Cumartesi Anneleri'nin karanfilleri Evrensel gazetesine: İyi ki doğdun Evrensel

Cumartesi Anneleri, 741'inci hafta buluşmasında Evrensel'in 25'inci yaşını kutladı. Anneler karanfillerini bu hafta Evrensel Muhabiri Eylem Nazlıer'e verdi.

08 Haziran 2019 09:32
Son Güncellenme Tarihi: 08 Haziran 2019 15:12
Paylaş

Cumartesi Anneleri 741’inci buluşmalarında, 12 Eylül darbesinin ardından 10 Haziran 1981 tarihinde idam edilen ve cenazesi ailesine teslim edilmeyip kaybedilen Veysel Güney’in akıbetini sordu. Evrensel'in 25’inci kuruluş yıl dönümünü de unutmayan kayıp yakınları, daima Cumartesi Anneleri’nin sesi olan Evrensel Gazetesi çalışanlarına atfen Evrensel Muhabiri Eylem Nazlıer’e karanfiller verdi.

İçişleri Bakanlığının "yasaklaması" nedeniyle 41 haftadır Galatasaray Lisesi önünde açıklama yapamayan Cumartesi Anneleri/İnsanları, bu haftaki eylemlerini de İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinin bulunduğu Çukurluçeşme Sokak’ta yaptı. 

Ellerinde karanfiller ve kaybedilen yakınlarının fotoğraflarını taşıyan Cumartesi Anneleri/İnsanları’na, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Oya Ersoy ve Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Başkanlar Kurulundan Alper Taş da destek verdi.

"KAYIPLARIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Haftanın basın açıklamasını Cumartesi Anneleri/İnsanlarından kayıp yakını Serpil Taşkaya okudu. “AKP iktidarının yürüttüğü politikalar sonucunda Türkiye, derin bir hukuk ve demokrasi krizi yaşıyor” diyerek sözlerine başlayan Taşkaya, Türkiye'de iktidarlar değişse bile toplumsal travmalara yol açan yaygın insan hakları ihlalleri ve cezasızlığın devam ettiğini söyledi.

Taşkaya, "Bu hafta iktidardan iktidara devreden bir hukuksuzluk, kuşaktan kuşağa devam eden bir mücadele dosyası ile kamuoyunun karşısındayız. Bugün Veysel Güney'i unutmadık diyerek buluştuk. Devleti yönetenleri 12 Eylül'ün suçlarını ve suçlularını korumaktan vazgeçerek Veysel Güney'in 38 yıldır gizlenen mezar yerinin tespit edilmesi için gerekli adımları atmaya çağırıyoruz. Oğluna kavuşmaya ömrü yetmeyen Zeynep Güney'in bıraktığı yerden Veysel'i arama ve faillerini tarihin lanetliler sayfasına kaydetme mücadelemizi sürdüreceğiz. Kayıplarımızdan ve Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

"SORUMLULAR YARGILANSIN"

“Veysel'in idamından ve kaybedilmesinden, başta Kenan Evren olmak üzere 12 Eylül'ün tüm asker ve sivil unsurları, Gaziantep Sıkıyönetim Komutanı General Şahabettin Balkan, Veysel'in bedenini tutanakla teslim alan Yüzbaşı Burhan Erdem sorumludur" diyen Taşkaya, “Veysel Güney'in idamı ve bedeninin kaybedilmesi insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve zaman aşımına tabi değildir. Adli makamları, etkili bir soruşturma ve kovuşturma yaparak Veysel Güney'in idamı ve kaybedilmesi ile ilgili karar alma ve uygulama mekanizmalarında yer almış tüm devlet görevlilerinin cezalandırılmasını sağlayacak hukuki bir süreci başlatmaya çağırıyoruz” dedi.

Taşkaya’nın ardından gözaltında kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız konuştu. Yıldız, "Kayıplarımızın ve toprağa verdiğimiz arkadaşlarımızın önünde saygıyla eğiliyorum. Geçen hafta bir paket açıldı. Demokrasi, herkes kendisini özgür ifade edebilir diyorlardı. Biz de dedik ki Galatasaray Meydanı açılır. Biz de sesimizi duyururuz dedik. Ne yazık ki demokrasi böyle dar sokaklarda olmuyor. Galatasaray Lisesi önünde ve burada olan, bize emek veren tüm insanları en içten duygularımla selamlıyorum. Ben herhangi siyasi bir partiye üye değilim. Biz adalet aradığımız için nerede bir adalet konuşulacak hak arama varsa onları takip ediyoruz. Kardeşim, diyorlar burada Diyarbakırlılar var. Bunlar neden sizin kardeşiniz değiller? Zaten onların kardeşliği ile bizim kardeşliğimiz arasında dağlar var" dedi.

"Bayramlar geçiyor herkes öyle ya da böyle bayram ediyor biz acı içinde acı, yas içinde" diyen Yıldız, "Gözlerimiz yollarda ya devletten ya hükümetten bir ses duyarız diye bekliyoruz, ne yazık ki biz bayramları bayram gibi yaşamıyoruz. Biz intikam peşinde değiliz. Bizim ne aradığımızı herkes iyi biliyor, devlet de iyi biliyor. Ama ne yazık ki bizi bu zulümde yaşatmaya devam ediyor. Galatasaray Lisesi önünden vazgeçmeyeceğiz. Eğer demokrasiden, özgürlükten bahsediliyorsa bizim alanımızı açsınlar, bizim sesimizi duyursunlar. Halka sesleniyorum, bizim yanımızda olun, bizim sesimizi duyun” dedi.

"BİZE BU ACILARI YAŞATANLAR YARGILANSIN"

Yıldız’ın ardından Veysel Güney’in ailesi adına Doğan Güney söz aldı. Güney şunları söyledi: Bundan tam 38 yıl önce amcam adaletsiz ve suçsuz bir şekilde devlet tarafından katledildi. Bir anneyi evladının mezarına muhtaç hale getirdiler. 38 yıldır annemin acısı hiçbir şekilde dinmedi. Burada Galatasaray Lisesinde ilk ağıtlarını yaktı, sesini duyurdu. Son nefesine kadar da kendi mezarına evladının eşyalarıyla gömülmekti. Bir anneyi bu ıstırapla 31 yıl yaşattılar. Bütün Cumartesi Anneleri bu şekilde yaşadı. Bizler tüm kayıpların bulunmasını, faillerin adalet önüne çıkarılmasını istiyoruz. Bizlere bu acıları yaşatanlara, varsa adalet önünde yargılanmalarını istiyoruz.

"İYİ Kİ DOĞDUN EVRENSEL"

Konuşmaların ardından Evrensel'in 25. yaş günü sebebiyle Cumartesi Anneleri/İnsanları, karanfillerini Evrensel Muhabiri Eylem Nazlıer’e verdi. 

Cumartesi Annesi Maside Ocak, yaptığı konuşmada "Metin Göktepe bizi sürekli takip eden, haberlerimizin duyurulmasında önayak olan bir gazeteci dostumuzdu. Metin'in gazetesi Evrensel gazetesi dün 25'inci yılına girdi. Bugün karanfillerimizi Evrensel'deki dostlarımıza iletmesi için muhabir arkadaşımız Eylem'e veriyoruz, iyi ki doğdun Evrensel" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

ABD'den S-400 yaptırımı: Türkiyeli pilotlar 31 Temmuz’da üssü terk edecekler

SONRAKİ HABER

EGEÇEP: Ilısu Barajının su tutması projesinden vazgeçilsin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...