08 Haziran 2019 12:13

Gazeteci Hafız Akdemir katledildiği sokakta anıldı

Özgür Gündem gazetesi muhabiri Hafız Akdemir, Diyarbakır’da katledildiği sokakta anıldı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

27 yıl önce uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren Özgür Gündem gazetesi muhabiri Hafız Akdemir, Diyarbakır’da katledildiği sokakta anıldı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 8 Haziran 1992 günü uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Özgür Gündem gazetesi muhabiri Hafız Akdemir, kaybedilişinin 27’nci yıl dönümünde kendi adını taşıyan sokakta anıldı. Özgür Gazeteciler İnisiyatifinin (ÖGİ) organize ettiği anmaya, Akdemir’in ailesinin yanı sıra gazeteciler katıldı.

"HAFIZ'I KATLEDENLER DEVLETİN ARKADAŞLARIDIR"

Anmada konuşan ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, katledilmesinin üzerinden 27 yıl geçen Akdemir’in şahsında yaşamını yitiren tüm Özgür Basın çalışanlarını anarak sözlerine başladı.

O dönemde işlenen cinayetler ve yapılan katliamların doğrudan devlet eliyle yapıldığını vurgulayan Boltan, “Devlet o dönem gazetecilere saldırıyor, Özgür Basın çalışanlarını katlediyordu. Öte yandan halka saldırıyor ve köyleri yakıyordu. Gazeteciler ise devletin bütün kirli yüzünü halka gösterdikleri için hedef alınarak katlediliyordu. Hafız’ı katleden kişiler yurt dışına kaçtı. Uzun bir süre sonra kırmızı bültenle aranıp, yakalanan Cihan Yıldız, aralarında Hafız Akdemir ve DEP Milletvekili Mehmet Sincar’ın da olduğu 11 kişinin katil zanlısı olarak yargılandı. Dava sonucunda müebbet hapis cezası alan Yıldız, bir süre önce serbest bırakıldı. Kim ki müebbet hapis cezası almışsa şu an hepsi cezaevindedir. Fakat 11 kişiyi katleden Yıldız, elini kolunu salarak halkın içinde dolaşıyor. Bu bize ne gösteriyor? Hafız’ı katledenler devletin arkadaşlarıdır. Devlet onlara destek vermiştir. Bu krizlerin tek sebebi devletin kendisidir. Hali hazırda barış ve huzur olmadığı için Türkiye kendini teşhir ve tecrit etmiştir. Bütün cihanda istenmeyen devlet olarak işaret ediliyor” diye konuştu.

Katledilen gazetecilere dair verdikleri adalet mücadelesini daha da büyüteceklerini söyleyen Boltan, yine tutuklu bulunan 157 basın çalışanının serbest bırakılması için devlet yetkililerine çağrıda bulundu. 

"TETİĞİ ÇEKEN DE KORUYAN ZİHNİYET AYNI"

Hafız Akdemir’in yeğeni olan Gazeteci Veysi Polat ise 27’inci ölüm yıl dönümü olan Akdemir’in 27 yaşında iken katledildiğini hatırlattı.

İşlenen cinayetin tek görgü tanığı olduğunu belirten Polat, “O günden bugüne 3 isim var. Biri tetiği çektim, biri gözcülük yaptım ve biri talimatı ben verdim diyor. 3 kişi de ortada yok. Önemli değil, çünkü tetiği çeken de koruyup kollayan zihniyet de bizler açısından aynıdır. Sadece O’nun yürüyüşüne bu sokakta kurşun sıkmakla kalmadılar. Akdemir’in morgdayken cenazesini kaçırdılar. İrademiz dışında Mardinkapı Mezarlığına gömdüler. Bir ancak daha sonra doğduğu yere gömebildik. Orada kanlı kefeni ile gömmek zorunda kaldık" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Akdemir’in öldürüldüğü noktaya karanfiller bırakıldı. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

57 inşaat işçisi 15 gündür Cezayir’de mahsur

SONRAKİ HABER

Halfeti’de işkence gören Güler Alakuş: Korkudan tuvalete gidemedik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...