasyondur. GKRY'nin Kıbrıs Türklerinin haklarını gasbetmesine müsaade etmeyeceğiz. GKRY, böyle eylemlere girişirse gereken cevapla karşı karşıya kalacaktır. Çıkan haberler umarız doğru değildir. Aksi takdirde, GKRY gereken cevabı kendisi davet etmiş olacaktır. Kıbrıs Türklerinin yok sayılması ya da haklarının gasp edilmeye çalışılması beyhude bir siyasettir. GKRY, bu hayali siyasetten vazgeçip, gerçeklerin dünyasına dönmelidir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Katliamı'nın 44. ayında ailelerden, IŞİD’li için yapılan törene tepki

SONRAKİ HABER

Bayhan: VIP krizi tek adam rejiminin nereye gitmek istediğinin göstergesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...