08 Haziran 2019 09:29

ABD'den S-400 yaptırımı: Türkiyeli pilotlar 31 Temmuz’da üssü terk edecekler

ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan’ın Hulusi Akar’a yazdığı bir mektupta, Türkiyeli pilotların 31 Temmuz itibariyle üslerden ayrılmasının isteneceği ifade edildi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan | Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan’ın Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yazdığı bir mektupta eğitimi devam eden 42 Türk Hava Kuvvetleri personelinin 31 Temmuz itibariyle üslerden ayrılmasının isteneceğini ifade etti.

Gazeteci Murat Yetkin kişisel blogunda yayımlanan yazısında, ilk olarak Foreign Policy dergisinde yer alan mektubun tam metnini paylaştı. Foreign Policy dergisi tarafından haberleştirilen mektup Pentagon yetkilileri tarafından teyit edildi ancak içeriğine dair resmi bir açıklama yapılmadı. Mektupta, Türk pilotlarının eğitimlerinin durdurulması dahil Türkiye’nin F-35 programına katılımına ilişkin 31 Temmuz itibariyle atılacak bir dizi adımın yer aldığı belirtiliyor.

Habere göre, mektuptaki en önemli detaylardan biri Türk pilotlarının eğitimlerinin 31 Temmuz itibariyle sonlandırılması. Türk Hava Kuvvetleri personelinin F-35 program ofisine girişi 31 Temmuz itibariyle engellenecek. Ayrıca, Türkiye’nin Rusya’dan S-400’leri 31 Temmuz tarihinden daha önce teslim alması durumunda süreç hızlandırılacak. 12 Haziran’da F-35 ile ilgili yapılacak üst düzey toplantıya ise Türkiyeli yöneticiler davet edilmeyecek. F-35 eğitimi için kasım ayına kadar ABD’ye gitmesi beklenen 34 Hava Kuvvetleri personelinin de seyahatleri iptal edilecek.

SİPARİŞ VERİLMEYECEK

Türkiyeli şirketlere de parça üretimi konusunda sipariş verilmeyeceği ifade edilen mektupta, Türk şirketlerinin mevcut işlerinin alternatif kaynaklara kaydırılacağına dikkat çekildiği belirtiliyor.

Türkiye’nin S-400 alımından vazgeçmesi durumunda ise bu adımların geri alınacağına vurgu yapılıyor.

S-400'LER İKİ AY İÇERİSİNDE TÜRKİYE'YE TESLİM EDİLECEK

Savunma sistemleri üreten Rusya’nın devlet savunma sanayi şirketi Rostec’in yönetim kurulu başkanı Sergei Chemezov, S-400 füze sistemlerinin Türkiye’ye teslimatına iki ay içerisinde başlanacağını açıkladı.

Reuters’in haberine göre Chemezov, görevlendirilen Türk personelinin S-400’lerin kullanımı ile ilgili eğitimlerinin de tamamlandığını bildirdi.

Chemezov, St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu sırasında Rus NTV kanalına yaptığı açıklamada, S-400’lerin teslimat sürecinin planlandığı gibi ilerlediğini, ön ödemelerin tamamlandığını ve ilgili kredilerin tedarik edilerek üretimin yapıldığını söyledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Seçim gündeminde uçak tartışmaları | Koç Holding: İki lideri de uçurduk

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri'nin karanfilleri Evrensel gazetesine: İyi ki doğdun Evrensel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa