09 Haziran 2019 08:45
Son Güncellenme Tarihi: 09 Haziran 2019 08:47

Seçim gündeminde uçak tartışmaları | Koç Holding: İki lideri de uçurduk

Bayramda İstanbul dışına taşan seçim çalışmalarında adayları taşıyan uçakların kimlere ait olduğu tartışılıyor. Koç Holdingden Süleyman Soylu'nun açıklamalarına yanıt geldi.

Fotoğraf: Ali Leylak/DHA, Meltem Yılmaz/AA

Paylaş

23 Haziran İstanbul seçimi çalışmaları bayram tatiliyle birlikte Türkiye geneline yayılırken AKP'nin adayı Binali Yıldırım ve CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'yu taşıyan özel uçakların sahipleri tartışma konusu oldu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İmamoğlu'nun Koç ailesinin özel uçağıyla seyahat ettiğini öne sürerken CHP Milletvekili Mahmut Tanal ise Yıldırım'ın özel uçağına ilişkin Çalık Holding ve "FETÖ" sorularını ortaya attı.

Koç Holdingden yapılan açıklamada ise Setair aracılığıyla Ekrem İmamoğlu'ya da Binali Yıldırım'a da havacılık hizmeti sunulduğu belirtildi.

TANAL: FETÖ'NÜN DEVLETİN EL KOYDUĞU MALİ OLANAKLARI YILDIRIM İÇİN SEFERBER Mİ EDİLDİ?

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’a, kullandığı özel jetin kime ait olduğunu sordu.

Twitter hesabından Yıldırım’ı, memleketi Erzincan’dan Diyarbakır’a götüren uçağın kuyruk tescil numarası ile ‘FETÖ’ davasından yargılanan Faruk Bayındır’ın el konulan şirketi Tarkim’in hangarında tutulan Çalık Holdinge ait uçağın tescil kodunun uyuştuğunu ifade eden CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, “Şimdi Binali Bey, Damat Berat Albayrak’ın uzun yıllar CEO’luğunu üstlendiği Çalık Holdingin uçağına mı binmiş oluyor?​” diye sordu.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal sosyal medya hesabından şu soruları yöneltti:

  • AKP’nin İstanbul adayı Binali Yıldırım’ın 23 Haziran seçim çalışmaları kapsamında kullandığı, şehir şehir dolaştığı özel uçak kime ait?
  • Ekrem İmamoğlu VIP bölümüne alınmazken, Erzincan’da AK Partililer havaalanı apronunda kuyruğa girip Binali Yıldırım’ı Diyarbakır’a uğurlamıştı. Görüntülere yansıyan uçağın sahibini bir zahmet açıklayın. 
  • Binali Yıldırım’ı memleketi Erzincan’dan Diyarbakır’a götüren uçağın kuyruk tescili TC-CLH’dir. Çalık Holdinge ait uçağın tescili ve modeli de TC-CLH 605’tir. Şimdi Binali Bey, damat Berat Albayrak’ın uzun yıllar CEO’luğunu üstlendiği Çalık Holdingin uçağına mı binmiş oluyor?
  • TC-CLH 605 tescil kodlu uçak, ‘FETÖ’ firarisi iş adamı Faruk Bayındır’ın havacılık şirketi TARKİM’in hangarındaydı. Devlet 15 Temmuz sonrası TARKİM’in hangarına, dolayısıyla içindeki uçaklara el koydu, mühürledi.
  • Çalık Holding söz konusu uçağı devretmişse bile Binali Yıldırım, ‘FETÖ’ firarisi Faruk Bayındır’ın el konulan uçağını seçim aracı haline getirmiş oluyor. Binali Bey’den acilen açıklama bekliyoruz.
  • AKP’nin adayı Binali Yıldırım’ın 23 Haziran finansörü, ihalelerle zengin edilen yandaş işadamları mı? Devletin imkanları seçim çalışmalarında mı kullanılıyor? FETÖ’nün el konulan mali olanakları Binali Yıldırım’ın kazanması için seferber mi ediliyor?

SOYLU: KOÇ'UN ÖZEL UÇAĞIYLA SALTANAT SÜRÜYORSUN

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İmamoğlu’nun havalimanın VIP bölümünden geçmesine izin verilmemesiyle ilgili olarak, “Bugün saltanat sürüyorsun. Özel uçaklarla, Koç’un özel uçağı. Altına tahsis edilmiş. Gezi olaylarında Taksim’deki otellerini tahsis edenler bugün uçaklarını tahsis ediyorlar” iddiasında bulundu.  

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 23 Haziran İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçimi çalışmaları kapsamında Bağcılar'da 22 mahalle muhtarı ile kahvaltı yaptı. Kahvaltının ardından Soylu, Ekrem İmamoğlu’nun havalimanında Vali talimatıyla VIP bölümünden geçmesine izin verilmemesiyle ilgili olarak iddialarda bulundu.

Soylu’nun konuşması şöyle:

“VIP’nin olmasının anlamı da budur zaten. Oradan geçme hakkında sahip olan kişilerin böyle şeylerle karşı karşıya kalmamasını temin etmektir. Hem hakkın yok. Daha dün musakka hesabı yapıyordun ya. Bugün saltanat sürüyorsun. Özel uçaklarla, Koç’un özel uçağı. Altına tahsis edilmiş.

Kusura bakmayın ben bir şey görüyorum, beni kim kınarsa kınasın. Gezi olaylarında Taksim’deki otellerini tahsis edenler bugün uçaklarını tahsis ediyorlar.

Gezi olaylarında Deutsche Welle'yi tahsis edenler - Alman televizyonu - bugün televizyonlarını tahsis ediyorlar. Gezi olaylarında BBC Türkçe'yi - İngiliz televizyonu - tahsis edenler bugün televizyonlarını tahsis ediyorlar.

Gezi olaylarında Kandil’i harekete geçirenler bugün Kandil’i harekete geçiyorlar. Gezi olaylarında FETÖ’yü tahsis edenler bugün de FETÖ’yü tahsis ediyorlar. Bu kadar net. Bütün bunların üzerinden kararı İstanbul verecektir.

KOÇ HOLDİNGİN AÇIKLAMASI

Koç Holdingden yapılan açıklamada Setair aracılığıyla 4-5 Haziran'da Ekrem İmamoğlu'ya, 3 Mart'ta Binali Yıldırım'a havacılık hizmeti verildiği belirtildi.

Açıklamada Süleyman Soylu'nun açıklamaları için "talihsiz" tanımlaması yapıldı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

"Sayın Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mayıs’ta Samsun, 4-5 Haziran’da Trabzon ve Ordu seyahatlerinde şirketimiz Setair uçakları ile yolculuklarını gerçekleştirmiş olmasına ilişkin son birkaç gündür sosyal medya üzerinden yayılan iftiraların, İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun talihsiz açıklamaları ile yeniden gündeme gelmiş olmasını üzülerek takip etmekteyiz.

Havacılık sektöründe 1990’dan bu yana hizmet veren şirketimiz Setair, ticari bir işletmedir. Bugüne dek siyasi parti temsilcileri ve iş dünyasının da aralarında bulunduğu çok sayıda özel ve tüzel kişiye uçakları ve helikopterleri ile havacılık hizmeti sunmuş, çeşitli uçuşlarda devlet erkânımızı da ağırlamıştır. Ayrıca geçmişte olduğu gibi bugün de seçim dönemlerinde siyasi parti temsilcileri tarafından Setair ve Setair gibi özel havacılık şirketlerinin araçlarının kiralandığı da bilinen bir gerçektir.

Sayın İmamoğlu’nun bahse konu olan uçuşları da bu kapsamda olup, havacılık sektöründe tanınan iki aracı şirket vasıtasıyla Setair’e ulaşmış, faturaları kesilerek uçuşlar öncesinde tahsilatları gerçekleşmiştir. İlaveten Sayın Binali Yıldırım da 3 Mart’ta Setair’den kiralanan helikopter ile yolculuğunu tercih ettiğini bu vesileyle ifade etmek isteriz.

Müşterilerimizin ticari sır niteliği taşıyan bilgilerine duyduğumuz saygıyla, daha fazla detay paylaşmayı iş ahlakımıza uygun bulmuyoruz. Oluşan mevcut gündem itibariyle bu durumu izah ediyor olmaktan ötürü de hicap duyuyoruz.

Koç Topluluğu siyasetin bir parçası değildir. 90 yıllık tarihimiz boyunca Ülkemizin ekonomik ve toplumsal kalkınması için var gücüyle çalışmış bir Topluluğun günlük siyasi söylemler üzerinden polemik konusu yapılmasını yakışıksız buluyor, yöneltilen tüm suçlamaları reddediyoruz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li Dundar'dan Soylu'ya: Toplu tecavüz tehdidinden haberdar mısınız?

SONRAKİ HABER

ABD'den S-400 yaptırımı: Türkiyeli pilotlar 31 Temmuz’da üssü terk edecekler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...