09 Haziran 2019 11:59

İran Dışişleri Bakanı Zarif: AB ülkeleri İran'ı eleştirecek konumda değil

İran Dışişleri Bakanı Zarif, AB ülkelerinin nükleer anlaşma dışındaki meseleler üzerinden İran'ı eleştirecek konumda olmadıklarını söyledi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, AB ülkelerinin nükleer anlaşma dışındaki meseleler üzerinden İran’ı eleştirecek konumda olmadıklarını söyledi.

Zarif, Tahran’daki bir özel üniversitede öğrencilerle bir araya geldiği toplantıda, gazetecilere gündemdeki konularla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Zarif, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin Tahran’daki temasları ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin Tacikistan’a yapacağı ziyaretin, İran’ın siyasetini anlatması ve fikir alışverişinde bulunması için bir fırsat olduğunu ifade etti. Washington yönetiminin politikalarının sadece İran’ı değil tüm dünya ülkelerini hedef aldığını belirten Zarif, ekonomik sorunların tek çözüm yolunun ekonomik savaşın durması olduğunu ve bunu tüm toplantılarda Abe’ye aktardıklarını kaydetti.

Nükleer anlaşmanın tarafları olan Avrupa ülkelerinin İran’ın ekonomik ilişkilerini normalleştirmekle yükümlü olduklarını söyleyen Zarif, “AB ülkeleri nükleer anlaşmayla ilgisi olmayan konularda İran’ı eleştirecek konumda değiller. Bu ülkeler sorunların ne kadarının çözüldüğü ve normalleşmenin ne derece sağlandığıyla ilgili konuşmalıdır. Çaba gösterdik ancak olmadı gibi ifadeler doğru değildir. Biz de bundan sonra onların yaptığının aynısını yapabiliriz. Eğer attıkları adımlar kendi görevleri doğrultusunda olursa biz de adımlarımızı durdururuz. Biz onların attığı adımlarla uyumlu olarak karar alacağız” dedi.

Zarif, Almanya gibi ülkelerin Suudi Arabistan’a silah satışını durdurduğunu ancak diğer ülkelerin buna izin vermeye devam ettiğini söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Leyla Güven taburcu edildi: Daha güçlü döneceğim

SONRAKİ HABER

Nohut için verilen fiyat artışı girdi maliyetlerinin altında kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa