08 Haziran 2019 07:00

Almanya'da perakende sektörü işçilerinin uyarı grevleri büyüyerek sürüyor

Almanya'da perakende sektöründeki 490 bin emekçiyi ilgilendiren TİS görüşmeleri sürerken çalışanlar, patronların umursamaz tutumlarına karşı uyarı grevlerini devam ediyor.

Fotoğraf: Ali Carman/Evrensel

Paylaş

Ali CARMAN
Stuttgart

Almanya'da perakende sektöründe çalışan 490 bin kişiyi ilgilendiren TİS görüşmelerinde, patronların çalışanların taleplerini dikkate almaması emekçilerin tepkisine neden oluyor. Düşük ücretli ve güvencesiz çalışmanın en yoğun görüldüğü perakende satış mağazalarında çalışanların büyük bir kısmı ise göçmen emekçiler.

Emekçilerin yaşanılabilir bir ücret seviyesi talebiyle gerçekleştirdikleri uyarı grevleri de devam ediyor. TİS adına görüşmelere katılan Birleşik Hizmet Sendikasının (ver.di) çağrısıyla Baden Württemberg eyaleti çapında yapılan uyarı grevine binlerce kişinin katıldı.

Almanya'da perakende sektöründe çalışan emekçilerin uyarı grevleri sürüyor

Sabah saat 07.00'den itibaren Galeria Kaufhof, H&M, Kaufland, OBİ, Zara, IKEA, Esprit ve Primark’tan iş bırakıp gelen emekçiler sendikada toplanmaya başladı.

Greve katılan emekçiler arasında kadınlarınn çoğunlukta olması dikkat çeken önemli bir nokta oldu. Grev kayıtlarının alınmasının ardından büyük salonda tartışma toplantısı gerçekleştirildi. 700 kişinin hazır bulunduğu toplantı boyunca "Grev grev grev" sesleri yükselirken patronların TİS konusundaki sorumsuz tutumlarını anlatan kısa skeç işçilerin coşkulu alkışlarıyla karşılandı.

Saat 11.00'de yüzlerce kişi ellerinde sendikalarının bayrakları ve kendi taleplerinin yazılı olduğu döviz ve pankartlarla yürüyüşe geçti.

İşçi eylemlerinin ayrılmaz ikilisi rapçı Toba ile Pheel en önde kamyonet içinde sürekli canlı müzik ve sözlerle ile emekçilerin haklı mücadelesini müzik ile dile getirdi.

PATRONLAR KÂRINI DÜŞÜNÜYOR

Patronlar, ülke genelindeki yaşam standartının altında kalan yıllık %6 buçukluk fiyat artışını dahi kabul etmiyor. Şimdiye kadar gerçekleşen iki görüşmede patronlar, emekçilerle alay edercesine %1 buçukluk ücret artışı teklif etti.

ÖĞRENCİLER VE EMEKÇİLER EL ELE

Emekçiler Schlossplatz meydanında uyarı grevlerini gerçekleştirirken 27 haftadır her cuma günü okul grevine çıkan beş yüzden fazla ortaöğrenim öğrencisi, "okulda ve işyerinde grev" diyerek miting alanını dolduruyor. Çevre kirliliği ve iklim değişikliğine karşı mücadele sürdüren gençler adına iki genç, sahneye çıkarak birlikte hareket etme üzerine bir konuşma yaptı.

Uyarı grevi mitinginde sendika adına Cuno Hegela, Martin Gross ve Bernhard Franke birer konuşma yaparken işyeri temsilcileri de kürsüye gelerek kararlı bir şekilde taleplerinin arkasında olduklarını dile getirdi.

"Bugün iş günü değil GREV GÜNÜ" parolasıyla gerçekleşen coşkulu mitingin ardından emekçiler Kaufhof giriş kapısı önünde alışveriş için mağazaya girenleri bilgilendirdi.

Emekçiler, 12 Haziran’daki üçüncü tur görüşmeye kadar irili ufaklı uyarı grevlerine devam edecek. Patronların sendikanın taleplerini reddetme tutumu sürerse daha büyük eylemlerin olacağı şimdiden söylenebilinir.

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da 28. kattan düşen öğrenci hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

HDP Grup Başkanvekili Kurtulan: Yıldırım'ın Kürdistan söylemine halk gülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...