07 Haziran 2019 12:29

Silahlanmada rekor: 2018’de silahlanma için 1,8 trilyon dolar harcandı

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü verilerine göre 2018’de dünyada yapılan askeri harcamalar 1,8 trilyon dolara ulaşarak rekor kırdı.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Fred SCHMID*

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü SIPRI, 2018’de dünya askeri harcamaları için tüm zamanların en yüksek harcaması yapıldığını duyurdu: 1 trilyon 822 milyar dolar.

Bu rakam, 2017 yılına göre silahlanmada 46 milyar dolarlık bir artışa (yüzde 2,6) tekabül ediyor. Silahlanma harcamalarındaki bu artış, Japonya gibi bir askeri gücün savunma bütçesi kadar büyük: 46,6 milyar dolar.

ABD, artışın yüzde 59’unu oluşturarak (27 milyar dolar) birinci sırayı aldı. Çin ise yüzde 26 (12 milyar dolar) ile ikinci sırada. Küresel silahlanma harcaması, dünya gayri safi harcamasının yüzde 2,1’ini oluşturuyor. Her bir dünya vatandaşı için, ordu ve silahların maliyeti 239 dolar.

NATO ÜLKELERİNDE SİLAHLANMA

İlk 15’in içerisinde yedi NATO ülkesi var: ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, İtalya, Kanada ve Türkiye. Dünya askeri harcamalarının neredeyse yarısı (yüzde 48,6) onlar tarafından yapılıyor. Toplam 29 NATO üyesi dünya silah harcamalarının yüzde 54’ünü (963 milyar dolar) üstlenmiş durumda. NATO ile iş birliği içindeki ülkelerle (özellikle Japonya, Avustralya, Güney Kore, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Ukrayna) birlikte silah harcaması oranı yüzde 70’e çıkıyor.

NATO tarafından “rakip” olarak sınıflandırılan ülkeler, Rusya ve Çin’in harcamalardaki payı ise yüzde 17,4. Son birkaç yılda, Almanya savunma bütçesini önemli bir şekilde artırdı: 2014 yılına kıyasla 2019 yılında harcama yüzde 25 artarak 32,45 milyar dolardan 43,2 milyar dolara çıktı.

BARUT FIÇISI ORTADOĞU

Silahlanma harcaması oranı en yüksek 10 ülkeden altısı Ortadoğu’da: Suudi Arabistan (GSYİH’nın yüzde 8,8’i), Umman (yüzde 8,2), Kuveyt (yüzde 5,1), Lübnan (yüzde 5) Ürdün (yüzde 4,7), İsrail (yüzde 4,3).

Ortadoğu’da, İran’a karşı bir savaşın tüm bölgeye yayılma tehlikesi var. İran’ın muhalifleri askeri üstünlükleri nedeniyle bunu göze alabilirler.

İran karşıtı Arap koalisyonu, Suudi Arabistan (67,6 milyar dolar), Birleşik Arap Emirlikleri, (22,8 milyar dolar), Umman (6,7 milyar dolar), Mısır (3,1 milyar dolar), Kuveyt (7 milyar dolar), Ürdün (1,9 milyar dolar) ve Bahreyn’den (1,4 milyar dolar) oluşuyor.

Bu ülkelerin toplam harcaması 110,8 milyar dolar iken İran 13,2 milyar dolar ile 18. sırada yer alıyor. (Yüzde 10 oranında azalma var, GSYİH’nin yüzde 2,7’si)

KRİZ VE GERİLİM BÖLGESİ GÜNEYDOĞU ASYA

ABD Başkanı Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un yürürlüğe koyduğu Asya Ekseni politikasından beri bölgedeki sorunlar arttı ve Çin’le çatışmalar yoğunlaştı. Askeri silahlanmalar ve gerginlikler de artıyor: ABD denizaşırı güçlerini harekete geçirdi, ordusunu Hint-Pasifik’e taşıdı. Japonya, Güney Kore, Guam ve başka yerlerde askeri üsler açtı.

Çin, 20 büyük ABD askeri üssünün çemberi içine alındı. ABD 7. filosu Batı Pasifik/Güney Çin Denizi’nde bulunuyor. 4. ABD filosu Doğu Pasifik’te ve 5. ABD filosu Hint Okyanusu’nda ortak bir komuta altında, 6-8 uçak gemisi ile birlikte (5 bin kişilik mürettebat ve 90 savaş uçağı) manevra halinde.

Çin özellikle Avrupa ve Orta Doğu’ya ticaret yolları (Çin petrol ithalatı) ve deniz üzerinden İpek Yolu’nu korumak için kendini çevreleyen halkayı artan silahlanma ile nötralize etmeye kırmaya çalışıyor. Ana tehlike, ABD donanmasının Malacca Boğazı’nı kapatması. Bölgedeki gerilimleri değerlendirirken, Çin’in 40 yıl boyunca herhangi bir savaş yapmadığı ve bölgedeki devletlerin içişlerine karışmadığı dikkate alınmalı. SIPRI, Çin’in savunma bütçesini 250 milyar dolar olarak tahmin ediyor; 2018’deki artış: GSYİH’nin de büyümesine paralel olarak yüzde 5 arttı.

ABD’nin bölgedeki büyük müttefiklerinin de önemli askeri harcamalar yaptıkları gözleniyor.

YENİ SİLAH PROGRAMLARI

SIPRI proje yöneticisi Nan Tian, Deutsche Welle’de yayınlanan ABD askeri harcamalarının artışı konusundaki mülakatta: “ABD, tüm ordu için kapsamlı bir modernizasyon programı kararlaştırdı ve başlatıyor. Önümüzdeki 20 yıl boyunca hem konvansiyonel hem de nükleer silahlar için 1.8 trilyon dolar harcanacak.

Avrupa’nın da NATO’un da yeni çok masraflı silah programları gündemde. Almanya ve Fransa yeni bir savaş tankı (MBT) geliştirmek ve üretmek istiyor. Maliyetin 100 milyar avronun üzerinde olması bekleniyor. Ayrıca Alman-Fransız iş birliğinde, yeni savaş uçakları sistemi FCAS geliştirilecek ve üretilecek: Bu da 500 milyar avroluk bir mali boyuta sahip” dedi. SIPRI, önümüzdeki birkaç yıl içinde silahlanmada yeni rekor kırılacağı görüşünde.

SİLAHLANMA AZALTILSIN!

Bir önceki yılda ordu ve silahlanma masrafları için, çocuk, kadın, erkek, fakir, zengin ayrılmadan, her dünya vatandaşı başına 239 dolar harcandı. Dünyada 700 milyondan fazla insan aşırı yoksulluk içinde yaşıyor (ellerine günde 1.90 dolardan az para geçiyor). Onlar için 239 dolar yıllık gelirlerinin üçte birinden (yüzde 34,5) daha fazlası anlamına geliyor.

2016’dan beri dünyada açlık yeniden artmaya başladı. Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programına göre, 2017 itibariyle dünya çapında yaklaşık 821 milyon insan açlık çekiyor. Her yıl yaklaşık 9 milyon kişi (3.1 milyonu çocuk) açlıktan ölüyor.

2016’da yapılan bir araştırmaya göre dünyadaki açlığın 2030 yılına kadar ortadan kaldırılması için, yıllık 280 milyar dolar ek yatırım yapılmak zorunda. Bu miktar, yıllık (2018) askeri harcamaların yaklaşık yüzde 15’ine tekabül ediyor.

2018 yılında dünyada askeri harcamalar yüzde 2,6 artarken, özellikle de en çok ihtiyacı olan ülkelere yapılan kalkınma yardımı yüzde 2,7 oranında azaldı. Silahlanmayla karşılaştırıldığında sadaka olarak ortaya çıkan bu yardım kısmen alınan borçların faiz ve geri ödeme için harcanması için kredi olarak verilmekte.

Uzun yıllar BM Dünya Beslenme ve Tarım Örgütü özel elçisi olarak görev yapan Jean Ziegler’in şu sözü bu açıdan anlamlı olsa gerek: “Önemli olan üçüncü dünya ülkelerinde yaşayan insanlara daha fazla vermek değil, onlardan daha az çalmak.”

* isw-Sosyal Ekolojik Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü e.V.

(Çeviren: Semra Çelik)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye'nin doğal gaz talebi yüzde 10 arttı

SONRAKİ HABER

CHP'li Öztrak: İstanbul halkı, İmamoğlu'ya çok daha güçlü sahip çıkacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...