09 Haziran 2019 00:00

Ressam Necat Karakaya: Bir tablo için bin adet kağıttan mürekkep söktüm

Van'ın Özalp ilçesinde resim öğretmeni olan ve kendi geliştirdiği teknikle resim yapan Necat Karakaya, “Anlamlara Kelime Bulamayınca” isimli sergiye imza attı.

Ressam Necat Karakaya | Fotoğraf: Zelal Sahidenur Sari

Paylaş

Zelal Sahidenur SARİ
Van

Necat Karakaya, Vanlı ressamlarımızdan...  Özalp ilçesinde resim öğretmenliği yapan Karakaya, en son Üvercinka Tiyatro Festivali etkinlikleri kapsamında “Anlamlara Kelime Bulamayınca” isimli sergiye imza attı.

“Anlamlara kelime bulamayınca” resimler yapmaya başlayan Karakaya, tablolarında kendine has bir teknik kullanıyor. Kağıtlardan tinerle söktüğü mürekkeple resimlerini oluşturan Karakaya ilginç çalışmalarıyla dikkatlerini üzerine topluyor.    

Karakaya’yla “Anlamlara Kelime Bulamayınca” sergisini ve kendi geliştirdiği tekniğini konuştuk. Geri dönüşümden mürekkep elde etme tekniğini tesadüfen bulduğunu belirten Karakaya “Bir tablo için bin adet kağıttan mürekkep söktüm” diyor.

Resim sergisi açmaya nasıl karar verdiniz?
20 yıldır resim çiziyorum. Sergiye verdiğim isim gibi anlamlara kelime bulamayınca çizmeye başladım. Daha önce bazı karma sergilerde çalışmalarım bulunmasına rağmen sergi açma fikrine karşıydım. Bu projeye arkadaşlarımın ısrarıyla katıldım ve keyif de aldım. Benim resimlerimin çoğu anlatıcı resimlerdir aslında. Sergi salonuna bıraktığım seyir defterine yazılan notlarda ya da ziyaret eden konuklarla yaptığımız sohbetlerde birçok ortak noktamız olduğunu gördüm. Bu anlamda sergi açmama fikrim biraz çürüdü. Ama hala galeriler ve fuayelerde sergi açmak bana uzak geliyor.

Resimlerinizi bir festival kapsamında sergilemenizin artıları oldu mu?
Ben insanların bu kadar ilgi göstereceğini düşünmemiştim. Biz aslında bu resimleri hayatın her alanında görüyoruz. İlla bir tuvalin üzerinde olması gerekmiyor bence. Bu ülkenin haline baktığımızda aslında her yer içler acısı resimlerle dolu. Sokaktaki çocuklar ya da çok renkli hayatlar… Nihayetinde bazı resimlerimde olduğu gibi çelişkilerle dolu insanlarız. Bu çelişkiyi bende yaşıyorum sonuçta ikna olmuş ve biraz da isteyerek burada bir sergi açmış bulundum. Bu belki de bir özeleştiridir.

Nasıl tepkiler aldınız?
Sergide 30 çalışmam vardı. Resimlerim özel hayatımı yansıtıyor bu yüzden insanların görmesini istediğim çalışmalarım kadar görmesini istemediklerimde var. Benim için özel olanları buraya koydum sadece. Ve sergiyi ziyaret eden beni tanıyan insanlarda resimlerde benden bir şeyler bulduklarını dile getirdiler.

Önümüzdeki dönem yeni projeleriniz var mı?
Picasso şöyle der; sanatçı olmak istiyorsanız günde en az 7 saat çalışmalısınız. Ben çok fazla çalışan biriyim. Gün içerisinde muhakkak bir şeyler çizerim ve araştırırım. Bu bende fizyolojik bir ihtiyaç haline geldi. Sürekli çalışmak zorunda hissediyorum kendimi. Gelecek için resim anlamında hiçbir planım yok. Kendi hayatımda da plansız yaşarım. Çünkü çok kısa bir zamanımın olduğunu düşünürüm ve onu şu anda nasıl değerlendirdiğime odaklanırım. Ünlü olmak gibi hayallerim yok ya da resimlerimin milyon dolarla fuayelerde satılması gibi bir derdim yok. Sadece kesin olarak söyleyebileceğim şey, çalışmaktan vazgeçmeyeceğim.

"GERİ DÖNÜŞÜMDEN ALDIĞIM MÜREKKEPLE YAPTIM"

Sergimiz açılmadan önce tanıtımlarda resimlerinizde kullandığınız yeni bir teknikten söz ediliyordu. Nedir bu teknik? Biraz anlatır mısınız?
Bu tesadüfen bulduğum bir tekniktir. Yani yağlı boya resim çalışırken önümdeki bir dergiyxe fırçamı temizlediğimde tinerin dökülmesi sonucu mürekkeplerin üzerindeki boyanın açıldığını fark ettim. Tabi daha sonra bunun üzerine 4 sene araştırmalar yaptım. Hangi kağıttaki boya daha rahat sökülür, onu nasıl muhafaza ederim ve onu nasıl başka tuvale ya da kâğıda aktarırım gibi soruların cevabını aradım. Daha önce de birkaç arkadaşımla böyle deneysel çalışma deneyimlerim olmuştu. Sorularımın cevabını ararken istediğim binlerce rengi bulabileceğimi fark ettim ve sorularımın cevabını bulduktan sonra çalışmalarımı yaptım. Bu sergideki çalışmaların hepsi geri dönüşümden aldığım mürekkeple yapılan çalışmalar. Ve bu çalışmaları yaparken geri dönüştürdüğüm mürekkeplerin herhangi bir saklama durumu olmamasından kaynaklı uzun ve meşakkatli çalışma saatleri geçirdim. 30x50 ebatlarında bir tablo için yaklaşık bin adet kâğıttan mürekkep söktüm. Ve bu teknik konusundaki çalışmalarımı henüz bitirmedim çalışma aşamasındayım.

ÖNCEKİ HABER

Avrupa'nın gündemi: Avrupa ticari sözleşmelerinin kirli iç yüzü

SONRAKİ HABER

Kaya mezarları madde bağımlıların mekanı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...